Quantcast
Channel: ΧΑΪΔΑΡΙ ΣΗΜΕΡΑ
Viewing all 2444 articles
Browse latest View live

Αστυνομικός διευθυντής Πειραιά τοποθετήθηκε ο συμπολίτης μας Αριστείδης Φουτάκης

$
0
0
O συμπολίτης μας Αριστείδης Φουτάκης, πρώην διοικητής του Τμήματος Ασφαλείας Χαϊδαρίου, κατά τις πρόσφατες κρίσεις των αξιωματικών της ΕΛΑΣ προήθχη στον βαθμό του Ταξίαρχου.

Ταυτόχρονα τοποθετήθηκε Διευθυντής στην Αστυνομική Διεύθυνση Πειραιά και Νήσων.

Το "Χαϊδάρι Σήμερα"γνώρισε τον κ Φουτάκη κατά τη διάρκεια της άσκησης των καθηκόντων του στην πόλη μας. Είναι ένας αστυνομικός με ανοιχτό πνεύμα, δημοκρατικό ήθος και "γήινη"σκέψη, δηλαδή συνδυάζει τον κατασταλτικό σκοπό του σώματος που υπηρετεί με κατανόηση των κοινωνικών συνθηκών και των ανθρώπινων αδυναμιών.  

Χαρακτηριστικά, ενώ στα χρόνια που χρημάτισε διοικητής Ασφαλείας στο Χαϊδάρι διαχειρίστηκε με επιτυχία πολλές "καυτές"εγκληματικές υποθέσεις, ο ίδιος σε συνέντευξή του δήλωσε στην εφημερίδα μας περήφανος για μια ενημερωτική συζήτηση για τα ναρκωτικά που έγινε στο ΕΠΑΛ Χαϊδαρίου, όπου ως εισηγητής είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τους μαθητές για τη μάστιγα της νεολαίας και να απαντήσει σε δύσκολες ερωτήσεις τους!

Του ευχόμαστε και σε ανώτερα.

Δρομολογούνται δύο νέα σημαντικά έργα για την αντιπλημμυρική θωράκιση του Χαϊδαρίου

$
0
0
Μετά το κομβικής σημασίας αντιπλημμυρικό της Λ. Αθηνών, που πρόκειται να ξεκινήσει μέσα στον Φεβρουάριο, δρομολογούνται δύο ακόμη σημαντικές παρεμβάσεις σε γειτονιές του Δήμου που υποφέρουν από πλημμύρες και υπάρχει αισιοδοξία ότι η Περιφέρεια Αττικής θα εξασφαλίσει τους απαραίτητους πόρους. Άλλωστε στο πρόσφατο παρελθόν, μετά τις πλημμύρες του 2015, ο αντιπερφερειάρχης Σπύρος Τζόκας ζητούσε από τον Δήμο μας μελέτες για να γίνουν τα έργα.

Οδός Πούλιας, Κάτω Αφαία Σκαραμαγκά,
εντελώς κατεστραμμένη μετά την πλημμύρα τον Φεβρουάριο του 2013.

Οι μελέτες λοιπόν ολοκληρώθηκαν και αφορούν τις πολύπαθες περιοχές της Κάτω Αφαίας-Σκαραμαγκά (οδός Πούλιας) και τη βορειοδυτική πλευρά του Δάσους (οδός Λουντέμη). Έγιναν από ιδιωτικό μελετητικό γραφείο, έχουν εγκριθεί από τον Δήμο και αναμένεται να περάσουν από το Περιφερειακό Συμβούλιο για την έγκριση της  χρηματοδότησής τους.  

Μάλιστα σε χτεσινή (24 Ιανουαρίου) συνάντηση που είχε ο αντιπεριφερειάρχης  Σπύρος Τζόκας με το  δήμαρχο Μιχάλη Σελέκο, υποσχέθηκε πως στόχος της Περιφέρειας είναι να δοθεί προτεραιότητα στην ένταξη αυτών των δύο έργων, μέσω της πρώτης αναμόρφωσης του Τεχνικού Προγράμματος. 

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες μας, η δημοτική αρχή δρομολογεί την κατάρτιση ανάλογης μελέτης, που θα αφορά την αντιπλημμυρική θωράκιση στο χώρο γύρω από το Αττικό Νοσοκομείο.  

Η Εστία Κρητών Χαϊδαρίου κόβει την βασιλόπιτα

Ο αργός θάνατος του μηχανικού

$
0
0

Το τελευταίο διάστημα συναντά κανείς πληθώρα άρθρων στον Τύπο από ελεύθερους επαγγελματίες διαφορετικών ειδικοτήτων στα οποία καταδεικνύεται η αγανάκτηση και η απελπισία για το μέλλον της επιχείρησής τους. Είναι όλα υπερβολικά ή μήπως βρισκόμαστε προ των πυλών μιας νέας, άνευ προηγουμένου επιδρομής στα εισοδήματά μας με το πρόσχημα της ασφάλισης και της φορολογίας;
του Θάνου Ηλιοδρομίτη

Από τον παραπάνω κανόνα δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί ο κλάδος των μηχανικών. Είναι γεγονός πώς ο κλάδος μας ήταν, προ κρίσης, από τους καλύτερα αμειβόμενους στην Ελλάδα. Ο μηχανικός ήταν ένας από τους κινητήριους μοχλούς της οικονομίας. Ένα μικρομεσαίο τεχνικό γραφείο συντηρούσε δύο και τρεις οικογένειες μέσα από τη δραστηριότητα του. Επίσης, ως επιστήμονας, ο μηχανικός αποτελούσε κεφάλαιο και επένδυση για την ίδια τη χώρα.
Τα τελευταία χρόνια, η κατάσταση έχει αλλάξει άρδην και βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το χάος. Χαρακτηριστικό της δεινής οικονομικής κατάστασης του κλάδου είναι ότι οι νέοι μηχανικοί δεν εγγράφονται πλέον στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) και στον αντίστοιχο ασφαλιστικό φορέα ή αναζητούν απευθείας εργασία στο εξωτερικό, ενώ οι παλιοί διαγράφονται με ολοένα και ταχύτερο ρυθμό ή έχουν συσσωρευμένες ασφαλιστικές οφειλές που δεν θα καταφέρουν ποτέ να αποπληρώσουν. Ενδεικτικά, το 2015, περίπου 4.000 μηχανικοί ζήτησαν τη διαγραφή τους από το ΤΕΕ, ενώ οι νέες εγγραφές ήταν μόλις 500.
Εν ολίγοις, στην Ελλάδα της κρίσης και της Αριστεράς, όχι μόνο δε δίνονται κίνητρα για ανάπτυξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, αλλά γίνονται τα αδύνατα δυνατά να μπουν λουκέτα σε όσα μικρά ή μεγάλα τεχνικά γραφεία δραστηριοποιούνται ακόμα και να καταφύγουν στο εξωτερικό όσοι επιστήμονες (μηχανικοί και μη) έχουν απομείνει στη χώρα.
Μετά τους φόρους, άμεσους & έμμεσους (22%-45% επί του καθαρού εισοδήματος, τέλος επιτηδεύματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης), μετά τις αυξήσεις σε βασικά αγαθά για τον ελεύθερο επαγγελματία μηχανικό (βενζίνη, σταθερή τηλεφωνία), το κερασάκι στην τούρτα είναι ο N.4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό). Σύμφωνα με αυτόν, οι ασφαλιστικές εισφορές θα υπολογίζονται με βάση το φορολογητέο εισόδημα που προκύπτει από την άσκηση του επαγγέλματος.
Ασφαλιστικές εισφορές, λοιπόν, ή ένας ακόμη φόρος; Μόνο ως φόρος μπορεί να νοηθεί μία εισφορά 37,95% (20% για κύρια σύνταξη, 6.95% για υγειονομική περίθαλψη, 7% επικουρική ασφάλιση, 4% για εφάπαξ)  επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος. Η εισφορο-επιδρομή δείχνει το πιο σκληρό της πρόσωπο σε όσους δηλώνουν ζημιές ή λιγότερα από 7.032 ευρώ το χρόνο. Αυτοί καλούνται να πληρώσουν υποχρεωτικά 2.200 ευρώ το χρόνο. Ποσό που είναι μεν μικρότερο από το αντίστοιχο πριν τον ασφαλιστικό νόμο, αλλά σε κάθε περίπτωση εξαιρετικά μεγάλο για τα δεδομένα της εποχής. Και ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς ότι οι εισφορές δεν είναι σε καμία περίπτωση ανταποδοτικές.
Ένα άλλο επίμαχο σημείο είναι ότι οι ασφα-ληστρικές εισφορές του 2017 θα υπολογισθούν με βάση το εισόδημα του 2015. Ξεκάθαρη κοροϊδία ή νόμος ψηφισμένος από ανθρώπους εκτός πραγματικότητας; Όχι κύριοι… Τα εισοδήματα μας μειώνονται συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Δεν γίνεται με τα εισοδήματα του 2017, να πληρώσουμε εισφορές για εισοδήματα που είχαμε δύο χρόνια νωρίτερα.
Μία κυβέρνηση, με πρωθυπουργό και αρκετά μέλη της να είναι και οι ίδιοι συνάδελφοι μηχανικοί, θα έπρεπε να αντιλαμβάνεται το πλήγμα που έχει δεχθεί ο κλάδος και τη δυσκολία με την οποία ανταποκρίνεται ο μέσος μηχανικός στην εξόφληση των οφειλών του. Μια δυσκολία που σταδιακά μετατρέπεται σε αδυναμία και τελικά σε αθέτηση.
Πρέπει δε να σημειωθεί, ότι τις αυξήσεις και τα κόστη αυτά, δεν είναι πάντα εύκολο να τις μετακυλήσει κανείς στον πελάτη, ειδικά αν το παρεχόμενο αγαθό είναι υπηρεσία, που ούτως ή άλλως είναι έννοια υποεκτιμημένη στην Ελλάδα.
Αποτέλεσμα των παραπάνω; Δίνονται νέα κίνητρα για απόκρυψη εισοδημάτων, μαύρη εργασία και επέκταση της σκιώδους οικονομίας.
Όλα αυτά σε μια εποχή που ο κύκλος εργασιών έχει συρρικνωθεί σε σχέση με το παρελθόν και οι μηχανικοί είναι άνεργοι ή υποαπασχολούνται. Ακόμα και στην περίπτωση των τελευταίων, η συντριπτική πλειοψηφία ασχολείται πλέον με εργασίες χαμηλού κόστους (ενεργειακά πιστοποιητικά, βεβαιώσεις Ν.4178/13), και σε τιμές, που ο ανταγωνισμός και η ανάγκη για εξασφάλιση των ελάχιστων απαιτούμενων, έχει συμπιέσει δραματικά προς τα κάτω.
Το ερώτημα είναι, πόσοι μηχανικοί θα καταφέρουν να διατηρήσουν και φέτος την επιχείρησή τους, στην οποία βασικός μέτοχος (στα κέρδη, αλλά όχι και στις υποχρεώσεις) έχει γίνει το κράτος.
Η συνέχεια εντός του έτους…
*Ο κ. Θάνος Ηλιοδρομίτης είναι Αγρονόμος &Τοπογράφος Μηχανικός, ελεύθερος επαγγελματίας, Υποψήφιος Διδάκτωρ ΕΜΠ

Πηγή: capital.gr

Αόρατες αντιπλημμυρικές λύσεις

$
0
0

Καλές οι σημερινές ανακοινώσεις για τις αντιπλημμυρικές μελέτες. Γιατί όμως δεν παρουσιάζονται οι λύσεις, τα σχέδια; Μήπως αυτό έγινε σε επιλεγμένο κοινό;

Πάντως, εξ όσων γνωρίζουμε, το Δημοτικό Συμβούλιο που τις ενέκρινε δεν τις είδε ούτε αυτό!

