Quantcast
Channel: ΧΑΪΔΑΡΙ ΣΗΜΕΡΑ
Viewing all 2444 articles
Browse latest View live

Πρωταγωνιστές σε ταινία δράσης οι Δημότες, με θεατή την Αυτοδιοίκηση

$
0
0

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που πλήττουν από προχθές το βράδυ ολόκληρο το λεκανοπέδιο, τα οποία κορυφώθηκαν εχθές τις πρωινές ώρες, ανέδειξαν ήδη από νωρίς τις σοβαρές ελλείψεις υποδομών απορροής των νερών που παρουσιάζουν πολλοί Δήμοι της Αττικής.

Της Μαργαρίτας Γιαννοπούλου *

Ανάμεσά τους και ο Δήμος μας, ο οποίος εκτός από υποδομές φαίνεται να μη διαθέτει και αυτοδιοικητικά στελέχη με πρόθεση να επιληφθούν της κατάστασης, ώστε να αποφεύγονται οι δυσάρεστες εικόνες των τελευταίων δύο ημερών. 

Οι φωτογραφίες που κατακλύζουν από εχθές το πρωί το διαδίκτυο και τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης με δρόμους της Πόλης μας καλυμμένους από νερό. του οποίου η στάθμη σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούσε τις ρόδες των αυτοκινήτων, δρόμοι απροσπέλαστοι από τις πλημμύρες, δεν είναι τιμητικές για κανέναν Χαϊδαριώτη. Τουναντίον, προκαλούν ανησυχία σε πολλούς από εμάς για τις επιπτώσεις των καιρικών αυτών φαινομένων στο Δήμο μας και τα αίτια αυτής της πρωτοφανούς καταστροφής. 

Εικόνες συνδημοτών μας που προσπαθούν να σώσουν τις περιουσίες τους από τα νερά και μαθητών που προσπαθούν να καθαρίσουν τα βουλωμένα φρεάτια έξω από τα σχολεία τους, ώστε να μην πλημμυρίσουν, θυμίζουν σκηνές από ταινία δράσης, όπου οι πολίτες έχουν αναλάβει το ρόλο του διασώστη της πόλης από την καιρική καταστροφή και οι αρμόδιοι φορείς είναι θεατές. Τα σχολεία της πόλης μας παρέμειναν κλειστά σήμερα λόγω των καιρικών συνθηκών, προληπτικά. Άλλωστε πώς να λειτουργήσουν με πολλές τάξεις πλημμυρισμένες;

Συνιστά υποχρέωση όλων των αρμοδίων φορέων ανεξαιρέτως να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα και μάλιστα προληπτικά και όχι εκ των υστέρων, προς αποφυγή εικόνων σαν τις χθεσινές και προπάντων προς προστασία της υγείας των πολιτών από τα έντονα αυτά καιρικά φαινόμενα. Ας μην ξεχνάμε πως βρισκόμαστε ακόμη στα μέσα του φθινοπώρου και ας αγρυπνήσουμε ελπίζοντας σε επιδεξιότερους χειρισμούς σε επίπεδο Πολιτείας.

Πιστεύω πως καθένας από εμάς είναι πρόθυμος να συμπράξει σε ό,τι του ζητηθεί γιατί οι πολίτες είναι αρωγοί της αυτοδιοίκησης όταν εκείνη κάνει σωστά τη δουλειά της.

* πρόεδρος ΟΝΝΕΔ Χαϊδαρίου









Ο Δήμος καλεί για αιτήσεις αποζημίωσης όσους χτυπήθηκαν από την πλημμύρα

$
0
0


ΔΗΜΟΣ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Καλούνται οι πολίτες που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα της 22ας Οκτωβρίου 2015 να υποβάλλουν αίτηση για αποζημίωση.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται στο γραφείο Πρωτοκόλλου του Δήμου (Καραϊσκάκη 138), καθημερινά από τις 07.30 έως 15.30.

Πληροφορίες: τηλ. 213 2047 200


Χαϊδάρι, 23-10-2015


Χαϊδάρι: Αναζητώντας ένα restart... ψυχολογίας

$
0
0
Με στόχο τη νίκη ο Α.Ο Χαϊδαρίου αντιμετωπίζει σήμερα εκτός έδρας στην Πεύκη, την ομώνυμη ομάδα. Όλοι σκέφτονται την επανεκκίνηση, που θα ξαναφέρει στην ομάδα την ψυχολογία του νικητή, που τόσο χρειάζεται.



Από την αυριανή αναμέτρηση θα απουσιάσουν οι τραυματίες Αρβανίτης, Πανόπουλος και ο Δημητρακόπουλος που αισθάνεται ενοχλήσεις στον τετρακέφαλο.

Στην αποστολή των κυανέρυθρων συμμετέχουν οι: Τικταπανίδης, Μίχος, Πολίτης, Νούλας, Πολιτίδης, Παπαγεωργίου, Ροκάκης, Τσάνι, Καλαμπαλίκης, Χρυσαφίδης, Καρώνας, Τσαλαπάτας, Κασάπης, Κωτσολάκος, Μουρεζίνης, Ρούσα, Χριστούλης, Λέκκας, Μπατής και Πανταζόπουλος. Την τελική ενδεκάδα θα επιλέξει ο προπονητής Μανώλης Παπαδόπουλος, λίγη ώρα πριν την έναρξη του αγώνα.

Ο Α.Ο Πεύκης βρίσκεται στο τέλος της βαθμολογίας, δύο θέσεις πάνω από τον ουραγό Ιάσoνα. Έχει μόλις τρεις βαθμούς στο ενεργητικό του, με μία μόλις νίκη. Έχει πετύχει συνολικά (μέχρι στιγμής) μόλις τρία γκολ, ενώ έχει δεχθεί δέκα. 

Το ραντεβού της αναμέτρησης είναι σήμερα στις 4 το απόγευμα. 

Τον αγώνα θα διευθύνει ο διαιτητής κ. Γαβρίλης, με βοηθούς του τους επόπτες τους Χρυσάφη και Λιαμπότη.



Γιώργος Παπαπαναγιώτου  

Ξαναμπαίνει στον χάρτη της Υγείας το Νοσοκομείο "Αγία Βαρβάρα"

$
0
0

Ο ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Π. Πολάκης και ο δήμαρχος της Αγίας Βαρβάρας Γ. Καπλάνης προσέρχονται στο Νοσοκομείο. Διακρίνεται και ο υποψήφιος δήμαρχος Χαϊδαρίου, Θ. Σπηλιόπουλος.
Σύσκεψη με περιεχόμενο το μέλλον του Νοσοκομείου "Αγία Βαρβάρα"οργανώθηκε την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου, με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, του δημάρχου Αγ. Βαρβάρας Γιώργου Καπλάνη, στελεχών του Υπουργείου Υγείας και του Νοσοκομείου, καθώς και εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης (Περιφέρεια Αττικής και Δήμοι Αγίας Βαρβάρας, Αιγάλεω και Χαϊδαρίου).

Έπειτα από αναλυτική συζήτηση, ο Υπουργός αναγνώρισε την αναγκαιότητα παροχής σημαντικού υγειονομικού έργου από το Νοσοκομείο και δεσμεύτηκε για την αναβαθμισμένη συμμετοχή του στο νέο χάρτη υπηρεσιών υγείας που σχεδιάζεται από το Υπουργείο. Μέχρι τότε, εξήγγειλε μέτρα άμεση ισχύος, όπως την εγκατάσταση υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και την ενίσχυση του εργαστηριακού τομέα, της μονάδας τεχνητού νεφρού και της Παθολογικής Κλινικής.


