Το Δημοτικό Συμβούλιο Χαϊδαρίου έχει αποδείξει ότι δεν αφήνει τίποτε "να πέσει"ασχολίαστο και δείχνει καλά αντανακλαστικά σε διάφορα πολιτικά ζητήματα, όσο μακριά κι αν είναι αυτά από τα άμεσα προβλήματα της πόλης. Αυτή τη φορά ήταν η σειρά του Νίκου Φίλη και των περιβόητων δηλώσεών περί του Ποντιακού, για να προκαλέσουν μια ώρα συζήτησης με πολυάριθμες τοποθετήσεις. Κάποιοι παρατηρητές της συνεδρίασης του Δ.Σ. πάντως, σχολίασαν ότι ακούστηκαν καλά επεξεργασμένες πολιτικές θέσεις και έξυπνες ατάκες.
Το θέμα αναλύθηκε τόσο από την εθνική σκοπιά όσο και από την πλευρά του ιστορικού υλισμού, όπως επίσης μπήκαν με ενάργεια και οι επικοινωνιακές και ψυχολογικές προεκτάσεις του, κάνοντας πλουσιότερους σε γνώσεις και ιδέες τους παριστάμενους.
Οι πρόσφατες, λοιπόν, δηλώσεις του μέλους της κυβέρνησης για τη Σφαγή των Ποντίων δεν πέρασαν απαρατήρητες από την ποντιακής καταγωγής κ. Ελευθερία Τοκατλίδη, η οποία έφερε προς συζήτηση ένα ψήφισμα, που συνέταξε η ίδια, για τη Γενοκτονία Όπως είπε, το κείμενο αυτό έχει περισσότερο εθνικό περιεχόμενο μακριά από πολιτικές διαθέσεις και πρότεινε στο Δημοτικό Συμβούλιο να το ψηφίσει, με τελικό αίτημα την αποπομπή του Υπουργού Παιδείας. Αμέσως ο δήμαρχος διάβασε άλλο ψήφισμα, που πρότεινε η δημοτική αρχή για το ίδιο θέμα. (Τα ψηφίσματα στο τέλος)
Η τοποθέτηση της κ. Τοκατλίδη και η απάντηση του δημάρχου πυροδότησαν μια γενικευμένη αντιπαράθεση, που σε αρκετά σημεία έγινε αρκετά έντονη.
Οι θέσεις των παρατάξεων
Ο Βαγγέλης Ντηνιακόςδήλωσε ότι αναγνωρίζει τη γενοκτονία και αν βοηθάει σε αυτό το ψήφισμα του Δήμου, θα το ψηφίσουν.
Ο Θοδωρής Σπηλιόπουλοςυποστήριξε πως ο κ. Φίλης έπεσε σε στημένη παγίδα από ερώτηση δημοσιογράφου, σε μια δίωρη εκπομπή. Έκρινε πως ο υπουργός εξέφρασε μια καθαρά προσωπική του θέση. «Η κυβέρνηση όμως αναγνωρίζει τη γενοκτονία των ποντίων. Αμφισβητείτε ότι κάποιοι άνθρωποι μπορούν να έχουν διαφορετική άποψη; Αν δεν υπήρχε η τελευταία παράγραφος στο ψήφισμα του Δήμου, θα το ψηφίζαμε», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Ηρακλής Δρούλιαςανέφερε ότι θα μπορούσαν να συμφωνήσουν όλες οι παρατάξεις, αλλά και εδώ διαφωνούν. Χαρακτήρισε τελείως άστοχη την άποψη του υπουργού Παιδείας. Υποστήριξε πως θα έπρεπε το ψήφισμα να σταθεί στο ιστορικό γεγονός και όχι στο πολιτικό του σκέλος. Αντίθετα το ψήφισμα της κ. Τοκατλίδη επικεντρώνεται στην παραίτηση του Υπουργού, ενώ θα έπρεπε να έχει διαφορετικό τρόπο έκφρασης. Μάλιστα εξέφρασε την άποψη πως για πρώτη φορά βλέπει, πως το ψήφισμα της μειοψηφίας είναι πιο ήπιο. Ξεκαθάρισε πως δεν θα ψηφίσει κανένα από τα δύο.
Ο Γιάννης Κέντρης,αφού ξεκαθάρισε πως αναγνωρίζει τη γενοκτονία, θύμισε πως ο κ. Φίλης έχει αρθρογραφήσει κατ'επανάληψη, ότι επρόκειτο για εθνοκάθαρση. Εξέφρασε την άποψη πως το ψήφισμα του Δήμου Χαϊδαρίου είναι καλό, αν φύγει η τελευταία παράγραφος. Διαφορετικά δεν θα ψηφίσει κανένα.