Ντρέπονται, άραγε, για τις επιλογές επί των πιεστικών προβλημάτων;

Γιατί δεν διερωτώνται οι ίδιοι οι δημοτικοί σύμβουλοι;

Δεν πρέπει να δούμε πώς προστατεύονται τα συμφέροντα της πόλης, ώστε να προλάβουμε και κάτι που ίσως διέλαθε της μελετητικής προσοχής;


ΚΙΜΩΝ Ε. ΦΟΥΝΤΟΥΛΗΣ

Σάλος με τη σύλληψη του διοικητή της Τροχαίας Αιγάλεω για μίζα

$
0
0

Συνελήφθη για χρηματισμό ύψους 2.000 ευρώ για να σβήσει παράβαση


"Βουίζουν"τα κανάλια με την σοβαρή περίπτωση διαφθοράς, με την οποία φέρεται να εμπλέκεται ο 54χρονος διοικητής της Τροχαίας Αιγάλεω, η οποία εδρεύει στην πόλη μας, στην Λ. Αθηνών. Κατηγορείται ότι απαίτησε μίζα 2.000 ευρώ για να σβήσει κλήση σε ιδιοκτήτη εταιρείας πετρελαιοειδών. Συγκατηγορούμενος είναι και ένας αρχιφύλακας, που φαίνεται να βεβαίωσε τις παραβάσεις, συνολικού ύψους 10.500 ευρώ.


Σημειώνεται πως στην ίδια δικογραφία εμπεριέχεται και άλλη υπόθεση, για την οποία οι κατηγορούμενοι φέρονται να έλαβαν 600 ευρώ από ιδιοκτήτη οινοποιείου στη Νεμέα, στον οποίο είχαν δώσει κλήση για υπέρβαρο όχημα.

Σύμφωνα με πηγές του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., ο οδηγός του βυτιοφόρου της εταιρείας πετρελαιοειδών, ακινητοποιήθηκε από τον αρχιφύλακα της Τροχαίας Αιγάλεω, ο οποίος φέρεται να του βεβαίωσε παραβάσεις ύψους 10.500 ευρώ και του πήρε την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος. Τα στελέχη της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. δεν αποκλείουν το ύψος του ποσού και οι παραβάσεις να ήταν ένα «τέχνασμα» προσέγγισης του ιδιοκτήτη, προκειμένου να καταβάλει μικρότερο ποσό για το «σβήσιμο». Ο οδηγός του οχήματος, θεωρώντας υπέρογκο το χρηματικό ποσό των παραβάσεων, αρνήθηκε να παραλάβει την κλήση και ενημέρωσε τον ιδιοκτήτη της εταιρείας για το τι είχε συμβεί. 

Ο αρχιφύλακας φαίνεται να έπαιζε τον ρόλο του ενδιάμεσου ανάμεσα στον διοικητή της υπηρεσίας και τον ιδιοκτήτη της εταιρείας, από τον οποίο ζητήθηκε το χρηματικό ποσό των 2.000 ευρώ, προκειμένου να του σβήσουν την κλήση και να του επιστρέψουν την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος. Μάλιστα, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, το ποσό θα έπρεπε να το δώσει σε έναν ιδιοκτήτη συνεργείου, ο οποίος με την παραλαβή του, θα ενημέρωνε τους αστυνομικούς και εκείνοι θα «τελείωναν» την υπόθεση.

Μετά την παραλαβή των προσημειωμένων χαρτονομισμάτων, οι αστυνομικοί της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, συνέλαβαν το πρωί της Τρίτης τον διοικητή της Τροχαίας Αιγάλεω, τον αρχιφύλακα και τον ιδιοκτήτη του συνεργείου. Οι ένστολοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και διατάχθηκε ένορκη διοικητική εξέταση σε βάρος τους, ενώ χθες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα.




MG TRAVEL: "Όλοι μαζί ταξιδεύουμε"

$
0
0

Μας ταξιδεύει παντού, εδώ και 26 ολόκληρα χρόνια. Το MGTRAVELείναι ένα τουριστικό γραφείο που ξεκίνησε δειλά-δειλά, στην καρδιά της πόλης μας και σήμερα διαθέτει έναν μεγάλο στόλο από πολυτελή πούλμαν, και έναν τεράστιο πλούτο από προτάσεις εκδρομών. 

Μας ταξιδεύει σε κάθε γωνιά της Ελλάδος και στο εξωτερικό. Το ευγενέστατο προσωπικό του, αλλά και το γεγονός ότι μας πηγαίνει σε γνωστές και άγνωστες τουριστικές περιοχές, το καθιέρωσαν στη συνείδηση του λάτρη της εκδρομής. Εκείνο όμως που το κάνει ασυναγώνιστο είναι οι ιδιαίτερα χαμηλές τιμές του, σε συνδυασμό με την άριστη ποιότητα υπηρεσιών. Χαρακτηριστικά, οι απογευματινοί περίπατοι ξεκινούν από μόλις έξι ευρώ, ενώ ειδικά πακέτα υπάρχουν το καλοκαίρι για τα οργανωμένα μπάνια.

Η αμέτρητη πελατεία του MG TRAVEL δεν προέρχεται μόνο από τη δυτική Αθήνα, αλλά και από κάθε γωνιά της Αττικής. Μετά από μια πετυχημένη θητεία για περισσότερο από δύο δεκαετίες, οι ιδρυτές της τουριστικής αυτής επιχείρησης Μαρίνος και Κατερίνα Γασπαράτου, αποφάσισαν να παραδώσουν τα «σκήπτρα» της διεύθυνσης στα παιδιά τους Παναγιώτη και Ιθάκη, που συνεχίζουν επάξια τη λειτουργία της.

"Προσπαθούμε να δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό"



Τηρώντας το «δικό τους έθιμο», το περασμένο Σάββατο, για μία ακόμα χρονιά, η επιχείρηση έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα της. Επιλέχτηκε η γιορτή να γίνει στο κοσμικό κέντρο "Έλατος", στη Χασιά.


Τέσσερα μεγάλα πούλμαν γέμισαν ασφυκτικά από πολυάριθμους πελάτες, που με τον καιρό αισθάνονται όλοι φίλοι του γραφείου, μια παρέα. Τα τραπέζια γέμισαν στη φιλόξενη αίθουσα, ενώ τα πειράγματα και τα καλαμπούρια έδιναν και έπαιρναν. 

Στο χαιρετισμό της η ιδρύτρια και ψυχή του γραφείου, Κατερίνα Γασπαράτου, ευχήθηκε το 2017 να είναι γεμάτο από Ειρήνη, Χαρά, Υγεία, Αγάπη, Ευτυχία, Ηρεμία, Πίστη, Ελπίδα… χρήμα και κάθε καλό. Ανέφερε στους νέους  πελάτες πως εδώ και περίπου 20 χρόνια γιορτάζουν τον ερχομό του νέου έτους με αυτόν τον τρόπο, όπου παλιοί και νέοι συναντιούνται και γνωρίζονται καλύτερα μεταξύ τους. Παρατήρησε πως κάθε χρόνο η παρουσία τους στην κοπή της πίτας αυξάνεται, γεγονός που αποδεικνύει  πως ο κόσμος είναι ευχαριστημένος από τις υπηρεσίες και την εξυπηρέτηση. «Προσπαθούμε κάθε φορά να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό», είπε χαρακτηριστικά.  

"Τα δικά μας παιδιά" 

Η αυλαία του μουσικού προγράμματος άνοιξε. Η τετραμελής ορχήστρα του καταστήματος συνόδευε με ένα ποικίλο ρεπερτόριο από έντεχνα ελληνικά, παραδοσιακά  και χορευτικά τραγούδια. Ο κόσμος επιδόθηκε από νωρίς στο χορό.

Σε μία ανάπαυλα του μουσικού προγράμματος έγινε η κοπή της πίτας. Η κ. Γασπαράτου παρουσίασε όλο το προσωπικό του γραφείου. Τους οδηγούς Δημήτρη, Στάθη, Θοδωρή. Τους αρχηγούς Αθηνά, Βαγγελίτσα και Κωσταντίνα. Την υπεύθυνη κρατήσεων θέσεων Σοφία και φυσικά τους συνεχιστές της επιχείρησης, τα παιδιά της Παναγιώτη και Ιθάκη. Ακόμα, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει ονομαστικά τους παλιούς φίλους, που ακολουθούν πιστά σε κάθε διαδρομή. Το γλέντι συνεχίστηκε και κράτησε μέχρι αργά το βράδυ. Και του χρόνου με υγεία… 

Με το "σάκο"του Αη- Βασίλη

Πλούσια ήταν τα δώρα της λαχειοφόρου αγοράς. Οι λαχνοί δόθηκαν σε όλους τους παρευρισκόμενους εντελώς δωρεάν. Οι τυχεροί είχαν την ευκαιρία να κερδίσουν εκατοντάδες δώρα μεγάλης και μικρότερης αξίας, που προμηθεύτηκαν από καταστήματα της δυτικής Αθήνας. Φυσικά η κλήρωση «έκρυβε» και εισιτήρια εκδρομών.



Ελάτε να τσικνίσουμε 

Δύο γλέντια έχει βάλει στο πρόγραμμα του το MGTRAVEL, για την προσεχή Τσικνοπέμπτη, 16 Φεβρουαρίου. Θα πραγματοποιηθούν σε κοσμικά κέντρα στη Χασιά και στον Ωρωπό, αντίστοιχα. Οι αναχωρήσεις θα γίνουν νωρίς το απόγευμα. Παράλληλα, για το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας μάς επιφυλάσσουν μια τεράστια γκάμα ημερήσιων και πολυήμερων εκδρομών, σε καταπληκτικούς προορισμούς.



Για οποιαδήποτε πληροφορία, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στο τηλέφωνο 210-5324850 ή να επισκέπτονται την ιστοσελίδα www. mgtravel. gr, που ενημερώνεται σε εβδομαδιαία βάση. Στο μηνιαίο πρόγραμμα περιλαμβάνονται οργανωμένες εκδρομές εντός και εκτός Ελλάδος, κυριακάτικους περιπάτους, θρησκευτικές εκδρομές, θαλάσσια μπάνια, κλείσιμο ξενοδοχείων, ενοικιάσεις πούλμαν σε συλλόγους και φυσικά αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια για κάθε προορισμό.

Υποκατάστημα του γραφείου λειτουργεί και στην περιοχή του Κολωνού (οδός Πλάτωνος 122, 210-5150851).
  
Γιώργος Παπαπαναγιώτου























Βασιλόπιτα του Κέντρου Πολιτισμού και Λαογραφίας Δυτικής Αττικής

$
0
0



ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
 
   
 Το ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου

«ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ  ΑΤΤΙΚΗΣ»

Σας προσκαλεί να παρευρεθείτε στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου μας, που θα γίνει το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου και ώρα 18:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου
.
Το πρόγραμμα περιέχει τραγούδια από τη χορωδία, παραδοσιακούς - λάτιν  χορούς,  και θεατρικά δρώμενα.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου

Γεώργιος  Καλογράνας




Παραιτήθηκε από γενικός γραμματέας Ναυτιλίας ο Πυργούσης Γιάννης Θεοτοκάς

$
0
0

Την παραίτησή του από τη θέση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ανακοίνωσε ο Γιάννης Θεοτοκάς.