Στις γειτονιές που χτυπήθηκαν άγρια, ο Ηρακλής Δρούλιας

$
0
0

Δίπλα στους πλημμυροπαθείς Χαϊδαριώτες βρέθηκε χτες το απόγευμα ο Ηρακλής Δρούλιας. Ο επικεφαλής της παράταξης "Όραμα Δημιουργίας", συνοδευόμενος από την δημοτική σύμβουλο Αγγελική Γκανά Ρηγάκη και άλλα μέλη του συνδυασμού του, έκανε περιήγηση στην περιοχή του Αη-Γιώργη και συνομίλησε με πολίτες που δοκιμάστηκαν σκληρά από την θεομηνία. Επισκέφτηκε σπίτια, καταστήματα και σχολεία που πλημμύρισαν από τα αφρισμένα νερά και κατέγραψε τα προβλήματα. Άκουσε αγανακτισμένες φωνές κατοίκων που για μία ακόμη φορά είδαν να κινδυνεύουν όχι μόνο οι περιουσίες τους αλλά και οι ζωές τους. Ο κ. Δρούλιας υποσχέθηκε πως θα υπερασπιστεί τα δίκαια αιτήματά τους και θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για την αποκατάσταση των ζημιών, μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο.



"Ετοιμάστε μελέτες αντιπλημμυρικών για τα νέο ΕΣΠΑ!"

Λίγες μέρες πριν την καταστροφή και στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο κ. Δρούλιας με ερώτησή του προς τη δημοτική αρχή είχε θέσει ως θέμα προτεραιότητας την αντιπλημμυρική προστασία. Στηντοποθέτησή του ο επικεφαλής της παράταξης "Όραμα Δημιουργίας τόνισε πως μια σειρά από περιοχές της πόλης μας (Δάσος, Ρίμινι, Κορυτσάς, Οδός Ελ Αλαμέιν) χρήζουν άμεσων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας. Μιλώντας περισσότερο ως τεχνοκράτης μηχανικός παρά ως πολιτικός, επεσήμανε πως αυτά είναι έργα που ξεπερνούν την εμβέλεια του Δήμου και μπορούν να υλοποιηθούν μόνο μέσα από τη χρηματοδότηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων. 



«Το 2016 θα ξεκινήσει το νέο ΕΣΠΑ και θα πρέπει η δημοτική αρχή να είναι έτοιμη να υποβάλει τις προτάσεις της», είπε. Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Δρούλιας ζήτησε να πληροφορηθεί τι προετοιμασία έχει κάνει ο Δήμος για την υποβολή ένταξης στο ΕΣΠΑ μια σειράς από αντιπλημμυρικά έργα που χρειάζεται η πόλη μας, με κυριότερο τον αγωγό στη Λεωφόρο Αθηνών, έτσι ώστε όλα τα νερά από το Δάσος να μην καταλήγουν στην οδό Κορυτσάς και τόσα άλλα έργα που χρειάζονται για την αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης μας.

Γιώργος Παπαπαναγιώτου  

Η κ. Ιωάννα Κουρή μάς δείχνει το λεβητοστάσιο στο σπίτι των γονιών της.
Καταστράφηκε ολοσχερώς.
Πλημμυρισμένο το υπόγειο του 4ου Λυκείου.






Οι "Καλλιτέχνες"εγκαινιάζουν δύο νέα τμήματα!

$
0
0



Νέο εργαστήρι ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑΣ - καλλιτεχνικών κατασκευών

Μάθετε πώς να φτιάχνετε τα δικά σας κοσμήματα και καλλιτεχνικές κατασκευές.

Αναπτύξτε την επιδεξιότητά σας, δημιουργήστε και αξιοποιήστε αυτή την εμπειρία για να φτιάξετε και να πουλήσετε τις ΔΙΚΕΣ σας δημιουργίες.

Χρησιμοποιούμε διάφορα υλικά και μεικτές τεχνικές, decoupage, υγρό γυαλιί, μέταλλα, πατίνες, φύλλα χρυσού, σύρματα, πέτρες, ψυχρό πηλό, παλαίωση επίπλων, πυρογραφία, κρακελέ, στένσιλ και πολλά άλλα.

Υπεύθυνη: Άννα Λόντου

Έναρξη σεμιναρίων: 5 Νοεμβριου, στις 18:30 έως 21:30

Σεμινάριο γραφής θεατρικού έργου

PLAYWRITING - ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΘΕΑΤΡΟ

Σε αυτό το εργαστήρι, αναλύουμε το πρακτικό μέρος, χρησιμοποιούμε εργαλεία γραφής, ασκήσεις, παραδείγματα, διεύρυνση κανονιστικής αισθητικής και σημειολογία!

Με το τέλος του playwriting σεμιναρίου, τα θεατρικά κείμενα θα αναγνωστούν - αναλόγιο, με σκηνοθετική καθοδήγηση.

Η διάρκεια του σεμιναρίου είναι 3μηνη, κάθε Σάββατο από 16:00 έως 19:00 και ξεκινάει στις 14 Νοεμβρίου.

Υπεύθυνη: Στέβη Μπουζιάνη

Για περισσότερες πληροφορίες, στο 6937 218085

info

"Καλλιτέχνες"
Θεατρικές ομάδες - σεμινάρια υποκριτικής - μαθήματα θεάτρου - οργάνωση παραστάσεων. Υπεύθυνος Λεωνίδας Χρυσομάλλης.

Καλαμιώτου 12, Μοναστηράκι
Τ. 6937 218085

Ο Μ. Σελέκος απειλεί με κινητοποιήσεις για τα αντιπλημμυρικά: "Ο κόμπος έφτασε στο χτένι"

$
0
0
Με ανακοίνωσή της η διοίκηση του Δήμου ρίχνει την ευθύνη για τις καταστροφές που παθαίνει η πόλη κάθε φορά που βρέχει δυνατά στην αδιαφορία διαδοχικών κυβερνήσεων να κάνουν τις μελέτες και τα έργα που απαιτούνται.    

Προαύλιο 10ου Νηπιαγωγείου.
Ζητάει από το Υπουργείο Υποδομών να εκπονήσει ένα συνολικό σχέδιο προστασίας, που να παίρνει υπόψη την τοποθεσία της, το συνολικό πληθυσμό της, που έχει αυξηθεί από τότε που κατασκευάστηκε το δίκτυο, τα μεγάλα συγκροτήματα (στρατόπεδο, σχολεία και το νοσοκομείο) και τους παρακείμενους ορεινούς όγκους.
Άξιο παρατήρησης είναι ότι δεν στρέφει τα βέλη του κατά των προηγούμενων διοικήσεων του Δήμου, ακόμα και για τον αγωγό της Λ. Αθηνών που "μένει στα χαρτιά από το 2006", αλλά βάλλει μόνο κατά των κυβερνήσεων. 