Ο Κώστας Ασπρογέρακαςείπε πως δεν θα ψηφίσει κανένα από τα δύο. Ξεκίνησε την εισήγηση του λέγοντας πως ο πατριωτισμός είναι το καταφύγιο των απατεώνων. Από την άλλη, διεθνιστής είναι αυτός που είναι πρώτα πατριώτης. Άφησε τη σπόντα του στον δλημαρχο, λέγοντας ότι είναι δεδομένο πως ο Λένιν στήριξε τον Κεμάλ. Αμέσως μετά, στρέφοντας τα πυρά του προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως η διάκριση ανάμεσα σε εθνοκάθαρση και γενοκτονία του θυμίζει τη διαφορά μεταξύ τρόικας και θεσμών...
Ο Κώστας Φουρλήςσυμφώνησε ότι πρόκειται για γενοκτονία, αλλά παράλληλα έκρινε ότι ο κ. Φίλης μπορεί να εκφράζει ελεύθερα την άποψη του. Σύμφωνα με το σκεπτικό του, αυτό που έκανε ο κ. Φίλης δεν εξυπηρετούσε ούτε αυτόν ούτε την κυβερνώσα παράταξη. «Όμως πρέπει να του αναγνωρίζουμε πως είχε το θάρρος της γνώμης και ότι ο δημοσιογράφος του έκανε πονηρά την ερώτηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Ανδρέας Μποζίκας τόνισε πως από δημοτικοί σύμβουλοι μεταβλήθηκαν σε διεθνολόγους και ιστορικούς. «Πρόκειται για ένα θέμα που πέρασε από γενιά σε γενιά και κατάφερε κάποια στιγμή να αναγνωριστεί από τη Βουλή των Ελλήνων. Υπάρχουν πολλοί υπουργοί που γνωρίζουν πολύ καλύτερα τα τηλεοπτικά στούντιο, από το γραφείο τους. Ο κ. Φίλης δεν είναι τόσο αφελής για να κάνει αυτή την άστοχη τοποθέτηση του. Ίσως υπάρχουν άλλοι λόγοι», είπε μεταξύ άλλων. Υπενθύμισε στο δήμαρχο, ότι τα παλαιότερα χρόνια, το Δημοτικό Συμβούλιο συγκροτούσε μια διαπαραταξιακή ολιγομελή επιτροπή και την επόμενη μέρα ο Δήμος εξέδιδε ένα ομόφωνο ψήφισμα για τέτοιου είδους θέματα.
Στη συνέχεια ζήτησε το λόγο ο εκπαιδευτικός Χρήστος Ματσούκαςαπό την "Αντιρατσιστική Κίνηση Χαϊδαρίου"που αναγνώρισε πως πρόκειται για γενοκτονία όχι μόνο των Ποντίων, αλλά και των Αρμενίων, του Μικρασιατικού Ελληνισμού, των Ελληνοκυπρίων, της Τουρκικής Αριστεράς. Δυστυχώς αυτή η χώρα είναι σύμμαχος μας στο ΝΑΤΟ και ένα βήμα πριν, την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρατήρησε πως πρόκειται για τραγικά γεγονότα που δεν τα περιλαμβάνει το ψήφισμα της κ. Τοκατλίδη. Σε εκείνο το σημείο έκανε μομφή στον Θεόδωρο Σπηλιόπουλο, λέγοντάς του πως Αριστερά που παίρνει τα σπίτια του λαού και τα δίνει σε τραπεζίτες δεν υπάρχει. Πολιτική τους θέση είναι πως η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν μπορεί να χρησιμοποιεί τον όρο Αριστερά.
Λίγο πριν την ώρα της ψήφισης η κ. Τοκατλίδη θέλησε να ξεκαθαρίσει πως υιοθετεί τις θέσεις των Ποντιακών Σωματείων όλης της χώρας, που απαιτούσαν την παραίτηση του υπουργού. Επανέλαβε πως δεν παίρνει πολιτικές θέσεις αλλά ακολουθεί τις αποφάσεις τους.
Ο αντιδήμαρχος Νίκος Καραγιάννηςτόνισε πως το ΚΚΕ ποτέ δεν κατακρίνει μεμονωμένα ένα μέλος της κυβέρνησης. Για εκείνον ο κ. Φίλης δεν έκανε κάποιο λάθος σε κάποια μαραθώνια συνέντευξη του, αλλά εσκεμμένα το «πέρασαν» για να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο από τη λαίλαπα των μέτρων που έρχονται.