«Έχω υποβάλει από τα μέσα Δεκεμβρίου την παραίτηση μου στον υπουργό Παναγιώτη Κουρουμπλή. Ο κύκλος της παρουσίας μου στο υπουργείο ολοκληρώνεται με την ικανοποίηση ότι πολλές παρεμβάσεις που είχαν προγραμματιστεί στους τομείς ευθύνης μου υλοποιούνται ή έχει δρομολογηθεί η υλοποίησή τους. Ανοικτά θέματα, βεβαίως, παραμένουν αρκετά. Πιστεύω ότι στο επόμενο διάστημα θα προχωρήσει ο προγραμματισμός για την αντιμετώπισή τους. Στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου εκφράζω τις ειλικρινείς ευχές για καλή επιτυχία στο έργο τους», αναφέρεται σε δήλωση του κ. Θεοτοκά. 

Εκείνος με το ΣΥΡΙΖΑ, ο αδελφός του με τη ΔΗΜ.ΑΡ 


Να σημειώσουμε πως ο αδελφός του τέως γενικού γραμματέα Γιώργος Θεοτοκάς συμμετείχε στην κυβέρνηση Σαμαρά, έχοντας οριστεί  πρόεδρος του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ). Ήταν μέλος της ΔΗΜ.ΑΡ και υποψήφιος βουλευτής στο Νομό Χίου. Χάρη στην προσωπική του παρουσία  η ΔΗΜ.ΑΡ στο συγκεκριμένο νομό απέσπασε το 2012 (στις διαδοχικές αναμετρήσεις Μαΐου και Ιουνίου) 9,3% και 7,8% αντίστοιχα. 

Το τελευταίο όμως διάστημα και ενώ ο αδελφός του Γιάννης συμμετείχε στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, Γιώργος Θεοτοκάς της ασκούσε δριμύτατη κριτική δια του Τύπου. 

Γιατί πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία έκδοσης Π.Δ. περιβαλλοντικής προστασίας του όρους Αιγάλεω;

$
0
0

Η προστασία των ορεινών όγκων Ποικίλου - Αιγάλεω βρίσκεται στο επίκεντρο συζήτησης που διεξάγεται μέσα από την εφημερίδα μας. Σήμερα ο νομικός κ. Τάσος Λύτρας απαντάει στην επιστολή του Κίμωνα Φουντούλη με τίτλο "Γιατί αναζητούνται νέες περιβαλλοντικές διατάξεις στο Ποικίλο, ενώ υπάρχουν ισχυρές;". Υπερασπίζεται την πρωτοβουλία τριών περιβαλλοντικών συλλόγων της περιοχής μας να ζητήσουν επίσπευση της σύνταξης Ειδικής Έκθεσης και σχεδίου προεδρικού διατάγματος, ώστε να υπαχθεί το όρος Αιγάλεω – Ποικίλο και η λίμνη Ρειτών, στο νομικό καθεστώς περιβαλλοντικής προστασίας που προβλέπει το ΡΣΑ/Αττικής, δηλαδή σε αυτό του Φυσικού Περιφερειακού Πάρκου και να ενταχθεί, με τον τρόπο αυτόν, στο δίκτυο των προστατευόμενων περιοχών της Ελλάδας.

Η απάντηση του κ. Λύτρα:

Τάσος Λύτρας
Την 18/1/2017 οι περιβαλλοντικοί σύλλογοι «Φίλοι της Φύσης», «ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ» και «Περιβαλλοντικός και Φυσιολατρικός Σύλλογος Περιστερίου», όπως είχαν κάθε δικαίωμα να πράξουν, απεύθυναν στο νέο Φορέα Διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου Αντώνης Τρίτσης, το αίτημα να αναλάβει αυτός, μια και ο συστατικός του νόμος παρέχει αυτή την αρμοδιότητα, την επίσπευση σύνταξης της Ειδικής Έκθεσης και του σχεδίου προεδρικού διατάγματος, ώστε να υπαχθεί το όρος Αιγάλεω – Ποικίλο και η λίμνη Ρειτών, στο νομικό καθεστώς περιβαλλοντικής προστασίας που προβλέπει το ΡΣΑ/Αττικής, δηλαδή σε αυτό του Φυσικού Περιφερειακού Πάρκου και να ενταχθεί, με τον τρόπο αυτόν, στο δίκτυο των προστατευόμενων περιοχών της Ελλάδας.

Ακολούθησαν πολλές εμφανείς και περισσότερες παρασκηνιακές αντιδράσεις, προκειμένου να ματαιωθεί ακόμη και αυτή η συζήτηση του αιτήματος.

Μεταξύ των εμφανών αντιδράσεων περιλαμβάνεται και μία ανοικτή επιστολή του Κίμωνα Φουντούλη (στο εξής Κ.Φ.) στην τοπική εφημερίδα «Το Χαϊδάρι σήμερα», με τίτλο «Γιατί αναζητούνται νέες περιβαλλοντικές διατάξεις στο Ποικίλο, ενώ υπάρχουν ισχυρές;». Για να προσδώσει μάλιστα αυξημένο κύρος στα όσα γράφει ο, κατά τα άλλα συμπαθής, Κ.Φ., αναφέρει ότι η επιστολή του απευθύνεται και στον Υπουργό Περιβάλλοντος, στον Πρόεδρο του ΣτΕ, στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής κλπ. Στ’ αλήθεια πολύ φασαρία για να αντιμετωπισθεί ένα απλό αίτημα.

Ο καθείς βέβαια έχει το δικαίωμα να διατυπώνει ελεύθερα τις απόψεις του και αυτό είναι σεβαστό. Όμως ο Κ.Φ. δεν περιορίζεται σε αυτό. Διατυπώνει συκοφαντικούς υπαινιγμούς και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς «ως μη έδει» κι αυτό με υποχρεώνει να του απαντήσω τα εξής:

1. Το αίτημα αγαπητέ Κ.Φ. δεν υποβλήθηκε από τους Φωτεινάκη, Λύτρα και Δημητρίου αλλά από τους πιο πάνω περιβαλλοντικούς συλλόγους. Όπως αντιλαμβάνεσαι υπάρχει μία οποία διαφορά.

2.Κάνεις λόγο για «αυτόκλητους μελετητές». Τι πρόβλημα έχεις με αυτό;  Υπάρχουν μελετητές που συνεχώς ερευνούν πάνω στα γνωστικά τους αντικείμενα και προβαίνουν σε δημοσιεύσεις, ανακοινώσεις, συγγραφή έργων κλπ «αυτόκλητα», χωρίς δηλαδή να τους αμοίβει κανένας. Μεταξύ αυτών και η Ειρήνη Βαλλιανάτου κι εγώ και άλλοι, που επί πολλά χρόνια διεξάγουμε «αυτόκλητα» συστηματικές έρευνες πεδίου στο όρος Αιγάλεω – Ποικίλο, έχοντας γι’ αυτό νόμιμες άδειες έρευνας, προκειμένου να καταγράψουμε τα οικολογικά του χαρακτηριστικά και την βιοποικιλότητά του. Έχουμε μάλιστα προβεί σε σχετικές επιστημονικές ανακοινώσεις, αρθρογραφία, δημοσιεύσεις κ.ά. Μας αρνείσαι αυτό το δικαίωμα; Επειδή μάλιστα είμαστε ενεργοί και ως πολίτες έχουμε συντάξει και υπομνήματα, αιτήματα κλπ. προς τις αρμόδιες υπηρεσίες για να λάβουν τα θεσμικά και διαχειριστικά μέτρα που οφείλουν, σύμφωνα με το Σύνταγμα, διεθνείς συμβάσεις, Οδηγίες της Ε.Ε. και την κείμενη ελληνική νομοθεσία για την περιβαλλοντική προστασία της περιοχής. 

Γιατί, αγαπητέ Κ.Φ. και οι πολίτες έχουν σε αυτήν την χώρα θεσμικό ρόλο, τον οποίο πρέπει να ασκούν και όχι μόνον οι «αρμόδιες υπηρεσίες». Αυτό, ως απάντηση στην παρότρυνσή σου «δεν μπορούμε και δεν επιτρέπεται να υποκαθιστούμε τους θεσμούς» και για να επιστρέψουμε στο προηγούμενο, το ζητούμενο είναι αν μια μελέτη (αυτόκλητη ή κατ’ ανάθεση) είναι επιστημονικά άρτια και τα πορίσματά της επαρκώς τεκμηριωμένα. Συνεπώς σε καλώ, αν τυχόν δικές σου έρευνες οδηγούν σε διαφορετικά επιστημονικά συμπεράσματα από τα δικά μας, δηλαδή ότι τα οικολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής στοιχειοθετούν την ανάγκη περιβαλλοντικής προστασίας, γι’ αυτά να μιλήσεις αντί να μας συμβουλεύεις να κάτσουμε στ’ αυγά μας, όπως κάνεις.

3. Να καταπιαστούμε και με το «αυτόκλητο» που μας καταλογίζεις. Το «αυτόκλητο» είναι το αντίθετο του «κατ’ ανάθεση». Αφού λοιπόν θεωρείς αξιοκατάκριτο το «αυτόκλητο» να υποθέσω ότι εσύ ενεργείς κατ’ ανάθεση; Κατ’ ανάθεση ποιων Κ.Φ.;. Μήπως κάποιων «θεμιτών επιχειρηματιών και υγιών ανταγωνιστών», στους οποίους αναφέρεσαι, απ’ αυτούς που μεθοδεύουν, με την συνέργεια θυλάκων διαπλοκής, επιχειρηματικές και εργολαβικές δραστηριότητες στο φυσικό περιβάλλον; Ελπίζω πως όχι.

4. Τέλος μερικά «αυτόκλητα» νομικά: 
α) Με το νόμο 1650/1986 «για την προστασία του περιβάλλοντος» ορίσθηκε ότι οι περιοχές που είχαν χαρακτηρισθεί από το νόμο 1469/1950 ως τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους (δηλαδή και το όρος Αιγάλεω) έπρεπε να ενταχθούν με π.δ. σε μία από τις κατηγορίες προστασίας του ίδιου νόμου (περιοχές προστασίας της φύσης κλπ). Οι θεσμοί, που προτρέπεις να μην τους υποκαθιστούμε, όχι μόνο δεν έκαναν τίποτε γι’ αυτό, αλλά αντίθετα το 1999, με τροπολογία της τελευταίας στιγμής παρενέβαλαν στο νόμο 2742/99 το άρθρο 21, με το οποίο, αντί περιβαλλοντικής προστασίας, καθόρισαν για το όρος Αιγάλεω όρους δόμησης! Με αυτούς πρόβλεψαν, μεταξύ άλλων, την επέκταση των σχεδίων πόλεων στο βουνό, νομιμοποίησαν αυθαίρετες εγκαταστάσεις, επέτρεψαν την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση κεραιών κλπ κλπ. 