Η δημοτική αφήνει να εννοηθεί ότι θα προβεί σε κινητοποιήσεις: "Τις επόμενες μέρες θα πάρουμε πρωτοβουλίες για να γίνει κατανοητό από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ότι ο κόμπος έφτασε στο χτένι".
3ο Δημοτικό Σχολείο, οδός Κορυτσάς.
Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση του Δήμου:
ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ!
ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΩΡΑ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ!
Η Δημοτική Αρχή Χαϊδαρίου εκφράζει την αμέριστη στήριξη και αλληλεγγύη της, αυτές τις δύσκολες στιγμές,στους πληγέντες κατοίκους του δήμου μας. Οι καταστροφές και τα προβλήματα που προέκυψαν από την νεροποντή είναι μεγάλες και γι’ αυτό το λόγο η Δημοτική Αρχή έχει αιτηθεί από τις πρώτες ώρες, να κηρυχτεί ο Δήμος μας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
Δυστυχώς εδώ και δεκαετίες στο Χαϊδάρι και σε ολόκληρη τη Δυτική Αθήνα, κάθε τέτοια εποχή, γινόμαστε μάρτυρες καταστροφών από αντίστοιχα καιρικά φαινόμενα. Στο δήμο μας για ακόμα μια φορά, η πλημμύρα έπληξε κατοικίες, δημοτικά κτίρια και σχολεία, ενώ δρόμοι πλημμύρισαν, χείμαρροι παρέσυραν αυτοκίνητα και από τύχη ευτυχώς, δεν υπήρξαν θύματα.
Από την πρώτη στιγμή έγινε προσπάθεια, με τα λιγοστά συνεργεία και τεχνικά μέσα του Δήμου και τεχνικά μέσα που έχουν σταλεί από άλλους Δήμους και φορείς,να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στις πληγείσες περιοχές, για την άντληση των υδάτων αλλά και την αποκομιδή των τόνων λάσπης, που το νερό έφερνε μαζί με χαλίκια και πέτρες από το βουνό. Μέχρι αυτές τις ώρες, γίνεται προσπάθεια και θα συνεχιστεί όσο χρειαστεί, στο πλάι του Χαϊδαριώτικου λαού που παλεύει με κάθε μέσο να προστατέψει την περιουσία του.
Οι καταστροφές δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία!
Κάθε χρόνο, όλοι μας περιμένουμε τη βροχή που θα προξενήσει πλημμύρες, γεγονός που δείχνει ότι η βασική αιτία, είναι η έλλειψη των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων, που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες του Δήμου μας, ώστε να είμαστε σε θέση να προστατευτούμε από τα καιρικά φαινόμενα, έκτακτα και μη.
Η προσπάθεια που έγινε πέρυσι με κάποια μικρά έργα, αξιοποιώντας τις υπάρχουσες δυνατότητες του Δήμου δεν αρκεί, αφού το πρόβλημα αφορά πολλές γειτονιές της πόλης μας και ειδικότερα τις περιοχές γύρω από τις οδούς Επαύλεως, Κορυτσάς, Φιλοπάππου, Λουντέμη, Στέφου, Ρίμινι, Ιερού Λόχου και αλλού, τα σχολεία 4ο Γυμνάσιο – Λύκειο, 2ο Γυμνάσιο – Λύκειο, 5ο Γυμνάσιο, 3ο Δημοτικό, 2ο, 6ο, 8ο και 10ο νηπιαγωγεία και δημοτικά κτήρια όπως το κολυμβητήριο, το Δημαρχείο και πολλά ακόμα.
Υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες που πρέπει να αποδοθούν!
Για τις καταστροφές από τις πλημμύρες δε φταίει το κακό μας το ριζικό. Υπάρχουν ευθύνες για αυτή τη χρόνια κατάσταση που βαραίνουν διαχρονικά τόσο την περιφέρεια, όσο και τις Κυβερνήσεις. Θέλουμε να καταγγείλουμε τις σοβαρότατες ευθύνες τους, για τη συνολική κατάσταση που βρίσκονται οι Δήμοι της Δυτικής Αττικής και ο δικός μας,αφού δεν έχουν γίνει τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της στάσης τους, ότι η κατασκευή του αγωγού μεταφοράς υδάτων στη λεωφόρο Καβάλας, που θα έλυνε σε κάποιο βαθμό το πρόβλημα, παραμένει αδικαιολόγητα στα χαρτιά από το 2006 και παρά τι συνεχείς παρεμβάσεις και επισημάνσεις σχεδόν καθημερινά της Δημοτικής Αρχής στην Περιφέρεια.
Φτάνει πια, ως εδώ! Υπάρχει λύση και πρέπει να τη διεκδικήσουμε!
Για να προστατευτεί αποτελεσματικά η περιοχή μας, χρειάζεται ένα συνολικό σχέδιο προστασίας που να παίρνει υπόψη την τοποθεσία της, το συνολικό πληθυσμό της, που έχει αυξηθεί από τότε που κατασκευάστηκε το δίκτυο, τα μεγάλα συγκροτήματα (στρατόπεδο, σχολεία και το νοσοκομείο) και τους παρακείμενους ορεινούς όγκους. Τέτοιο σχέδιο μεγάλου εύρους, έχει την ευθύνη να εκπονήσει και να υλοποιήσει άμεσα η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υποδομών, για να σταματήσουμε να μετράμε ανθρώπινες και υλικές απώλειες κάθε φορά που βρέχει. Τις επόμενες μέρες θα πάρουμε πρωτοβουλίες για να γίνει κατανοητό από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ότι ο κόμπος έφτασε στο χτένι.
Απαιτούμε εδώ και τώρα:
  • Να γίνει δεκτό το αίτημά μας στην Περιφέρεια και το Υπουργείο, για να κηρυχτεί ο δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
  • Να αποζημιωθούν άμεσα στο σύνολο των καταστροφών, οι πληγέντες με έκτακτο κονδύλι.
  • Να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα κατασκευής τάφρου όμβριων υδάτων στο βουνό, ο αγωγός στη λεωφόρο Καβάλας και να ξεκινήσει ο σχεδιασμός νέων παρεμβάσεων (Αφαία, Άνω Δάσος, Αστυθέα , Κορυτσάς κ.λ.π.)

Η Περιφέρεια Αττικής κήρυξε το Χαϊδάρι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

$
0
0

Στην κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης των Δήμων Αχαρνών, Αγίων Αναργύρων - Καματερού και Χαϊδαρίου, προχώρησε η Περιφέρεια Αττικής, το Σάββατο, 24 Οκτωβρίου, μετά από σχετική εξουσιοδότηση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και ενέργειες της Περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου και της Εντεταλμένης Περιφερειακής Συμβούλου για ζητήματα Πολιτικής Προστασίας, Ιωάννας Τσούπρα. 
Η απόφαση αυτή κρίθηκε αναγκαία, προκειμένου να αντιμετωπισθεί η δυσμενής κατάσταση που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν τους συγκεκριμένους δήμους, την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου. Η κήρυξη ισχύει για τρεις μήνες και ο συντονισμός ανατίθεται στους δήμους Αχαρνών, Αγίων Αναργύρων - Καματερού και Χαϊδαρίου.
Η Περιφέρεια Αττικής, την Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου, εισηγήθηκε στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, να κηρύξει τους τρεις δήμους σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης, βάσει του ν. 3013/20012, του ν. 3852/2010 (Καλλικράτης) και του Γενικού Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας «Ξενοκράτης». Τελικά, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξουσιοδότησε, σήμερα, Σάββατο, 24 Οκτωβρίου, την Περιφερειακή Αρχή, για την εφαρμογή της προβλεπόμενης νομοθεσίας. Καθώς είχαν ήδη παρέλθει δύο 24ωρα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η Περιφέρεια Αττικής έσπευσε να λάβει τη σχετική απόφαση προκειμένου να δρομολογηθούν αμέσως όλες οι απαραίτητες και προβλεπόμενες από το νόμο, ενέργειες.