Ο δήμαρχος Μιχάλης Σελέκοςυποστήριξε πως στις μέρες μας επαναχαράσσονται τα σύνορα και έχουμε νέες γενοκτονίες. Έκρινε πως το ψήφισμα της κ. Τοκατλίδη προσωποποιεί τον κ. Φίλη, ενώ όσοι μιλάνε για την πατρίδα σε υπερθετικό βαθμό, είναι αυτοί που την πουλάνε πρώτοι.
Αφού αναλώθηκαν σε συζήτηση για περισσότερο από μία ώρα, τελικά πέρασε το ψήφισμα του Δήμου κατά πλειοψηφία. Συγκεκριμένα, η παράταξη Δρούλια ψήφισε τελικά (!) το ψήφισμα του Δήμου. Η παράταξη Ντηνιακού δήλωσε πως ψηφίζει και τα δύο (!), ενώ οι υπόλοιπες παρατάξεις της μειοψηφίας ψήφισαν κατά του ψηφίσματος του Δήμου.
Τα δύο ψηφίσματα
Το πλήρες κείμενο της Ελευθερίας Τοκατλίδη έχει ως εξής:
«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χαϊδαρίου καταγγέλλει τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Νίκο Φίλη για τις ανεκδιήγητες δηλώσεις του σχετικά με τη "Γενοκτονία των Ποντίων", τις οποίες μάλιστα με περισσό θάρρος προσπάθησε να καλύψει πίσω από τις δήθεν "απόψεις ιστορικών και διεθνολόγων".
Η γενοκτονία που τέλεσε το τουρκικό κράτος σε βάρος των Ελλήνων του Πόντου αναγνωρίστηκε το 1994 με Νόμο της Ελληνικής Δημοκρατίας και συγκεκριμένα με τον ν.2193/1994 στο άρθρο 1 του οποίου "Ορίζεται η 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου".
Νόμο που αγνοεί και περιφρονεί ο κ. Φίλης.
Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και γενικά όσα υπέστησαν οι πατέρες μας κατά την περίοδο 1915-1924 από τη βαρβαρότητα των Τούρκων δεν είναι ζήτημα που αφορά απλά τους Πόντιους. Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου είναι ένα αιματοβαμμένο και μαρτυρικό κεφάλαιο της Παγκόσμιας Ιστορίας και συνεπώς του Ελληνικού Έθνους και του Ελληνικού Λαού.
Ο κ. Φίλης δεν πρέπει να "συλλυπείται"τους Πόντιους, αλλά να λυπάται ο ίδιος για τα ιστορικά δεινά του έθνους και του λαού στον οποίο ανήκει.
Ενός λαού που επειδή δεν έσκυψε το κεφάλι, δεν υποτάχθηκε, δεν παραδόθηκε, οδηγήθηκε στη σφαγή και τη γενοκτονία. Μάλιστα με την ιδιότητα του ως Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων θα έπρεπε να είναι από τους πρωτεργάτες των προσπαθειών για την ενδυνάμωση της Ιστορικής Μνήμης, βασικός στόχος της Εθνικής Παιδείας ανταποκρινόμενος πλήρως στα Κυβερνητικά του καθήκοντα.
Η σύγχρονη Επιστήμη της Ιστορίας έχει καταγράψει ως ιστορικό γεγονός τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, απαρτιζόμενη από πολλές χιλιάδες επιμέρους τραγικά γεγονότα. Οι πρωτογενείς πηγές είναι άφθονες όπως επίσης και η βιβλιογραφία. Ο κ. Φίλης ενώ στις δηλώσεις του επικαλείται την επιστήμη, στην πραγματικότητα αγνοεί ή περιφρονεί τις επιστημονικές πηγές.
Οι επιστημονικές πηγές αναφέρουν ότι η γενοκτονία των Ποντίων στοίχισε τη ζωή σε 368.000 Έλληνες του Πόντου. Ήταν ένα προμελετημένο έγκλημα, το οποίο η κυβέρνηση των Νεότουρκων έφερε σε πέρας με συστηματικότητα. Οι μέθοδοι που χρησιμοποίησε ήταν ο ξεριζωμός, η εξάντληση στις κακουχίες, τα βασανιστήρια, η πείνα και η δίψα και τα στρατόπεδα θανάτου στην έρημο.
Η παραίτηση του κ. Φίλη από τη θέση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και θρησκευμάτων είναι επιβεβλημένη.
Η Κυβέρνηση θα πρέπει να καταλάβει ότι με τη σιωπή της καλύπτει τον κ. Νίκο Φίλη, υιοθετεί τις απόψεις του και θέτει τον Ελληνισμό σε κίνδυνο.