β)Το ΡΣΑ/Αττικής (ν. 4277/2014) δεν έκανε τίποτε άλλο παρά να καταργήσει το άρθρο 21 (χαίρομαι που στο λέω) και να επαναφέρει τη νομιμότητα κατατάσσοντας το όρος Αιγάλεω σε μία από τις κατηγορίες περιβαλλοντικής προστασίας του νόμου 1650/1986 και συγκεκριμένα σε αυτήν του φυσικού περιφερειακού πάρκου, με καθορισμένους σκοπούς προστασίας (απαγόρευση επέκτασης του αστικού ιστού και εγκατάστασης ασύμβατων χρήσεων, αποκατάσταση τοπίου, διατήρηση οικοσυστήματος, προστασία βιοποικιλότητας κλπ). Υποθέτω ότι οι σκοποί αυτοί είναι ασύμβατοι με τις επιχειρηματικές βλέψεις των «θεμιτών και υγιών» επιχειρηματιών που επικαλείσαι, 

γ)Για τα τοπία φυσικού κάλλους του ΡΣΑ/Αττικής, στα οποία αναφέρεσαι, αυτά δεν έχουν σχέση με το νόμο 1469/1950, αλλά με τα προστατευόμενα τοπία του άρθρου 19 παρ. 5 του νόμου 1650/1986 σε συνδυασμό με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση του Τοπίου (ν. 3827/2010), 

δ)Η δασική νομοθεσία, στην οποία επίσης αναφέρεσαι, δεν εμπόδισε καθόλου τους δήμους της δυτικής Αθήνας να επεκτείνουν τα σχέδια πόλης τους μέχρι ψηλά στο βουνό, ούτε εμποδίζει διάφορους «διεκδικητές» να ορέγονται νέες επεκτάσεις. Αλήθεια γνωρίζεις πόσες χιλιάδες στρέμματα γύρω από το βουνό έχουν, από κάποιους «θεσμούς», αποχαρακτηριστεί από δασικές εκτάσεις και βρίσκονται εκτός σχεδίου; Μόνο στην περιοχή πάνω από την Πετρούπολη, όπου και οι γνωστές διεκδικήσεις, είναι κοντά στα 4.000 στρέμματα. Αυτά πώς θα προστατευθούν από την δόμηση; 

ε)Η έκταση που ήταν χαρακτηρισμένη ως καταφύγιο άγριας ζωής γνωρίζεις ότι μειώθηκε το 2001, με παράνομες ενέργειες κάποιων θεσμών, κατά το ήμισυ; Και εδώ να τους αφήναμε να κάνουν την δουλειά τους;

Οι θεσμοί αγαπητέ Κ.Φ. δεν είναι στο απυρόβλητο. Είναι χρονικά και ποιοτικά προσδιορισμένοι, έχουν πολιτικό και κοινωνικό πρόσημο, όπως το ίδιο συμβαίνει και με το νομοθετικό τους έργο και με τις πολιτικές που ασκούν. Επίσης οι θεσμοί δεν μπορούν να τάχουν καλά με όλους.

Στο τέλος, σ’ ευχαριστώ που διατύπωσες δημόσια τις απόψεις σου, γιατί έτσι μου έδωσες την δυνατότητα να απαντήσω, σε αντίθεση με άλλους «επίδοξους εργολάβους» του βουνού, που κινήθηκαν και κινούνται στο παρασκήνιο για να ματαιώσουν την έκδοση προεδρικού διατάγματος περιβαλλοντικής προστασίας του. Ο λογαριασμός όμως, στο τέλος γίνεται.

Κι επειδή, όπως αντιλαμβάνομαι, σου αρέσει να ενημερώνεσαι για το ισχύον νομικό πλαίσιο, ρίξε και μια ματιά στην Εθνική Στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα (ΦΕΚ 2383 Β΄ 2014).

Με εκτίμηση

Τάσος Λύτρας
   
  ΣΧΕΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ
  


   

          

Δύσκολες ώρες για τον Μιχάλη Σελέκο

$
0
0
Έφυγε χτες από τη ζωή, σε ηλικία 89 ετών, η Χρυσάνθη Σελέκου, μητέρα του δημάρχου Μιχάλη Σελέκου, μετά από σύντομη νοσηλεία στο Αττικό Νοσοκομείο.

Η νεκρώσιμος ακολουθία θα τελεστεί αύριο Παρασκευή στις 9.30 πμ. στην Παναγίτσα. Η ταφή θα γίνει την ίδια μέρα το απόγευμα στο Αγρίνιο, την ιδιαίτερη πατρίδα της οικογένειας.

Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια και στον δήμαρχο προσωπικά.


Ο βυζαντινός δρόμος στη Θεσσαλονίκη σώθηκε, ενώ η αρχαία Ιερά Οδός παραμένει παρατημένη

$
0
0
Αεροφωτογραφία τμήματος της αρχαίας Ιεράς Οδού στον Σκαραμαγκά. 

Συναισθήματα ανάμικτα γεννά η πολιτιστική επικαιρότητα.

Από τη μια,χαράγια τη διάσωση επί τόπου των ευρημάτων στο Σταθμό Βενιζέλου της συμβασιλεύουσας Θεσσαλονίκης. Όπως ανακοινώθηκε εχθές, βρέθηκε η κατάλληλη λύση, για "την κατά χώραν διατήρηση και ανάδειξη των αρχαιοτήτων, που ανακαλύφθηκαν στο πλαίσιο των εργασιών για την κατασκευή του Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης."

Από την άλλη, αγωνία και θλίψη για τα πολύτιμα, πλην έρμαια ευρήματα της Ιεράς Οδού στην Αφαία - Σκαραμαγκά.

Γράφει ο ΚΙΜΩΝ Ε. ΦΟΥΝΤΟΥΛΗΣ

Είναι καιρός η δημοτική αρχή να θυμίσει την ανάγκη διαφύλαξης και προβολής τους.

Υπάρχουν σχετικές μελέτες, γι'αυτό ας συντονίσει ο Δήμος μας το Υπ. Πολιτισμού και την
Περιφέρεια Αττικής, που έχει λεφτά και ψάχνει ώριμες μελέτες, για να πιάσουν τόπο τα σχετικά κονδύλια. Σε 450.000 ευρώ, περίπου, υπολογίζεται το κόστος της διατήρησης και ανάδειξης της Ιεράς Οδού στον Σκαραμαγκά. Δεν είναι και απαγορευτικό το ποσόν για μια τέτοιας, παγκόσμιας σημασίας, πολιτιστική παρέμβαση!

Εμπρός τώρα, γιατί κάθε χειμώνας που περνάει με απροστάτευτο τον αρχαίο δρόμο, διαβρώνει όλο και περισσότερο τον ευαίσθητο αρχαιολογικό θησαυρό...

«Είναι ο ίδιος δρόμος που περπάτησαν αυτοκράτορες και ο άγιος Δημήτριος», δήλωσε η γ.γ. του ΥΠΠΟΑ, Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, αναφερόμενη στο βυζαντινό σταυροδρόμι decumanus maximus, που ανακαλύφθηκε στο προαναφερθέντα Σταθμό Βενιζέλου της Θεσσαλονίκης, αποτυπώνοντας τη συγκίνηση των αρχαιολόγων για την ευτυχή κατάληξη μιας πολυετούς συζήτησης.


"Είναι ο ίδιος, πανάρχαιος δρόμος, όπου περπάτησαν προσκυνητές, επώνυμοι και ανώνυμοι, της πομπής των Ελευσινίων Μυστηρίων", θα μπορούμε να λέμε και εμείς με συγκίνηση, αν κάποτε αποφασίσουμε να δράσουμε για την Ιερά Οδό.



Ακολουθεί το δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ για την θετική εξέλιξη στη Θεσσαλονίκη.

«Ιστορική» γνωμοδότηση του ΚΑΣ δίνει το πράσινο φως για την κατασκευή σταθμού του μετρό Θεσσαλονίκης



Με μία «ιστορική», όπως χαρακτηρίστηκε, συνεδρίαση, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο απάντησε οριστικά σήμερα στο ερώτημα «Μετρό ή αρχαία»: Με τη θετική, ομόφωνη, γνωμοδότησή τους, τα μέλη του ΚΑΣ έδωσαν το «πράσινο φως» στην προμελέτη που συντάχθηκε με τη συνεργασία της ομάδας εργασίας (Αττικό Μετρό, Δήμος Θεσσαλονίκης, Υπουργείο Πολιτισμού και Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων) σχετικά με την κατασκευή του σταθμού «Βενιζέλου» και την κατά χώραν διατήρηση και ανάδειξη των αρχαιοτήτων που ανακαλύφθηκαν στο πλαίσιο των εργασιών για την κατασκευή του Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης.
«Είναι ο ίδιος δρόμος που περπάτησαν αυτοκράτορες και ο άγιος Δημήτριος», δήλωσε μεταξύ άλλων, η γ.γ. του ΥΠΠΟΑ, Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, αναφερόμενη στον βυζαντινό σταυροδρόμι decumanus maximus και cadro, που ανακαλύφθηκε στο επίμαχο σημείο του έργου, αποτυπώνοντας τη συγκίνηση των αρχαιολόγων για την ευτυχή κατάληξη μιας πολυετούς συζήτησης.
«Πρόκειται για μια άγνωστη εποχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Το εύρημα δεν είναι απλώς σπουδαίο για τη Θεσσαλονίκη, αλλά μοναδικό για όλη την υφήλιο», επισήμανε - επίσης συγκινημένος - ο Δημήτρης Αθανασούλης, βυζαντινολόγος και προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, συμπληρώνοντας ότι «είναι η σημαντικότερη ανασκαφή στην Ελλάδα μετά την ανεύρεση του τάφου του Φιλίππου».
«Η τεχνική υπηρετεί τον πολιτισμό, ο οποίος και δεν κοστολογείται. Ήταν ευτυχής συγκυρία να βρεθούν άνθρωποι που πιστέψαμε στο ίδιο πράγμα», δήλωσε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, που επανέλαβε το όραμά του: Μια αρχαιολογική πλάζα, αλλά κι ένας αρχαιολογικός περίπατος που θα ξεκινάει και θα καταλήγει στον σταθμό «Βενιζέλου», με ενδιάμεσες στάσεις σε άλλα μνημεία του κέντρου της πόλης, όπως ο Άγιος Δημήτριος, η Παναγία Αχειροποίητος και το Καπάνι. «Φέτος κηρύξαμε διεθνή διαγωνισμό, νέοι είμαστε θα τα κάνουμε όλα», συμπλήρωσε χαριτολογώντας ο ίδιος.
«Το έργο βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη, τρέχει», σημείωσε από τη μεριά του ο πρόεδρος της «Αττικό Μετρό ΑΕ» και πρώην πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Μυλόπουλος, που ανέλαβε καθήκοντα μέσα στο 2016. Αποκρινόμενος δε, στον κ. Μπουτάρη, συμπλήρωσε ότι «τεχνολογία και πολιτισμός πάνε χέρι-χέρι», ειδικά όταν πρόκειται για αρχαιότητες όπως ο δρόμος decimanus maximum, «ένα τεχνολογικό επίτευγμα της εποχής του». Όσον για το αν πρόκειται για την καλύτερη λύση από άποψη κόστους, ο ίδιος τόνισε ότι μια οικονομικότερη πρόταση θα μπορούσε να καθυστερήσει επιπλέον το έργο, κάτι που θα επέφερε και την ανάλογη επιβάρυνση.
Σημειώνεται ότι στην καρδιά της βυζαντινής Θεσσαλονίκης, έχει εντοπιστεί η πλακόστρωτη μέση οδός ή λεωφόρος των βυζαντινών χρόνων, που σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση σε μήκος περίπου 75 μέτρων κάτω από τη σημερινή Εγνατία, καθώς και η διασταύρωσή της με τον μαρμαρόστρωτο cardo, που βρίσκεται στην κατεύθυνση της σημερινής οδού Βενιζέλου. Πρόκειται για ένα ιστορικό σταυροδρόμι που επιβιώνει εδώ και 16 αιώνες, ενώ μεταξύ των ευρημάτων ξεχωρίζουν τμήματα των δημοσίων κτιρίων που στέγαζαν εμπορικές χρήσεις, κυρίως αργυροχρυσοχοΐας (όπως ακριβώς και σήμερα, δηλώνοντας τη διαχρονία της περιοχής) και του εντυπωσιακού τετράπυλου, που σηματοδοτούσε τη διασταύρωση.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, οι αρχαιότητες που θα διατηρηθούν στη θέση τους θα είναι της τάξης του 91%, ενώ στο σημείο που βρέθηκε το τετράπυλο θα διευρυνθεί η έκταση της έρευνας, για την επιπλέον αποκάλυψη του μνημείου. Πεζογέφυρα που θα περνάει πάνω από τις αρχαιότητες θα δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να τα παρατηρούν και σε αυτό θα βοηθάει και το μπαλκόνι θέασης στην προέκταση της πεζογέφυρας, καθώς και ένα γυάλινο δάπεδο στη νότια πρόσβαση του σταθμού. Παράλληλα θα υπάρχει πρόβλεψη για επιτόπου επίσκεψη, ελεγχόμενη, και κατά ομάδες. Ο χρόνος περάτωσης του σταθμού με τις αρχαιότητες θα πάρει περίπου τέσσερα χρόνια από τη στιγμή που θα ξεκινήσουν οι εργασίες. Όσο για το κόστος, μένει να εκτιμηθεί.