Ρένα Δούρου: 
"Θέτουμε τις βάσεις για σοβαρό αντιπλημμυρικό σχεδιασμό"
Στις 23 Οκτωβρίου έγινε έκτακτη σύσκεψη μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, στα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής, με τη συμμετοχή του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης  Παναγιώτης Κουρουμπλή, της Ρένας Δούρου, που είχε και την πρωτοβουλία, του υφυπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γιάννη Μπαλάφα, των Αντιπεριφερειαρχών και υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στο Λεκανοπέδιο ύστερα από τις έντονες βροχοπτώσεις της Πέμπτης, 22 Οκτωβρίου 2015.
Κατά το πέρας της σύσκεψης, η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου δήλωσε:
«Σήμερα στη συνάντησή μας αναφερθήκαμε στην ανάγκη ενός Οδικού Χάρτη παρεμβάσεων και συνεργειών μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών, της Περιφέρειας Αττικής και όχι μόνο. Στόχος του Χάρτη αυτού είναι να μην επαναλαμβάνονται τα φαινόμενα δεκαετιών, όπως αυτό της γραφειοκρατίας, της αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων και της εκ των υστέρων παρέμβασης του κρατικού μηχανισμού. Αντικείμενο της συνάντησής μας ήταν να τεθούν οι βάσεις για έναν σοβαρό σχεδιασμό που θα αντιμετωπίζει εκ των προτέρων τόσο σημαντικά και σύνθετα θέματα.
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι έντονες βροχοπτώσεις που έπληξαν χθες την Αττική, δεν βρήκαν μια απροετοίμαστη Περιφέρεια. Έχουμε δρομολογήσει σειρά έργων για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής. Έργων που όφειλαν να είχαν γίνει εδώ και πολλές δεκαετίες. Έργων που στοχεύουν στη προστασία των πολιτών και του περιβάλλοντος από τις παρεμβάσεις και τις αυθαιρεσίες δεκαετιών.
Να ευχαριστήσω την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών που σε ελάχιστο χρονικό διάστημα ανταποκρίθηκε και δεσμεύεται να προβεί στις κατάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις προκειμένου να αποτελέσει παρελθόν το φαινόμενο να περιοριζόμαστε στην πολιτική βούληση και ουσιαστικά να μην προχωρούμε σε πράξεις για την προστασία των πολιτών».
Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Π. Κουρουμπλής, αφού τόνισε την αγαστή συνεργασία του Υπουργείου με τους Περιφερειάρχες και τους Δημάρχους και τον εξαιρετικό συντονισμό των εμπλεκομένων φορέων, αναφέρθηκε στην ανάδειξη των αδυναμιών που ενδημούν μέσα στο σύστημα, κάθε φορά που προκύπτουν τέτοια προβλήματα. Ακόμη, εστίασε στο πρόβλημα των συναρμοδιοτήτων που ανέδειξε η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου κατά τη σύσκεψη, και δεσμεύτηκε ότι το ζήτημα αυτό θα πρέπει να επιλυθεί σύντομα με το πρώτο νομοσχέδιο που θα φέρει η ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών στη Βουλή, με συγκεκριμένες προτάσεις που πρέπει να γίνουν διατάξεις νόμου, προκειμένου να δοθεί ένα τέλος σε αυτό το καθεστώς. Αναφέρθηκε τέλος στη συνευθύνη των πολιτών, καθιστώντας σαφές ότι θα πρέπει και οι πολίτες να συμπεριφέρονται με υπευθυνότητα, προκειμένου να διαμορφώσουν κουλτούρα σε ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος.
Τέλος, ο Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γ. Μπαλάφας, χαρακτήρισε τη σύσκεψη ιδιαίτερα χρήσιμη και υπογράμμισε ότι δεν είναι η ώρα για περισσότερα λόγια αλλά για άμεσες ενέργειες από όλους τους εμπλεκόμενους.

Μια ριζοσπαστική αντίληψη για τη φύση και τη θεραπεία του καρκίνου

$
0
0
Έχοντας χάσει τον πατέρα μου πριν μερικά χρόνια και διαπιστώνοντας την τρομερή απώλεια ζωής από τον καρκίνο την τελευταία δεκαετία, για την οποία θεωρώ τις εξηγήσεις που παρέχονται να είναι μάλλον ανεπαρκείς ίσως και εκ του πονηρού, και από την άλλη μεριά έχοντας υπ'όψη τα οικονομικά συμφέροντα που διακυβεύονται στην λεγόμενη «θεραπεία» του καρκίνου, σκέφτηκα να φέρω σε επαφή το κοινό της πόλης μας με κάποιες άλλες απόψεις, οπωσδήποτε ριζοσπαστικές αλλά όχι εμβόλιμες από προσωπικά συμφέροντα.

Το κείμενο προέρχεται από την παρακάτω πηγή και η μετάφραση είναι δική μου.

Κώστας Μουρούτσος




Τι γίνεται αν ο Καρκίνος του μαστού είναι στην πραγματικότητα ένας μύκητας;

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Καρκίνου στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, η λέξη καρκίνος είναι «ένας όρος που χρησιμοποιείται για ασθένειες στις οποίες τα ανώμαλα κύτταρα διαιρούνται ανεξέλεγκτα και είναι σε θέση να εισβάλουν σε άλλους ιστούς». Όλοι γνωρίζουμε το υπόλοιπο της ιστορίας: χιλιάδες ζωές χάθηκαν μόνο από καρκίνο του μαστού και δισεκατομμύρια δολάρια σπαταλήθηκαν στην προσπάθεια «να βρεθεί μια θεραπεία.» Παρ΄όλα αυτά, η χειρουργική επέμβαση, η χημειοθεραπεία και η ακτινοβολία είναι ακόμη οι μόνες συμβατικές επιλογές που είναι διαθέσιμες. Αλλά τι γίνεται αν η συμβατική έρευνα για τον καρκίνο και τα σχέδια θεραπείας που απορρέουν από αυτή, ήταν λάθος ερωτήσεις;

Η σύνδεση Καρκίνου - Μύκητα

Οι όροι «όγκος» και «καρκίνος» είναι τυπικές περιγραφές. Δεν λένε απολύτως τίποτα», λέει ο δρ TullioSimoncini, ένας εκπαιδευμένος ιατρός που εδρεύει στη Ρώμη της Ιταλίας που ειδικεύεται στην ογκολογία, το διαβήτη και τις μεταβολικές διαταραχές. Το βιβλίο του, "Ο καρκίνος είναι ένας μύκητας" (Edizioni, 2007), εξετάζει τις αιτίες της διαίρεσης των κυττάρων για να σχηματίσουν κακοήθεις όγκους. Το συμπέρασμά του: «Ο καρκίνος είναι ένας μύκητας που θα κάνει ό, τι όλοι οι μύκητες κάνουν: να δημιουργήσει αποικίες και να εξαπλωθεί σε όλη την περιοχή υποδοχής».

Έκανε την πρώτη του αυτή «από διαφορετική οπτική» σύνδεση, αφού πρόσεξε την γαλακτώδη εμφάνιση στο εσωτερικό των καρκινικών όγκων στους ασθενείς του. Όπως κάθε γυναίκα που έχει υποστεί μέσα από μια μυκητιασική λοίμωξη μπορεί να επιβεβαιώσει, αυτό είναι παρόμοιο με το πώς τα κρούσματα επιφανείας όπως της candidaalbicansεμφανίζονται συχνά.