Ας τον παραιτήσει τώρα ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, αφού ο κ. Νίκος Φίλης δεν είχε το θάρρος να ζητήσει ούτε συγνώμη.
Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ κ. ΝΙΚΟΥ ΦΙΛΗ ΕΊΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ».
Το ψήφισμα της δημοτικής αρχής που εγκρίθηκε:
«Το Δημοτικό Συμβούλιο Χαϊδαρίου στέκεται αλληλέγγυο, στο πλευρό των Ποντιακών οργανώσεων για τη διεθνή αναγνώρισή της Γενοκτονίας των Ποντίων.
Η Γενοκτονία των Ποντίων από την ανερχόμενη αστική τάξη της Τουρκίας, τα χρόνια 1915-1924, κατά την περίοδο δηλαδή του Α΄ παγκοσμίου πολέμου, πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της ανακατανομής ολόκληρων περιοχών, ανάμεσα στις τότε ισχυρές αστικές τάξεις των μεγάλων κρατών, με αποτέλεσμα τις εκατόμβες νεκρών και προσφύγων. Η Γενοκτονία των Ποντίων έχει αναγνωριστεί ήδη το 1994, από την Ελληνική βουλή, καθιερώνοντας την 19η Μαΐου ως μέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Είναι γνωστό ότι η πορεία της συγκρότησης του έθνους – κράτους της τουρκικής αστικής τάξης συνοδεύτηκε από διώξεις των διαφόρων μειονοτήτων, ανάμεσά τους και οι Έλληνες του Πόντου. Τα πλήγματα δεν ήταν ίδια σε όλους, αφού ο φτωχός λαός ήταν αυτός που υπέστη τις μεγαλύτερες συνέπειες. Δεν είχαν απέναντί τους γενικά και αόριστα τους Τούρκους, αλλά την αστική τάξη της Τουρκίας, η οποία ήθελε να βγάλει από τη μέση το ελληνικό κεφάλαιο, καθώς και την αστική τάξη της Ελλάδας, η οποία τους άφησε στη μοίρα τους.
Σε μια περίοδο λοιπόν, όπου διάφοροι κύκλοι επικαλούνται και πάλι το «εθνικό» συναίσθημα και συμφέρον για τους ίδιους λόγους, ο λαός μας που έχει πληρώσει αρκετές φορές με το ίδιο του το αίμα τέτοια οικονομικά συμφέροντα, πρέπει να έχει πάντοτε υπόψη πως τα συμφέροντα της αστικής τάξης και τα συμφέροντα των λαών, όχι μόνο δεν ταυτίζονται, αλλά και είναι εκ διαμέτρου αντίθετα.
Η διατήρηση της ιστορικής μνήμης αποτελεί σημαντική υπόθεση. Όχι για τη διαιώνιση του εθνικιστικού μίσους, αλλά για να εξοπλιστεί ο λαός μας με τα "φίλτρα", που θα του επιτρέψουν στο μέλλον να δει πίσω από την εθνικιστική ρητορική των αρχουσών τάξεων και να μην επιτρέψει μια "επανάληψη της Ιστορίας". Αυτό το μήνυμα παραμένει εξαιρετικά επίκαιρο, ειδικά σήμερα που τα σύννεφα του πολέμου πυκνώνουν στη γειτονιά μας, για να μην ζήσει ξανά κανένας λαός τον ξεριζωμό, της κακουχίες, τα βασανιστήρια, την πείνα και την δίψα όπως οι Έλληνες του Πόντου.
Αξίζει να μην ξεχνάμε βέβαια επίσης ότι οι Πόντιοι πέρα από όλα τα προηγούμενα, αντιμετώπισαν την περιφρόνηση –ακόμα και το μίσος– μιας μερίδας "εθνικοφρόνων γηγενών", που τους στιγμάτιζαν ως "τουρκόσπορους", επιτίθονταν στους συνοικισμούς, απαιτούσαν τον "εξαγνισμό"της χώρας από την παρουσία τους, κλπ.
Τέλος χρειάζεται να αναρωτηθούμε, από πού προκύπτει η ανάγκη ενός προβεβλημένου στελέχους της κυβέρνησης να ανοίξει ένα τέτοιο ζήτημα, αν όχι για τον απαραίτητο αποπροσανατολισμό που χρειάζεται η κυβέρνηση, προκειμένου να απομακρυνθεί η συζήτηση από τα νέα επώδυνα μέτρα που παίρνει εις βάρος του λαού μας».