Ιδιωτικοποίηση μέσω ΜΚΟ στα βουνά μας;

$
0
0
Μερικά ακόμη δεδομένα 
και ερωτήματα για τα βουνά μας


Χάρτης από την ιστοσελίδα του πρώην ΟΡΣΑ όπου έχει εξαφανιστεί η ζώνη προστασίας Ζ1 (αριστερά της Αφαίας).
Στο άρθρο 18 του ν. 4277 (ΦΕΚ 156/Α/1-8-2014) του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, που ψηφίστηκε από την κατά τον ΣΥΡΙΖΑ "μνημονιακή συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ", προβλέπεται πάλι "ο καθορισμός ορίων προστασίας στους ορεινούς όγκους καθώς και ο καθορισμός των ζωνών". Μα στο Αιγάλεω και το Ποικίλο υπάρχουν όρια! Ποιους θα εξυπηρετήσουν νέα όρια; Θα αφαιρεθεί κάποιο επίμαχο τμήμα, θα προστεθεί άλλο; Κάτι ανάλογο είχε γίνει στον Υμηττό.


γράφει ο Κίμων Ε. Φουντούλης, γεωλόγος - μελετητής
μέλος της δημοτικής κίνησης Χαϊδαρίου "Διάφανος Δήμος"

Στον μη θεσμοθετημένο χάρτη που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του πρώην ΟΡΣΑ έχει εξαφανιστεί η ζώνη Ζ1. Ποιους εξυπηρετεί αυτό; Ποιοι το υπαγόρευσαν; Στο παράρτημα VII του ν. ΡΣΑ (σελ 4965) προβλέπεται "υπερτοπικός πόλος αναψυχής στη δυτική πύλη της Αθήνας". Δηλαδή μέσα στο δάσος, στις αρχαιότητες, στο τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, στο καταφύγιο άγριας ζωής. Ποιους εξυπηρετεί αυτός ο "πόλος";

Οι ζώνες προστασίας σε Αιγάλεω - Ποικίλο (διακρίνεται η Ζ1) και τα εξωτερικά όρια
του Τοπίου Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους Όρους Αιγάλεω από τον ν.2742/99. 

Όσοι επιδιώκουν νέες ρυθμίσεις "προστασίας"στα βουνά μας μπορούν να εγγυηθούν ότι δεν θα μειωθούν οι υφιστάμενες δεσμεύσεις; Μπορούν να ελέγξουν υπηρεσίες και πολιτικούς παράγοντες ότι δεν θα τροποποιήσουν τα όρια προστασίας σύμφωνα με τις ανάγκες ισχυρών οικονομικών συμφερόντων που εκδηλώνονται στο Χαϊδάρι, αλλά μπορεί να εκκινούν από μακριά, πχ από τη Μεσσηνία;

Ο νυν πρόεδρος του Πάρκου Τρίτση, κ. Πολύζος, παραιτήθηκε από πρόεδρος του ΟΡΣΑ το 2012, πριν την ψήφιση του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας. Είχε διαπιστώσει παρεμβάσεις για"τακτοποίηση"παράνομων δραστηριοτήτων στην περιοχή μας; Γνώριζε για τον χάρτη ΟΡΣΑ που δημοσιοποιούμε;

Υπάρχουν ομάδες ομάδων που επιδιώκουν de facto ιδιωτικοποίηση της προστασίας περιβάλλοντος, ώστε μέσω πρακτικώς ανεξέλεγκτων ΜΚΟ να διαχειρίζονται το περιβάλλον όλων μας;

Τι λένε οι Χαϊδαριώτισσες και Χαϊδαριώτες μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ή και μέλη του ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ, υπουργοί, στελέχη κεντρικής επιτροπής, νομαρχιακής κ.ά,, που φέρονται να μετείχαν στην υπεράσπιση του περιβάλλοντος παλιότερα, τι λένε οι πάντα ενημερωμένοι πρώην δήμαρχοι; Επιτέλους τι κάνει το Δημοτικό Συμβούλιο και η προσκείμενη στο ΚΚΕ δημοτική αρχή Χαϊδαρίου; Περιμένουν τετελεσμένα που θα αποδοθούν στον ιμπεριαλισμό;

Εμείς έχουμε σαφή θέση, όπως διατυπώθηκε και στα υπομνήματά μας, έγγραφα και δημοσιεύματα προς το ΣτΕ, την Εισαγγελία, τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και πρωτίστως στο λαό του Χαϊδαρίου.  

Τι άλλο χρειάζεται να κάνουμε ώστε πειστούν όλοι πως πονηριές δεν χωράνε; Ίσως ακολουθώντας το χρήμα να καταφέρναμε κάτι περισσότερο... Αυτό όμως είναι δουλειά άλλων, των "αρμοδίων"...

Ακολουθεί η τοποθέτησή μου στο Δημοτικό Συμβούλιο Χαϊδαρίου πριν 2 χρόνια. Όλοι γνωρίζουν έκτοτε.



ΣΧΕΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ




"Το κυλικείο στον Διομήδειο άνοιξε. Τώρα ας σκεφτούμε..."

$
0
0


Ο Κώστας Ασπρογέρακας, με αφορμή την απόφαση να ανοίξει και πάλι το καφέ του Διομήδειου Κήπου, με επιστολή στο "Χαϊδάρι Σήμερα"καλεί τις αντιμαχόμενες πλευρές σε περίσκεψη, μετά "την αντιπαλότητα και τις αντεγκλήσεις", που υπήρξαν.

Γράφει, λοιπόν: 

Και τώρα ας δούμε τα πράγματα με ψυχραιμία και νηφαλιότητα για τον "Διομήδειο Κήπο".

Η απόφαση της δευτεροβάθμιας επιτροπής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (πρόεδρος: πάρεδρος του Ν.Σ.Κ., μέλος: δικηγόρος, σε απαρτία σύμφωνα με τον νόμο παρά την απουσία εκπροσώπου της ΚΕΔΕ), αποφάσισε ότι "η αδειοδότηση και η εποπτεία λειτουργίας του κυλικείου, δεν αποτελεί ΤΟΠΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ, που ανήκει στην αρμοδιότητα του Δήμου, αλλά σ΄ αυτήν της Δασικής Αρχής", ακυρώνοντας την απόφαση του Δημάρχου "σφράγισης του κυλικείου".


Οι εμπλακέντες τρίτοι, που εζήλωσαν δόξαν "μοναδικών παντογνωστών και προστατών της φύσης" (ο χώρος όπου λειτουργεί το κυλικείο) και θριαμβολόγησαν με την έκδοση της πρωτόδικης απόφασης "απαιτώντας να ζητήσει συγνώμη το Παν/μίο, για τον τσαμπουκά (;) που έδειξε", θα πρέπει να ξανασκεφθούν τις δήθεν "αγανακτισμένες"αιτιάσεις τους, τουλάχιστον.


Η αντιπαλότητα που υπήρξε και οι αντεγκλήσεις που δημιουργήθηκαν σε βαθμό επικίνδυνο για την ομαλή λειτουργία και συνεργασία του Κήπου και του Δήμου, μόνο σε αρνητικά αποτελέσματα οδηγούν.


Ο "καπιταλισμός" (;) δεν χτυπιέται στο πρόσωπο της μισθώτριας του κυλικείου, επειδή συμβαίνει να είναι κόρη κάποιου μεσαίου μεγέθους επιχειρηματία, όπως φαίνεται στο "πίσω μέρος του κεφαλιού τους", να έχουν κάποιοι...

Μπορεί ο χωροταξικός σχεδιασμός να προστατέψει τα δασικά οικοσυστήματα;

$
0
0


Η αντιπαράθεση για το νομικό καθεστώς προστασίας των περιαστικών όγκων Ποικίλου - Αιγάλεω, που έχει ξεκινήσει στην ιστοσελίδα μας με παρεμβάσεις υψηλού επιστημονικού επιπέδου, συνεχίζεται με πληθώρα εκατέρωθεν ισχυρών επιχειρημάτων. Μετά τους Τάσο Λύτρα και Κίμωνα Φουντούλη, τη σκυτάλη παίρνει ο Στέλιος Σούλιος, Οικονομολόγος – Δασοπόνος MSc. 

Με επιστολή του επισημαίνει ότι γεννώνται φόβοι πως οι προτάσεις για νέο νομικό καθεστώς προστασίας θα αποδυναμώσει το σημερινό προστατευτικό καθεστώς του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής μας.

Η επιστολή του κ. Σούλιου:

Αγαπητό Χαϊδάρι Σήμερα

Πέραν του ύφους με το οποίο εκφράζεται η αντιπαράθεση του κ. Τάσου Λύτρα για τα θέματα που αφορούν την προστασία των ορεινών όγκων της περιοχής μας (όρη Αιγάλεω – Ποικίλο), είναι σαφής η θέση του, ότι το μη προστατευόμενο κατά την άποψή του δασικό οικοσύστημά τους αναμένει στωικά την προστασία του από τον χωροταξικό σχεδιασμό του «νέου» (2014)  Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (Ν. 4277/14). Παρόμοιος προβληματισμός είναι απαράδεκτο να παίρνει τη μορφή προσωπικής αντιπαράθεσης.
Για τις παγίδες  που κρύβουν τέτοιες απόψεις παραθέτω αυτούσιο το παρακάτω κείμενο, που αποτελεί κορυφαία στιγμή του επιτυχημένου αγώνα Νομικών του Περιβάλλοντος και μάλιστα στην υψηλότερη βαθμίδα της Ελληνικής Πολιτείας (Σ.τ.Ε.), κατά της προσπάθειας τροποποίησης του θεμελιώδους για την προστασία του περιβάλλοντος Άρθρου 24 του Συντάγματος. 

«Επελέγη, λοιπόν, η οδός της καταστροφής του δάσους διά της δήθεν μείζονος προστασίας του (έτσι τουλάχιστον προκύπτει από την αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει τις κυβερνητικές προτάσεις). Πώς γίνεται αυτό; Με την υπαγωγή του δάσους στον χωροταξικό σχεδιασμό».
Πρόκειται βέβαια για χονδροειδές τέχνασμα, που δεν ξεγελά κανέναν. Γιατί είναι γνωστό σε νομικούς και μη, ότι ο χωροταξικός σχεδιασμός, δηλ. ο καθορισμός των επιτρεπομένων κατά χώρο και χρόνο χρήσεων γης, ξεκινά από εκεί που τελειώνουν τα απολύτως προστατευτέα οικοσυστήματα, εκείνα δηλ. των οποίων τη χρήση καθορίζει ευθέως το ίδιο το Σύνταγμα. Και αυτά είναι κατ’ εξοχήν τα δασικά οικοσυστήματα, ως προς τα οποία το Σύνταγμα παρέχει πλήρη ρύθμιση.
Πώς οριοθετούνται τα συστήματα αυτά, θα μας τα πει το δασολόγιο».