Μια άλλη σχέση μεταξύ μυκήτων και του καρκίνου είναι η σχέση τους με τη ζάχαρη. Τα υγιή κύτταρα στο σώμα μας χρησιμοποιούν γλυκόζη και οξυγόνο για να παράγουν ΑΤΡ (τριφωσφορική αδενοσίνη), η οποία είναι η κύρια πηγή ενέργειας για τη λειτουργία των κυττάρων. Τα καρκινικά κύτταρα, από την άλλη πλευρά χρησιμοποιούν τη ζύμωση για την παραγωγή ΑΤΡ. Η ζύμωση δεν χρησιμοποιεί οξυγόνο και είναι, γενικά, ένας πολύ αναποτελεσματικός τρόπος για την παραγωγή ενέργειας. Τα καρκινικά κύτταρα πρέπει να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, προκειμένου να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν.

Τα καρκινικά κύτταρα αγαπούν τη ζάχαρη και το ίδιο κάνουν και οι μύκητες. Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνετε όταν η Candidaξεφεύγει από τον έλεγχο; Αυτό είναι σωστό: σταματήστε την ζάχαρη και τους απλούς υδατάνθρακες, όπως το ψωμί και τα ζυμαρικά. Η ζάχαρη θρέφει τον καρκίνο και θρέφει και την ανάπτυξη των μυκήτων, επίσης.

Επιπλέον, οι αυξανόμενοι μύκητες παράγουν χημικές ουσίες που ονομάζονται μυκοτοξίνες, οι οποίες έχουν παίξει κάποιο ρόλο στην ανάπτυξη του καρκίνου στον άνθρωπο, σύμφωνα με πειραματικά δεδομένα. Η σύνδεση μεταξύ των μυκοτοξινών και του καρκίνου έγκειται στην ικανότητά του να επιτελέσει την παραγωγή πρωτεΐνης εντός των κυττάρων. Για παράδειγμα, αυτό μπορεί να επηρεάσει την πρωτεΐνη 53 (ρ53), μια πρωτεΐνη που, όταν είναι υγιής, μπορεί να ενεργοποιήσει άλλες πρωτεΐνες που επιδιορθώνουν το DNA. Σύμφωνα με την Δρ Lynn Jennings, οικογενειακό ιατρό και ιατρικό συγγραφέα: «Μια ελαττωματική πρωτεΐνη p53 θα μπορούσε να επιτρέψει σε ανώμαλα κύτταρα να πολλαπλασιάζονται, με αποτέλεσμα τον καρκίνο. Μέχρι και το 50% όλων των ανθρώπινων όγκων περιέχουν μεταλλάξεις της ρ53».

Εάν ο καρκίνος είναι ένας μύκητας, 
να τον αντιμετωπίσουμε σαν ένα μύκητα

Ο Δρ . A.V. Constantini, συνταξιούχος επικεφαλής του κέντρου της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας για τις μυκοτοξίνες σε τρόφιμα, πιστεύει ότι μια αντι-μυκητιασική φαρμακευτική αγωγή του καρκίνου μπορεί να αχνοδιαφαίνεται στον ορίζοντα. Κατά τις τελευταίες δεκαετίες, έχουν υπάρξει κάποια ανεπίσημα στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτή την πρόβλεψη. Ο Δρ Simoncini, από την άλλη πλευρά, είναι περισσότερο προβληματισμένος, λόγω της βασικής φύσης του ίδιου του μύκητα. "Είναι κοινωνικά στοιχεία», λέει. "Θα δικτυωθούν και θα προσαρμοστούν.»

Η λύση του Δρ Simonciniγια να θεραπεύσει τον καρκίνο φυσικά είναι απλή. Αποδέχεται τις βασικές αρχές των φυσικών θεραπειών του καρκίνου και του 7 EssentialsSystem(συστήματος των 7 Βασικών) μου, μια προσέγγιση βασισμένη σε στοιχεία για να υποστηρίξει και να θεραπεύσει το σώμα με φυσικό τρόπο: να αλλάξει το εσωτερικό περιβάλλον του σώματος από αυτό της οξύτητας (που αγαπούν τα καρκινικά κύτταρα) σε αυτό της αλκαλικότητας.

Ο Δρ Simonciniσυνιστά τη χρήση της απλής μαγειρικής σόδας, ή θεραπεία του διττανθρακικού νάτριου. Επειδή ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να συρρικνωθούν οι όγκοι είναι μέσω άμεσης επαφής με το διττανθρακικό νάτριο, στις περισσότερες περιπτώσεις, ένας καθετήρας χρησιμοποιείται για να περάσει από τις αρτηρίες στα όργανα μέσα στο σώμα. Για ορισμένες μορφές καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού, μια απλή τοπική διήθηση ή ένεση μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντ 'αυτού. Ο ίδιος ο Simonciniισχυρίζεται ότι η μέθοδος αυτή ενέχει ένα ποσοστό επιτυχίας 99% για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού χωρίς χειρουργική επέμβαση.

Κάποιος μπορεί επίσης να απολαύσει ένα ποτό αλκαλικής μαγειρικής σόδας καθημερινά. Σε ένα ποτήρι καθαρό νερό προσθέστε το χυμό ½ λεμονιού και 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα. Ανακατέψτε και απολαύστε. Επειδή αυτό είναι τόσο αλκαλικό ποτό, πάντα καταναλώστε 30 λεπτά πριν και τουλάχιστον δύο ώρες μετά το γεύμα. Η σωστή πέψη απαιτεί ένα όξινο ρΗ στο στομάχι.

Για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, φυσικά, ακολουθήστε μια υγιή δίαιτα κατά του καρκίνου που περιλαμβάνει τα «7 Essentials"της διατροφής κατά του καρκίνου, φυτικά συμπληρώματα, αποτοξίνωση, συναισθηματική θεραπεία, βιολογική οδοντιατρική, εξισορρόπηση της ενέργειας και την έγκαιρης διάγνωση. Η διατήρηση της σωστής αλκαλικής ισορροπίας στο σώμα σας είναι το κλειδί για τη διατήρηση της ανάπτυξης των μυκήτων ─και του Καρκίνου του Μαστού─σε απόσταση.

Πηγή: http://thetruthaboutcancer.com/author/dr-veroniquedesaulniers/

Μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας απειλεί το Πόρτο Γερμενό

$
0
0
 


Η μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας που έχει πάρει εγκριθεί λειτουργίας στον κόλπο του Πόρτο Γερμενού έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών στους λάτρεις και τους οικιστές του πανέμορφου παραθεριστικού κέντρου της δυτικής Αττικής. 

Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων έχει οργανωθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Κυριακή 1 Νοεμβρίου, στη διασταύρωση Παλαιάς Εθνικήςε Οδού Μάνδρας - Θήβας, στην είσοδο προς Βίλια.

Ο αναγνώστης μας κ. Γιάννης Γκιόκας μάς έστειλε την έκκληση του Εξωραϊστικού Συλλόγου Πόρτο Γερμενού:

"Όσοι αγαπάμε το Πόρτο Γερμενό και είμαστε περήφανοι για την ομορφιά του και τις καθαρές παραλίες του, πρέπει να συμμετέχουμε στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την ανάκληση αδείας ιχθυοκαλλιέργειας στο κόλπο του Πόρτο Γερμενού .Ή παρουσία όλων μας ανάγκη επιτακτική για να πετύχουμε το στόχο μας".


ΣΧΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ


Βουλευτές και Δικαστές στο επίκεντρο της διαφθοράς στην Ελλάδα !

$
0
0

   

Με μία έκθεση-καταπέλτη, για το ποιοι ευθύνονται, κυρίως, για την διαφθορά στην Ελλάδα, η Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO), υποστηρίζει κατηγορηματικά ότι, στο επίκεντρο της εκτεταμένης διαφθοράς στην Ελλάδα, βρίσκονται οι βουλευτές, οι δικαστές και οι εισαγγελείς.

Η διαφθορά λέει η έκθεση, πού πρόκειται να δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα, αποτελεί έναν από τους βασικούς λόγους που η Ελλάδα οδηγήθηκε στην οικονομική κρίση και στην συγκάλυψη και επέκταση της, συνέβαλλαν τα μέγιστα εκπρόσωποι του ελληνικού κοινοβουλίου, υπερψηφίζοντας παράνομες αποφάσεις απαλλαγής και διαγραφής ευθυνών καθώς και δικαστές και εισαγγελείς, με αδιαφανείς νομοθετικές διαδικασίες.

Καλώντας την Ελλάδα, «να διασφαλίσει την ακεραιότητα στο κοινοβούλιο και στο δικαστικό σώμα», η έκθεση της GRECO, υπογραμμίζει ιδιαίτερα ότι, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν στην Ελλάδα κανόνες που να διασφαλίζουν τον έλεγχο της παράλληλης δραστηριότητας βουλευτών, των δωρεών που λαμβάνουν από «αγνώστους» επιχειρηματικούς κύκλους για την προώθηση των συμφερόντων τους καθώς και για τον έλεγχο των σχέσεων τους με «ομάδες συμφερόντων».

Η Ελλάδα βρίσκεται «σε πολύ πρώιμο στάδιο», στο θέμα του ελέγχου της ακεραιότητας των βουλευτών, τονίζεται στην έκθεση.

Η έκθεση καλεί επίσης την Ελλάδα να επανεξετάσει το σύστημα των βουλευτικών ασυλιών και να θεσπίσει κανόνες δεοντολογίας για τους βουλευτές, προκειμένου οι τελευταίοι να μην καμώνονται πως δεν γνωρίζουν τις υποχρεώσεις τους.

Παρά το γεγονός ότι δικαστές και εισαγγελείς υπόκεινται σε μηχανισμούς που σχετίζονται με την καριέρα και τους διαδικαστικούς κανόνες που προστατεύουν την ακεραιότητά τους, η Ελλάδα επιβάλλεται να κωδικοποιήσει τους κανόνες δεοντολογίας και να εξορθολογίσει τη γενική εποπτεία επί των δικαστών και των εισαγγελέων, επισημαίνεται στην έκθεση.
 
Οι σοβαρές καθυστερήσεις στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων είναι εκ του πονηρού, υπονοείται, εμμέσως πλην σαφώς, στην έκθεση, στην οποία τονίζεται ότι πρέπει, επιτέλους, το δικαστικό σύστημα να αξιολογηθεί συνολικά για την λειτουργία του και να καταστεί υπόλογο για τις εκάστοτε αποφάσεις του.

Πρέπει ακόμη να επανεξετασθεί, η διαδικασία επιλογής δικαστών, για τις ανώτερες θέσεις του Δικαστικού και Εισαγγελικού Σώματος, προκειμένου να εξασφαλισθεί η ανεξαρτησία τους από την εκτελεστική εξουσία.

Με την έκθεση απευθύνονται, ούτε μία ούτε δύο αλλά δεκαεννέα (19) συστάσεις προς την Ελλάδα, προκειμένου να καταστεί εφικτή η πάταξη της διαφθοράς σε βουλευτές, δικαστές και εισαγγελείς.

Δείτε στο παρακάτω επισυναπτόμενο αρχείο όλη την έκθεση της Greco
 
Νίκος Ρούσσης
Στρασβούργο

Πηγή: reporter.gr

Τι να κάνουμε με τους ανθρώπους πού φτάνουν εδώ;

$
0
0
Άρθρο του Daniel Trilling στο London Review of Books



Από τότε που ξεκίνησε ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία το 2011, περισσότεροι από 12 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τις συγκρούσεις, ενώ 4,1 εκατομμύρια από αυτούς έχουν εγκαταλείψει τη χώρα. Η ροή των προσφύγων από τη Συρία είναι γενικώς σταθερή, αλλά υπήρξαν δύο μεγάλες εξάρσεις κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Η πρώτη ήταν στα μέσα του 2013, όταν οι μάχες εντάθηκαν. Αυτό συνέβη όταν το καθεστώς Άσαντ ενέτεινε τις επιθέσεις του, ο Αραβικός Σύνδεσμος συμφώνησε να εξοπλίσει ομάδες ανταρτών και ένας πρώην κλάδος της Αλ Κάιντα ήρθε στο προσκήνιο ως Isis. Μεταξύ Μαρτίου και Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους, ένα εκατομμύριο άνθρωποι εγκατέλειψαν τη χώρα -όσοι είχαν φύγει τα προηγούμενα δύο χρόνια.

Το δεύτερο κύμα έξαρσης συμβαίνει τώρα. Δεν ήταν τόσο ξαφνικό, αλλά ο αριθμός των ατόμων που εγκαταλείπουν τη χώρα έχει επιταχυνθεί από την αρχή του έτους και μέχρι τον Αύγουστο η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες είχε καταμετρήσει πάνω από 800.000 πρόσφυγες από τη Συρία, σχεδόν όσους υπήρχαν για το σύνολο του 2014 (μόλις πάνω από 900.000). Με αυτό το ρυθμό, περίπου 1,2 εκατομμύρια είναι πιθανό να έχουν εγκαταλείψει τη Συρία μέχρι το τέλος του έτους. Δεν υπάρχει κανείς μεμονωμένος λόγος για την αύξηση αυτή, αλλά η εντατικοποίηση των μαχών και η καταστροφή της οικονομίας της χώρας έχουν δημιουργήσει μια εντεινόμενη αίσθηση μεταξύ του πληθυσμού ότι, καθώς ο πόλεμος εισέρχεται στον πέμπτο χρόνο, δεν φαίνεται φως στην άκρη του τούνελ. Όταν ερωτώνται σχετικά με τους λόγους για την έξοδο, οι περισσότεροι Σύριοι κάνουν λόγο για τις αυξανόμενες βομβιστικές επιθέσεις, τις μάχες στη Δαμασκό και το Χαλέπι, της απειλές από το Isis και την υποχρεωτική στρατολόγηση ή φυλάκιση από το καθεστώς Άσαντ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, μέχρι στιγμής φέτος πάνω από 200.000 Σύριοι έχουν φθάσει στην Ευρώπη, προστιθέμενοι στις 230.000 που είναι ήδη εδώ. Αυτή η νέα εισροή ανέρχεται σε περίπου 5% του συνολικού αριθμού των προσφύγων από τη Συρία, αλλά αυτό το 5% έχει συγκεντρώσει το μεγαλύτερο μέρος της κάλυψης από τα ΜΜΕ: τα σωσίβια σκορπισμένα στην παραλία της Κω και της Λέσβου, το σώμα του πνιγμένο παιδιού, του Alan Kurdi, που ξεβράστηκε σε μια τουρκική παραλία, αυτοσχέδιοι καταυλισμοί σε δημόσια πάρκα στην Αθήνα, κλομπ της αστυνομίας στη Μακεδονία (ΣτΜ: ενν. την ΠΓΔΜ), δακρυγόνα αέρια και περιφράξεις από αγκαθωτό σύρμα στην Ουγγαρία και μια επική πορεία προς τη Δυτική Ευρώπη. Υπάρχει προσφυγική κρίση για τους Σύριους και υπάρχει και μια κρίση σχετική με τα ευρωπαϊκά σύνορα: η μία δεν ταυτίζεται απόλυτα με την άλλη.