Μαρία Καραμανώφ, Σύμβουλος Επικρατείας,
Μέλος Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος

Και περαιτέρω στο μνημειώδες κείμενο της Συμβούλου Επικρατείας.

«Από το πάγιο και συνεπές αυτό καθεστώς προστασίας, στο οποίο οφείλουμε την επιβίωση του δασικού πλούτου της χώρας εν μέσω γενικής, κατά τα άλλα, καταστροφής του περιβάλλοντοςεπιχειρεί να εξέλθει για μια ακόμη φορά η Ελληνική Πολιτεία. Αυτό δε θα ήταν κάτι το νέο, αφού το βιώσαμε μόλις πριν 5 χρόνια, με άδοξο τέλος για τους εμπνευστές του, δεδομένου ότι η απόπειρα κατέληξε στην ενίσχυση της προστασίας με την ενσωμάτωση του επιστημονικού ορισμού του δάσους στο Σύνταγμα».
«Η παγία θέση του έλληνα νομοθέτη, την οποία έχουν υιοθετήσει ανέκαθεν όλοι οι δασικοί κώδικες, είναι ότι επιτρεπτή χρήση του δάσους είναι μόνον η κατά τον προορισμό του, δηλ. να υπάρχει και να λειτουργεί ως δασικό οικοσύστημα.
Η δασική επιστήμη δεν κάνει διάκριση μεταξύ δασών και δασικών εκτάσεων, αλλά ομιλεί περί δασικών οικοσυστημάτων, τα οποία έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό τη ρύθμιση της οικολογικής ισορροπίας των στοιχείων του περιβάλλοντος, δηλ. νερού, εδάφους και αέρος».

Είναι λοιπόν προφανές και πανθομολογούμενο από τους ανθρώπους που έδωσαν και κέρδισαν καίριες μάχες για την προστασία του περιβάλλοντος της χώρας ότι το δασικό οικοσύστημα του Ποικίλου όρους δεν διασώθηκε από κάποια πολεοδομική ή χωροταξική νομοθεσία.  Τα κύρια εργαλεία για τη διάσωσή του «εν μέσω γενικής, κατά τα άλλα καταστροφής του περιβάλλοντος» ήταν και εξακολουθούν ευτυχώς να είναι το άρθρο 24 του συντάγματος (συμπεριλαμβανόμενου του παραρτήματος με τον ορισμό των δασικών οικοσυστημάτων) και η κατ’ επιταγή του ακολουθήσαντες νόμοι (ν. 998/79, ν. 3208/2003, κ. ά.).

Όσο για τον Ν. 4277/14 από την σκληρή κριτική που υπέστη από σοβαρούς επιστήμονες αλλά και φορείς και μεγάλες περιβαλλοντικές οργανώσεις, θα θυμίσω μερικά σημεία με πρώτο αυτό της εισήγησης κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης του σχετικού νομοσχεδίου, της τ. Καθηγήτριας της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Ε.Μ.Π. Ελένης Πορτάλιου««Η εκπόνηση ενός Ρυθμιστικού Σχεδίου που θα προδιαγράφει το όραμα της συνεκτικής πόλης, της προστασίας της φύσης και του περιβάλλοντος, της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, της ισόρροπης ανάπτυξης/αποανάπτυξης, της αναδιανομής του παραγόμενου πλούτου, της ισότιμης πρόσβασης στα δημόσια αγαθά και της διασφάλισης σε όλους/ες του δικαιώματος στην κατοικία και τις κοινωνικές υποδομές, ισοδυναμεί στις σημερινές συνθήκες με τον τετραγωνισμό του κύκλου».

«Παρά τις προσπάθειες των συντακτών του να στηρίξουν τις παραπάνω βασικές αρχές, το ΡΣΑ/Α 2021 (Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας/Αττικής), το οποίο θα αντικαθιστούσε το ΡΣΑ 1985 επί υπουργίας  Αντώνη Τρίτση, έπασχε στο δια ταύτα και κυρίως είχε υπονομευτεί ήδη με απορρυθμίσεις της χωρικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας που επιβλήθηκαν σταδιακά στην εποχή των μνημονιακών κυβερνήσεων (Ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό, fast track περιβαλλοντική εκποίηση, ασύδοτη νομιμοποίηση αυθαιρέτων, πετρελαιοκίνηση οχημάτων σε Αθήνα - Πειραιά, αλλαγή χρήσης σε δάση και δασικές εκτάσεις σε ποσοστό 20% για κατασκευή αθλητικών και τουριστικών εγκαταστάσεων, πάγωμα αναδασώσεων, επαναλειτουργία λατομείων, δυνατότητα διόρθωσης του πρώτου κυρωμένου δασικού χάρτη, απεμπόληση κυριότητας δημοσίου σε χορτολιβαδικές εκτάσεις, εγκατάσταση ελαιοτριβείων σε δάση, ανάπτυξη ΑΠΕ σε οποιαδήποτε θαλάσσια έκταση, προσθήκη νέων χρήσεων σε εκτός σχεδίου περιοχές, κ.λπ.)».

Το ΡΣΑ/Α 2021 του 2011, επειδή προσπάθησε να διατηρήσει, έστω αποσπασματικά, αρχές και ρυθμίσεις της εποχής της διαβούλευσης, του δημοσίου συμφέροντος, της προστασίας του περιβάλλοντος και της εξισορρόπησης των χωρικών κοινωνικών ανισοτήτων, αποσύρθηκε οριστικά και το 2014 ήρθε προς συζήτηση στη βουλή ένα κακέκτυπό του, για το οποίο δόθηκε χρόνος διαβούλευσης μόλις μίας εβδομάδας και έγινε τελικά ο υπ’ αριθ. 4277 νόμος του κράτους», καθώς και της Θεανώς Φωτίου κατά την συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής:

«Αυτό, ιδιαιτέρως το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας, είναι αποτέλεσμα παραμορφώσεων, κυρίως των επεξεργασιών του πρώτου. Στην πραγματικότητα κυρώνει τις αναλύσεις και τις εκτιμήσεις για τα προβλήματα, που έφερε η κρίση και οι πολιτικές του χρέους στην Ελλάδα, στον τομέα της αστικής ανάπτυξης. Αναθέτει, αποκλειστικά στην αγορά, να ελέγξει την ανάκαμψη του τομέα της παραγωγής του χώρου. Αυτό, το κάνει με την απομείωση του θεσμικού ρόλου, δηλαδή μεταφέρει μεγάλο μέρος των πολιτικών, των στόχων και των μέτρων, από το Σώμα του νόμου στο Παράρτημα, το οποίο τροποποιείται με Κ.Υ.Α. και όχι με προεδρικά διατάγματα, που εφεσιβάλλονται ως προς τη συνταγματικότητα τους».

«Άρα, πετάμε στον κάλαθο των αχρήστων τον κύριο ρόλο του Ρ.Σ.Α. και του Ρ.Σ.Θ., δηλαδή την ασφάλεια δικαίου. Αυτός είναι ο κυρίαρχος ρόλος των ρυθμιστικών σχεδίων, η ασφάλεια δικαίου».

Σε αυτό λοιπόν το κακέκτυπο εναποθέτουμε της ελπίδες μας για καλύτερη προστασία του περιβάλλοντος κύριε Λύτρα ;

Οι φόβοι επομένως ότι αυτά που προτείνετε θα μειώσουν το σημερινό προστατευτικό καθεστώς του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής μας είναι σοβαροί και προέρχονται από βαθειά ανάλυση της διαχρονικής εξέλιξης της σχετικής νομοθεσίας αλλά και των εργαλείων που τελικά βοήθησαν να διασωθεί ότι έχει διασωθεί μέχρι σήμερα.

Κλείνοντας θα παραθέσω μερικά σημαντικά στοιχεία που ελπίζω να σας βοηθήσουν στον επαναπροσδιορισμό των απόψεών σας:
  1. Τα άρθρα του Ν. 1650/86 που επικαλείσθε στην πρότασή σας έχουν αντικατασταθεί από τον Ν. 3937/2011.
Ο τελευταίος δέχθηκε επίσης ομοβροντία δυσμενών κριτικών από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές οργανώσεις στην Ελλάδα με τον πυρήνα της κριτικής να αποτελεί το σκεπτικό του ότι μειώνει το επίπεδο της προστασίας του περιβάλλοντος στην χώρα μας. Παρατίθεται παρακάτω τμήμα των απόψεων του Ελληνικού Κέντρου Βιοτόπων – Υγροτόπων (Ε.Κ.Β.Υ.) «Ειδικά για τις περιοχές του δικτύου Natura 2000, το νομοσχέδιο εισάγει ρυθμίσεις που η υφιστάμενη νομοθεσία ήδη επιβάλλει για το σύνολο της επικράτειας και όχι μόνο για τις περιοχές του δικτύου (π.χ. οι διατάξεις για την αλιεία, τις απαγορεύσεις στις Ποσειδώνιες και τις κορραλιογενείς εκτάσεις, για την πολλαπλή συμμόρφωση) για τις οποίες το νομοσχέδιο προβλέπει εφαρμογή στις περιοχές του δικτύου μόνο. Μάλιστα, επισημαίνεται ότι πολλές από τις ρυθμίσεις του παρόντος (π.χ. για τη γεωργία, την αλιεία) υπάρχουν στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο με πιο σαφείς, συγκεκριμένες και ειδικές διατάξεις, άμεσα εφαρμοστέες από ότι στο παρόν νομοσχέδιο

Και επίσης: «Προστασία ενδημικής βιοποικιλότητας.
Γενικά.
Στην υφιστάμενη ελληνική νομοθεσία, υπάρχουν ρυθμίσεις σχετικά με το θέμα που πραγματεύονται οι παράγραφοι 1, 2 και 3. Ενδεικτικά αναφέρονται το ΠΔ 67/81, το άρθρο 15 της ΚΥΑ 33318/3028/1998 που ενσωματώνει την Οδηγία 92/43/ΕΟΚ, καθώς πολλά είδη Κοινοτικού ενδιαφέροντος είναι και ενδημικά (κυρίως φυτά), ο νόμος για τη CITES, που περιέχουν λεπτομερείς διατάξεις επί του θέματος. Όταν υπάρχουν ήδη πολύ συγκεκριμένες διατάξεις από το υφιστάμενο εθνικό πλαίσιο για το θέμα, θα πρέπει στο παρόν νομοσχέδιο να διασαφηνισθεί τι διατηρείται από τις άλλες διατάξεις, τι τροποποιείται και τι τελικά ισχύει, ώστε οι τρεις παράγραφοι να έχουν εφαρμογή στην πράξη.»