Η συντριπτική πλειοψηφία των 4 εκατομμυρίων προσφύγων ζουν σε χώρες που συνορεύουν με τη Συρία. Η Τουρκία έχει υποδεχθεί περί τα 2 εκατομμύρια, η Ιορδανία περίπου 1,4 εκατομμύρια, το Λίβανο έως 1,2 εκατομμύρια. Η Ρωσία, το Ιράν, οι ΗΠΑ, η Βρετανία και οι χώρες του Περσικού Κόλπου έχουν όλοι παρέμβει στην εμφύλια διένεξη, αλλά κανένας δεν ήταν διατεθειμένος να δεχθεί μεγάλο αριθμό προσφύγων από τη Συρία στην επικράτειά του. Μέχρι σήμερα, οι ΗΠΑ έχουν μετεγκαταστήσει περίπου 1.500 Σύριους, ενώ η Βρετανία μόλις πρόσφατα δεσμεύτηκε να πάρει 20.000 μέσα στα επόμενα 5 χρόνια. Οι χώρες του Κόλπου δεν έχουν επίσημα μετεγκαταστήσει κανέναν, αν και η Σαουδική Αραβία υποστηρίζει ότι έχει επιτρέψει σε πολλούς Σύριους, από 500.000 μέχρι και 2,5 εκατομμύρια, να εισέλθουν σε αυτή ως «μετανάστες εργαζόμενοι». Ο αριθμός εξαρτάται από το με ποια κυβερνητική πηγή μιλάς. (Οι ισχυρισμοί των Σαουδαράβων δεν μπορούν να επαληθευθούν, δεδομένου ότι η Σαουδική Αραβία δεν έχει υπογράψει τη Σύμβαση για τους Πρόσφυγες του 1951 ούτε είναι μέλος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης). Το Ιράν δεν έχει υποδεχθεί ούτε έναν πρόσφυγα από τη Συρία. Η Ρωσία έχει χορηγήσει άσυλο σε συνολικά 2.000 άτομα από το 2011, αλλά αρνείται να λάβει μέρος σε οποιοδήποτε σχέδιο μετεγκατάστασης. 

Κάθε χώρα έχει τους δικούς της λόγους ή τις δικές της δικαιολογίες. Η Ρωσία, ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων προς τον Άσαντ, κατηγορεί τη Δύση ως υπεύθυνη για την εμφύλια σύγκρουση και λέει ότι οι πρόσφυγες είναι ευθύνη της Δύσης. Η Βρετανία, οι ΗΠΑ και οι χώρες του Κόλπου ισχυρίζονται ότι δαπανούν πολλά χρήματα για τη λειτουργία των τεράστιων στρατοπέδων προσφύγων που έχουν στηθεί στις γειτονικές χώρες της Συρίας. (Για να πάρουμε ένα μόνο παράδειγμα, το 2013 το στρατόπεδο προσφύγων Zaatari στην Ιορδανία έγινε ουσιαστικά η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, με πληθυσμό άνω των 150.000 κατοίκων). Τα χρήματα όμως δεν είναι επαρκή. Στις 14 Σεπτεμβρίου, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι θα χρειαστεί άλλα 330 εκατομμύρια δολάρια για να ταΐσει τους εκτοπισμένους Σύριους μέχρι το τέλος του έτους. Τον περασμένο μήνα, σταμάτησε την παροχή επισιτιστικής βοήθειας σε συνολικά 360.000 Σύριους στο Λίβανο και την Ιορδανία, ενώ το ποσό των τροφίμων σε κουτιά που παρέχει στους εκτοπισμένους στο εσωτερικό της Συρίας έχει μειωθεί κατά 25%.


Στο πλαίσιο αυτό, πολλοί Σύριοι έχουν επιλέξει να δοκιμάσουν να σωθούν μόνοι τους. Στην Τουρκία, για παράδειγμα, μόνο 260.000 από τα 2 εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες ζουν σε στρατόπεδα: οι υπόλοιποι προσπαθούν να βρουν δουλειά. Παρά το γεγονός ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να δώσει άδειες εργασίας στους Σύριους, πολλοί δουλεύουν στη μαύρη αγορά όπου η εκμετάλλευση είναι ευρύτατη. Οι Σύριοι οι οποίοι φθάνουν στην Ευρώπη βρίσκονται μπλεγμένοι στην ευρωπαϊκή κρίση συνόρων, της οποίας τα θύματα ξεκίνησαν όχι μόνο από τη Συρία, αλλά και από το Ιράκ, την Παλαιστίνη, το Αφγανιστάν, την Ερυθραία, το Σουδάν, τη Σομαλία, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και τη Νιγηρία, ανάμεσα σε άλλα μέρη. Ξεκινώντας από το 2010, ο αριθμός των αιτήσεων ασύλου που υποβάλλονται στην ΕΕ έχει αυξηθεί από περίπου 250.000 το χρόνο σε πάνω από 600.000 το 2014. Όπως συμβαίνει και με τη Συρία, αυτές οι αιτήσεις αντιπροσωπεύουν ένα μικρό ποσοστό του παγκόσμιου συνόλου των προσφύγων, που ο ΟΗΕ υπολογίζει σε 59,5 εκατομμύρια ανθρώπους. Η Ευρώπη νιώθει τις δονήσεις από αυτούς τους τεράστιους εκτοπισμούς πληθυσμών. Η απάντησή της ήταν να προσπαθεί να κλείνει τα σημεία εισόδου όπου κι αν εμφανίζονται, μπλοκάροντας τους ασφαλείς και νόμιμους τρόπους χορήγησης ασύλου, ενώ παραμελεί το ζήτημα του τι να κάνει με τους ανθρώπους που καταφέρνουν και μπαίνουν στην ΕΕ.