  1. Για την διαφώτιση των αναγνωστών αλλά και των ενδιαφερομένων παρακαλούμε να μας γνωρίσετε με ποια πράξη της Διοίκησης έχουν αποχαρακτηρισθεί τα 4.000 στρέμματα τα οποία αναφέρετε στην περιοχή της Πετρούπολης. 
  1. Επίσης με ποια πράξη ομοίως μειώθηκε στο ήμισυ η επιφάνεια του Μονίμου Καταφυγίου Άγριας Ζωής Αιγάλεω – Ποικίλου Όρους. 
  1. Παρακαλώ να ενημερωθείτε για τον πολύ πρόσφατο Ν. 4447/16 όπου θα διαπιστώσετε ότι η χώρα διαθέτει νέα νομοθεσία για τον χωρικό σχεδιασμό και την βιώσιμη ανάπτυξη και ιδιαίτερα προσέξτε το κάτωθι άρθρο:
 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ’ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ. Άρθρο 7. Τοπικά Χωρικά Σχέδια
γ) Περιοχές Προστασίας:
ββ) Στις περιοχές αυτές εντάσσονται και εκτάσεις που υπάγονται σε ειδικά νομικά καθεστώτα προστασίας, όπως είναι ιδίως χώροι αρχαιολογικού ή ιστορικού ενδιαφέροντος, δάση και δασικές εκτάσεις, αιγιαλός και παραλία, ποταμοί-λίμνες-ρέματα, καθώς και οι περιοχές υπαγόμενες στο εθνικό σύστημα προστατευόμενων περιοχών του ν. 3937/2011 (Α’ 60), οι οποίες διέπονται, όσον αφορά τις χρήσεις γης και τους όρους δόμησης, από τα ειδικά καθεστώτα προστασίας τους. Στην κατηγορία αυτή συμπεριλαμβάνονται και οι περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί, κατ’ εξουσιοδότηση του άρθρου 56 του ν. 2637/1998 (Α’ 200), ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ













Κάτω Αφαία, με αλληλεγγύη και διεκδικήσεις

$
0
0
Ο δήμαρχος Μιχάλης Σελέκος στην εκδήλωση για τη βασιλόπιτα της Κάτω Αφαίας, ανάμεσα στην δημοτική σύμβουλο Γιάννα Ζέρβα και τον πρόεδρο του συλλόγου, Σωκράτη Δεληγιάννη.

Παρότι δεν έχουν ακόμα συμπληρωθεί δύο χρόνια λειτουργίας του, παίζει έναν ενεργό ρόλο στον αγώνα για μια καλύτερη ποιότητα ζωής των περιοίκων. Ο λόγος για τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Κάτω Αφαίας-Σκαραμαγκά, που καθημερινά δίνει τη μάχη για τα συμφέροντα της πιο απομακρυσμένης συνοικίας του Δήμου μας. Παράλληλα, μέσω του συλλόγου τους, οι κάτοικοι της περιοχής θα μπορούσαν να διεκδικήσουν ακόμα και «Βραβείο Αλληλεγγύης», μέσα από τις κοινωνικές δράσεις τους που έχουν προχωρήσει για τους νέους τους γείτονες, που είναι οι χιλιάδες πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην προβλήτα του Σκαραμαγκά.

Την περασμένη Κυριακή ο νεότερος σύλλογος του Χαϊδαρίου, έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του. Η εκδήλωση έγινε σε αίθουσα που του παραχώρησε ευγενικά για αυτό το σκοπό  το  Κέντρο Ημερησίας Φροντίδας ΑΜΕΑ «Η Ελπίδα». Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου, έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό για την άρτια οργάνωση αυτής της μεσημεριανής εκδήλωσης,  που φιλοξένησε εκατοντάδες συνδημότες μας.

Την βασιλόπιτα ευλόγησε ο πατήρ Βασίλειος εφημέριος στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου Κάτω Αφαίας, αφού προηγουμένως τέλεσε αγιασμό.



"Ξεκινάει το αντιπλημμυρικό έργο στη γειτονιά μας" 

Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του συλλόγου Σωκράτης Δεληγιάννης ευχαρίστησε τον κόσμο που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά τους. Μετά τις καθιερωμένες ευχές, παρουσίασε τους επίσημους προσκεκλημένους.

Κρατώντας στα χέρια ένα ογκωδέστατο φάκελο, εξήγησε με χαρά στους παρευρισκόμενους πως περιέχει τη μελέτη του υπό κατασκευή αντιπλημμυρικού έργου,  της γειτονιάς τους. 



"Το σπουδαίο παράδειγμα της Αφαίας" 

Ο δήμαρχος Μιχάλης Σελέκος, μετά την ευχή του για ειρήνη σε όλο τον κόσμο, θεώρησε πως ήταν σοφή η πρωτοβουλία κάποιων κατοίκων της περιοχής για δημιουργία συλλόγου κρίνοντας ότι έφερε πιο κοντά τη γειτονιά και ανέδειξε πολλά ζητήματα, στα οποία που ο Δήμος προσπαθεί να ανταποκριθεί. 

Επίσης ενημέρωσε τους κατοίκους για τις αντιπλημμυρικές μελέτες που αναμένεται να ενταχθούν στο Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας. Αναφέρθηκε και στην έναρξη -στο προσεχές διάστημα- των γραφείων του συλλόγου και τη διαμόρφωση της πλατείας, γεγονότα που θα δώσουν ζωή στην περιοχή τους. Μίλησε ακόμα και για άλλες παρεμβάσεις του Δήμου. 

Τέλος συνεχάρη τους κατοίκους  που παρά τις αρχικές ανησυχίες τους για το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στο Σκαραμαγκά, διότι μέσα στο έναν χρόνο λειτουργίας του Κέντρου Φιλοξενίας δεν δημιουργήθηκε κανένα πρόβλημα στη συνύπαρξη αυτή. «Το παράδειγμα της Αφαίας, που γενικεύτηκε σε όλο το Χαϊδάρι, σηματοδοτεί μια πολλή καλή εικόνα, που πρέπει να βγαίνει συνολικά», είπε χαρακτηριστικά. Τελειώνοντας συνεχάρη τις γυναίκες του συλλόγου που η κάθε μια έφερε από το σπίτι της τις νοστιμιές της, γεγονός που φανερώνει την κοινωνικοποίησή τους. Το κομμάτι που έκοψε το αφιέρωσε στη νεολαία της περιοχής.

"Αναγκαία η κατασκευή πεζογέφυρας" 

Ο Ανδρέας Μποζίκας τόνισε πως η εκδήλωση αυτή φανέρωσε τι σημαίνει συλλογικότητα σε τοπικό και αυτοδιοικητικό επίπεδο. Υποστήριξε πως η Αφαία έχει το δικαίωμα να διεκδικεί και να φωνάζει περισσότερο από τις άλλες γειτονιές του Δήμου μας, αφού πριν από μερικά χρόνια ήταν μια ξεχασμένη περιοχή. Αν και απέχει μόλις οκτώ χιλιόμετρα από την Αθήνα, δεν έχει αποχέτευση, σωστό φωτισμό και συγκοινωνιακή σύνδεση. Κλείνοντας υποστήριξε σθεναρά την αναγκαιότητα κατασκευής μιας εναέριας γέφυρας για τη  διέλευση των πεζών. Ακόμα ευχήθηκε οι δύο γειτονικοί εξωραϊστικοί σύλλογοι (Άνω και Κάτω Αφαίας) να ενωθούν σε έναν, διότι «ισχύς εν τη ενώσει». 

"Να διεκδικήσουμε όλοι μαζί την Προβλήτα 4"  

Ο Βαγγέλης Ντηνιακός παρατήρησε πως τα μέλη του συλλόγου σε σχέση με πέρυσι πολλαπλασιάστηκαν, όπως και η παρουσία των επισήμων. Κάτι που δείχνει πως ακούγεται το έργο και η κινητικότητα του συλλόγου. Ο ίδιος έκρινε πως πρέπει να δοθεί έμφαση στη Γρηγορούσα και την Αφαία για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Πρόσθεσε πως οι δημότες της πόλης μας έδειξαν και θα συνεχίσουν να δείχνουν αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες.  Δεδομένης της δέσμευσης του Πρωθυπουργού για την Προβλήτα 4 στη θάλασσα του Σκαραμαγκά χρειάζεται μια κοινή δυναμική διεκδίκηση από όλο το Δημοτικό Συμβούλιο. Το κομμάτι του το αφιέρωσε στο διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου,  αναγνωρίζοντας το έργο και την αποτελεσματικότητα του.
  
"Να γίνει το Χαϊδάρι ένας παραθαλάσσιος Δήμος"
  
Ο Θοδωρής Σπηλιόπουλος έκρινε πως γίνονται για πρώτη φορά αντιπλημμυρικά έργα στο Χαϊδάρι και τη Δυτική Αθήνα γενικότερα, έργα που θα έχουν αξία για τη ζωή μας. Τόνισε πως η παράταξή του οραματίζεται να γίνει το Χαϊδάρι ένας παραθαλάσσιος  Δήμος. Προς αυτή την κατεύθυνση, έχουν κάνει κάποιες επαφές μεταξύ άλλων με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα. Πρόσθεσε πως το γεγονός ότι η Ελευσίνα ανακηρύχτηκε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021 απαιτεί χρήματα, θάρρος, σκέψη και σχέδια, ώστε συνολικά να αναβαθμιστεί και η δική μας περιοχή. Ακόμα τόνισε πως λόγω της πυκνότητας του πληθυσμού  πρέπει να επανέλθει το ζήτημα της πεζογέφυρας στην Αφαία, κάτι για το οποίο υπάρχει  η σύμφωνη γνώμη του δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου. 

"Εκμεταλλευτείτε την αναγνωρισμένη αδικία σας"

Ο Κώστας Φουρλής κάλεσε το σύλλογο να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι αναγνωρίζεται πως η περιοχή τους είναι αδικημένη. Αυτό να το χρησιμοποιήσουν σαν όπλο στη φαρέτρα τους, προκειμένου να είναι πιο διεκδικητικοί στο Δημοτικό Συμβούλιο. Το κομμάτι του το αφιέρωσε στην περαιτέρω δράση για την ανάπτυξη της περιοχή.

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με ζωντανή μουσική και τραγούδια. Οι μεζέδες έρχονταν εκλεκτοί στα τραπέζια και το κρασί έρρεε άφθονο στα ποτήρια. Ο χορός δεν άργησε να ανοίξει. Αξέχαστες θα μείνουν οι ζεϊμπεκιές όπου στην πίστα εναλλάσσονταν δημοτικοί σύμβουλοι πλειοψηφίας  και μειοψηφίας. Ξέρουν και να διασκεδάζουν εκτός από το να ανταλλάσσουν τα ξίφη τους.

Πλούσια ήταν και τα δώρα της λαχειοφόρου αγοράς, προσφορά των καταστημάτων της πόλης μας. Επειδή όλοι οι λαχνοί κέρδιζαν, οι παρευρισκόμενοι έτρεξαν από νωρίς να τους προμηθευτούν.  

Πάντα επιτυχίες στο νέο σύλλογο….









Γιώργος Παπαπαναγιώτου 

Τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία της μητέρας του δημάρχου

$
0
0


Αναχώρησε σήμερα για το «μεγάλο ταξίδι», σε ηλικία 89 ετών, η μητέρα του δημάρχου Μιχάλη Σελέκου. Εκεί θα συναντήσει τον αγαπημένο της σύζυγο Παναγιώτη. 

Η νεκρώσιμος ακολουθία εψάλη σήμερα το πρωί στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Χαϊδάρι, παρουσία χιλιάδων συνδημοτών μας, πολιτικών και αυτοδιοικητικών παραγόντων. 

Ο εφημέριος του ναού πατήρ Γιώργος Φραγκιαδάκης στην ομιλία του ανέφερε ότι είναι μια δύσκολη στιγμή για όλους μας όταν αποχαιρετούμε την μητέρα μας, κάτι το οποίο μας θλίβει περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο. Θεώρησε όμως πως δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή να ερμηνεύσει τη θεολογική έννοια και αντιμετώπιση του θανάτου.

Παράκληση της οικογένειας ήταν αντί στεφάνων να δοθούν χρήματα στο Χριστοδούλειο Ορφανοτροφείο. 

Η ταφή θα γίνει σήμερα το απόγευμα στο Νεκροταφείο Αγίου Γεωργίου, στην ιδιαίτερη πατρίδα της εκλιπούσης, το Αγρίνιο.  Η οικογένεια δέχτηκε τις συλλυπητήριες ευχές στην αίθουσα δεξιώσεων του Ιερού Ναού, όπου προσφέρθηκε καφές.

Η εκλιπούσα αξιώθηκε να αποκτήσει τέσσερα παιδιά και εγγόνια. Μάλιστα φέτος ανήμερα της ονομαστικής της εορτής, έγινε προγιαγιά από τη συνονόματη εγγονή της και κόρη του δημάρχου, που έφερε στον κόσμο το πρώτο της παιδί.

Το «Χαϊδάρι Σήμερα» εκφράζει στα παιδιά της Κώστα, Μαρία, Γιώργο και Μιχάλη τα θερμά της συλλυπητήρια. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα την σκεπάζει… 









Μυστήριο με βρέφος που διακομίστηκε νεκρό στο "Θριάσιο"

$
0
0

Νεκρό διακομίστηκε ένα βρέφος δύο μηνών, στο "Θριάσιο"Νοσοκομείο, στην Ελευσίνα, από μία 17χρονη κοπέλα.

Η νεαρή κοπέλα, που είναι Ρομά, μιλώντας στους γιατρούς, ισχυρίστηκε ότι το κοριτσάκι ήταν βαριά άρρωστο και της το εμπιστεύθηκαν οι γονείς του, προκειμένου να το πάει στο νοσοκομείο.
Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι το βρέφος ήταν νεκρό, ενώ πρόκειται να διενεργηθεί νεκροψία-νεκροτομή, που αναμένεται να ρίξουν φως στην αιτία του θανάτου του.
Ο εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης παρήγγειλε τον σχηματισμό δικογραφίας σε βάρος των γονέων του για έκθεση ανηλίκου.
Η αστυνομία αναζητά τους γονείς του.

Για τις χιλιάδες Εβραίων που μαρτύρησαν στο Χαϊδάρι

$
0
0
ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ


Όπως μας θύμισαν αρκετά ΜΜΕ, σήμερα 27 Ιανουαρίου είναι η ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος.

Πριν λίγα χρόνια, σε σχετική ημερίδα που φιλοξενήθηκε στο Δημαρχείο Χαϊδαρίου, μάθαμε από την ιστορικό κα Τρουμπούκη πως και το Στρατόπεδο Χαϊδαρίου λειτούργησε ως τόπος διαμετακόμισης ή/και μαρτυρίου για Έλληνες Εβραίους.

Αναφέρθηκε αριθμός περί τις 3.500 ψυχές, που γνώρισαν το τόπο μας κάτω από άθλιες συνθήκες, παράλληλα με την κράτηση αντιστασιακών και πολιτικών κρατουμένων.

Είναι καιρός, μαζί με τους αντιστασιακούς και πολιτικούς κρατούμενους που μαρτύρησαν στο Χαϊδάρι, να μνημονεύουμε και να τιμούμε και τα θύματα του ναζιστικού ρατσισμού.

Είναι ηθική και πολιτική υποχρέωση μας και μπορεί να συμβάλει στην προβολή και ανάπτυξη του τόπου μας.


ΚΙΜΩΝ Ε. ΦΟΥΝΤΟΥΛΗΣ

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ / ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΔΗΓΗΣΗ

$
0
0
γράφει ο Μωυσής Φούντογλου

Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου έχει ως αποτέλεσμα να εκτινάξει στα ύψη την τιμή της βενζίνης και να επιβαρύνει το πορτοφαλάκι μας για αυτό προτείνω 10 χρήσιμες συμβουλές για να βοηθήσω να μειώσετε την κατανάλωση της βενζίνης και να εξοικονομήσετε χρήματα.!!!
1. Πετάξτε τα περιττά κιλά
Η «δίαιτα» δεν κάνει καλό μόνο στους ανθρώπους αλλά και στα αυτοκίνητα. Γι΄ αυτό σας προτρέπουμε να… πετάξετε όλα τα παλιά κιβώτια, περιοδικά, καροτσάκια. Για τους φανατικούς σας προτρέπουμε να αντικαταστήσετε τη ρεζέρβα του αυτοκινήτου σας με κιτ επισκευής με αφρό, που σημαίνει περαιτέρω μείωση του βάρους κατά 15 κιλά περίπου. Με κάθε 100 κιλά εξοικονόμηση βάρους κερδίζετε σχεδόν 1 λίτρο βενζίνης στα 100 χλμ.
2. Ελευθερώστε την οροφή
Αν δεν θέλετε να πετάτε τα λεφτά σας από το παράθυρο, τότε αφαιρέστε οποιαδήποτε κατασκευή υπάρχει στην οροφή του αυτοκινήτου σας είτε πρόκειται για κάποια σχάρα είτε για βάση ποδηλάτων, μπαγκαζιέρα, κλπ., επειδή χειροτερεύει δραματικά τον συντελεστή αεροδυναμικότητας. Μία μπαγκαζιέρα οροφής αυξάνει τη μέση κατανάλωση βενζίνης κατά μισό λίτρο στα 100 χιλιόμετρα, ενώ η βάση ποδηλάτων μαζί με τα δίκυκλα την εκτοξεύει έως και 4,6 λίτρα ψηλότερα. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν προσφέρουν τίποτα άλλο παρά μόνον αυξημένη κατανάλωση και τα -δήθεν- αεροδυναμικά βοηθήματα των αυτοκινήτων.
3. Περισσότερος αέρας στα λάστιχα
Ο έλεγχος της πίεσης των ελαστικών πρέπει να γίνεται τακτικά, αφού επηρεάζει την τσέπη μας και την ασφάλειά μας. Χαμηλότερη πίεση σημαίνει πρόωρη φθορά των ελαστικών και αυξημένη κατανάλωση (περίπου 1-2% για 0,2 μπαρ χαμηλότερη πίεση). Για μεγαλύτερη οικονομία επιλέξτε για τα ελαστικά σας την πίεση που προβλέπει ο κατασκευαστής, όταν κυκλοφορεί το συγκεκριμένο μοντέλο με πλήρες φορτίο. Οι τιμές αναγράφονται συνήθως στο καπάκι του ρεζερβουάρ ή στο βιβλίο οδηγιών του κατασκευαστή.
4. Χρησιμοποιείτε ποιοτικά λιπαντικά
Η καλή ποιότητα λιπαντικού δεν συμβάλλει μόνο στην καλύτερη λειτουργία του κινητήρα αλλά πετυχαίνει και σημαντική οικονομία στην κατανάλωση του καυσίμου. Γι” αυτό σας προτείνουμε στην επόμενη αλλαγή λιπαντικών να ζητήσετε από το συνεργείο σας να χρησιμοποιήσει συνθετικά λιπαντικά, τα οποία είναι πιο ακριβά στην αγορά τους αλλά, φροντίζουν για την καλύτερη λειτουργία του κινητήρα, τη μακροζωία του και τη δική σας οικονομία στην κατανάλωση βενζίνης.
5. Επισκεφθείτε το συνεργείο σας σε τακτά χρονικά διαστήματα
Η σκόνη στο φίλτρο αέρα, ο κακορυθμισμένος κινητήρας, η κάπνα στα μπουζί καθώς επίσης και οποιαδήποτε άλλη δυσλειτουργία του κινητήρα έχει ως αποτέλεσμα την υπερβολική κατανάλωση καυσίμου. Γι΄ αυτό ο τακτικός έλεγχος τους αυτοκινήτου σας στο επίσημο συνεργείο σας εξοικονομεί λίτρα στην κατανάλωση καυσίμου.
6. Όχι στην προθέρμανση του κινητήρα
Πολλοί οδηγοί επηρεασμένοι ακόμη και σήμερα από τα αυτοκίνητα της προηγούμενης τεχνολογία με καρμπυρατέρ έχουν τη συνήθεια να προθερμαίνουν τα αυτοκίνητά τους για αρκετά λεπτά της ώρας προτού ξεκινήσουν. Με την ενέργεια αυτή σήμερα δεν κερδίζετε απολύτως τίποτα παρά μόνο αυξάνετε την κατανάλωση της βενζίνης και συμβάλλετε με τη σειρά σας στην επιβάρυνση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Γι” αυτό, λοιπόν, ξεκινάμε αμέσως μόλις θέσουμε τον κινητήρα σε ενέργεια.
7. Επιταχύνουμε σβέλτα
Ακούγεται παράδοξο, ισχύει όμως για όλα τα σύγχρονα αυτοκίνητα με σύστημα ψεκασμού και όχι με καρμπιρατέρ (εξαιρούνται τα μοντέλα με αυτόματα σαζμάν και με πετρελαιοκινητήρες). Η απότομη επιτάχυνση με δυνατό πάτημα του γκαζιού έως τις 2.000 σ.α.λ. εξοικονομεί από 5% έως 10% βενζίνη. Αντίθετα, όταν πατάμε συνεχώς απαλά το γκάζι και επιταχύνουμε αργά και προοδευτικά, στέκεται η πεταλούδα σε λάθος γωνία στον αυλό εισαγωγής, οπότε αυξάνει η κατανάλωση. Διαφορετικά είναι τα πράγματα για όσους οδηγούν ένα μοντέλο με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων ή πετρελαιοκινητήρα, αφού εδώ απαιτείται άκρως προοδευτική επιτάχυνση για εξοικονόμηση καυσίμου.
8. Αλλάζουμε νωρίς ταχύτητα
Η λειτουργία του κινητήρα σε υψηλές στροφές οδηγεί αναπόφευκτα στην υπερβολική κατανάλωση. Γι΄ αυτό το λόγο εάν αλλάζετε νωρίς τις ταχύτητες επιτυγχάνεται οικονομία στη βενζίνη. Για παράδειγμα ένα μοντέλο 1.800 κ. εκ. απαιτεί μόλις 4 λίτρα βενζίνης για να καλύψει απόσταση 100 χλμ. με ταχύτητα 50 χλμ/ώρα και πέμπτη ταχύτητα, ενώ το ίδιο αυτοκίνητο καταναλώνει 8,7 λίτρα ανά 100 χλμ. με δευτέρα στο κιβώτιο ταχυτήτων.
9. Αφήστε το αυτοκίνητο να ρολάρει
Ο συνδυασμός «απότομη εκκίνηση-δυνατό φρενάρισμα» αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή. Αντίθετα συνιστάται να παίρνουμε έγκαιρα το πόδι μας από το γκάζι και να αφήνουμε το αυτοκίνητο να ρολάρει. Πάντα βέβαια με ταχύτητα στο σαζμάν και ποτέ με νεκρά. Σε όλα τα μοντέρνα αυτοκίνητα συνδυάζεται το ρολάρισμα με ταχύτητα στο σαζμάν με μηδενική κατανάλωση καυσίμου.
10. Μειώστε την κατανάλωση
Η λειτουργία πολλών συσκευών μέσα στο αυτοκίνητο που καταναλώνουν ρεύμα, όπως το κλιματιστικό, οι προβολείς ομίχλης, στερεοφωνικό με πολύ υψηλή απόδοση, απαιτεί την παραγωγή ρεύματος από το δυναμό, το οποίο με τη σειρά του απαιτεί τη συνδρομή του κινητήρα. Αν έχουμε σε λειτουργία αρκετούς καταναλωτές ρεύματος, τότε ενδέχεται να χρειαστούμε έως και δύο λίτρα βενζίνη περισσότερο στα 100 χλμ. Παραδείγματα: ο κλιματισμός επιβαρύνει την κατανάλωση με 0,7 λίτρα ανά 100 χλμ., οι προβολείς ομίχλης με 0,3 λίτρα και το ηχοσύστημα έως 0,2

more info: 
Viewing all 2444 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>