Το μοτίβο της κρίσης συνόρων είναι δύσκολο να περιγραφεί, εν μέρει επειδή τα ΜΜΕ τείνουν να αντιμετωπίζουν μεμονωμένα τα διάφορα σημεία όπου εμφανίζεται οξυμένο το πρόβλημα ή επικεντρώνονται σε εξωτερικούς παράγοντες, όπως τα κυκλώματα λαθραίας διακίνησης ανθρώπων, αλλά και επειδή δεν υπάρχει ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική συνόρων. Οι Οδηγίες από την ΕΕ καθορίζουν τα γενικά πρότυπα με βάση τα οποία τα κράτη-μέλη νομοθετούν μέσω των δικών τους εθνικών κοινοβουλίων. Τα μεμονωμένα κράτη-μέλη είναι υπεύθυνα για τα δικά τους σύνορα, αλλά συντονίζονται και υποστηρίζονται από οργανισμούς της ΕΕ όπως η Frontex, η οποία υπάρχει για να προστατεύει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ από το λαθρεμπόριο, τη διείσδυση τρομοκρατών και την «παράνομη μετανάστευση». Στη θεωρία, οι πρόσφυγες θα πρέπει να εξαιρούνται από τα μέτρα αυτά: σύμφωνα με τη Σύμβαση για τους Πρόσφυγες του 1951, την οποία όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν υπογράψει, τα κράτη είναι υποχρεωμένα να μην τιμωρούν τους ανθρώπους που διασχίζουν τα σύνορά τους σε αναζήτηση ασύλου, ούτε να τους αναγκάζουν να γυρίσουν πίσω σε περιοχές όπου θα εκτεθούν σε κίνδυνο. Όποιος ζητά άσυλο έχει το δικαίωμα σε δίκαιη διαδικασία, και το αίτημά του πρέπει να εκτιμάται σε ατομική βάση (δηλαδή, δεν μπορείς απλώς να χαρακτηρίσεις μια ολόκληρη ομάδα ατόμων που ζητούν άσυλο ως «δικαιούμενους» ή «μη δικαιούμενους» με μια μονοκονδυλιά). Το κόλπο είναι ότι δεν χρειάζεται να ανταποκριθείς σε αυτές τις υποχρεώσεις, αν μπορέσεις να αποτρέψεις τους πρόσφυγες από το να μπουν στην επικράτειά σου.

Το «Φρούριο Ευρώπη» μπορεί να χωριστεί χονδρικά σε τρεις ζώνες, κάπως σαν τους ομόκεντρους δακτυλίους στον χάρτη του μετρό (ΣτΜ: ενν. του Λονδίνου). Η Ζώνη Ένα περιλαμβάνει τα πλούσια κράτη της βορειοδυτικής Ευρώπης, η Ζώνη Δύο τις φτωχότερες χώρες της νότιας και της ανατολικής περιφέρειας της ΕΕ, και η Ζώνη Τρία τις χώρες ακριβώς έξω από την ΕΕ, όπως το Μαρόκο, η Λιβύη, η Τουρκία και η Ουκρανία. Ο στόχος, σχηματικά, είναι να αποτραπούν όσο το δυνατόν περισσότεροι ανεπιθύμητοι μετανάστες από το να φτάσουν στον εσωτερικό πυρήνα, διατηρώντας παράλληλα τα ταξίδια χωρίς διαβατήριο που οι περισσότεροι πολίτες της ΕΕ απολαμβάνουν στο πλαίσιο της συμφωνίας Σένγκεν. Από την αλλαγή του αιώνα, η ΕΕ έχει υπογράψει σειρά συμφωνιών με τους γείτονές της, δίνοντάς τους εμπορικά κίνητρα και διευκολύνοντας τις μετακινήσεις για τους δικούς τους πολίτες με αντάλλαγμα τη δέσμευση των γειτόνων να κάνουν πιο αυστηρή αστυνόμευση των συνόρων τους με την ΕΕ, να θέτουν υπό κράτηση τους μετανάστες χωρίς έγγραφα και να επεξεργάζονται τα αιτήματα ασύλου. Οι συνοριακές χώρες της Ζώνης Δύο, όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Ελλάδα και η Βουλγαρία, περιπολούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, σε μεγάλο βαθμό με εθνικές δυνάμεις που υποστηρίζονται και συντονίζονται από τη Βαρσοβία όπου εδρεύει η υπηρεσία Frontex της ΕΕ. Από το 2001, οι πρόσφυγες που μπαίνουν στην Ευρώπη διέπονται από τη συμφωνία για το άσυλο γνωστή ως «σύστημα του Δουβλίνου», της οποίας το βασικό χαρακτηριστικό είναι ότι οι άνθρωποι πρέπει να κάνουν το αίτημά τους για άσυλο στην πρώτη χώρα της ΕΕ που πατούν το πόδι τους. Αν δεν το κάνουν και ταξιδέψουν σε μια δεύτερη (ή τρίτη ή τέταρτη) χώρα της ΕΕ, μπορούν να εξαναγκασθούν να επιστρέψουν στο σημείο άφιξής τους. Μια πανευρωπαϊκή βάση αποθήκευσης δακτυλικών αποτυπωμάτων γνωστή ως Eurodac βοηθά τις αστυνομικές δυνάμεις να παρακολουθούν τους αιτούμενους άσυλο.

Το βάρος της αστυνόμευσης αυτού του συστήματος έχει πέσει δυσανάλογα πάνω στα κράτη της Ζώνης Δύο, τα οποία τείνουν να είναι φτωχότερα και λιγότερο καλά εξοπλισμένα για να φιλοξενήσουν τους πρόσφυγες. Από το 2011 το σύστημα έχει τεθεί υπό πίεση από δύο κατευθύνσεις: σε όλη την κεντρική Μεσόγειο από τη Βόρεια Αφρική, και στη νοτιοανατολική Ευρώπη μέσω Τουρκίας. Το πρώτο σοκ ήταν το Φεβρουάριο του ίδιου έτους, όταν χιλιάδες Τυνήσιοι έφυγαν από τη χώρα στον απόηχο της εξέγερσης εναντίον του καθεστώτος Μπεν Αλί. Η πορεία που ακολούθησαν, πάνω σε αλιευτικά σκάφη μέχρι το ιταλικό νησί Λαμπεντούζα, είχε από καιρό υπάρξει σταθερή πορεία για μικρούς αριθμούς παράνομων μεταναστών, αλλά όταν δεκάδες χιλιάδες έφτασαν στο διάστημα ενός μόλις μήνα –σε ένα νησί του οποίου ο πληθυσμός είναι μόνο έξι χιλιάδες– βρήκαν τους αξιωματούχους της Ιταλίας και της ΕΕ απροετοίμαστους. Ο συνωστισμός και οι κακές συνθήκες στα κέντρα κράτησης της Λαμπεντούζα οδήγησαν σε ταραχές. Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν να προσφέρει οικονομική βοήθεια στην Τυνησία, ώστε να μπορεί να αποκαταστήσει τις «τρύπες» στα σύνορά της και να τα αστυνομεύσει καλύτερα.

Αργότερα το ίδιο έτος, ένας από τους πυλώνες της εξωτερικής άμυνας της Ευρώπης άρχισε να καταρρέει όταν οι Λίβυοι ξεσηκώθηκαν ενάντια στη δικτατορία του Καντάφι. Η Ιταλία και η Λιβύη υπέγραψαν διμερή συμφωνία για τη μετανάστευση το 2004 που επέτρεπε στην Ιταλία να διώχνει τους παράνομους μετανάστες πίσω στη Λιβύη. Η Ιταλία πλήρωσε επίσης για την κατασκευή πολλών κέντρων κράτησης στη Λιβύη, με στόχο να εμποδιστούν οι μετανάστες της υποσαχάριας Αφρικής από το να χρησιμοποιούν τη χώρα ως διαμετακομιστικό σημείο για την Ευρώπη. Μια έκθεση της Human Rights Watch για το 2009 προειδοποίησε για τις «απάνθρωπες και ταπεινωτικές συνθήκες» στα κέντρα κράτησης. Όταν η ΕΕ εξέφρασε την υποστήριξή της για την εξέγερση, ο Καντάφι απείλησε να σταματήσει να συνεργάζεται στα θέματα μεταναστευτικής πολιτικής. Δύο άνδρες από τη Νιγηρία που ζουν τώρα στην Ευρώπη, μου είπαν ότι την άνοιξη του 2011, αφού το ΝΑΤΟ κήρυξε ζώνη απαγόρευσης πτήσεων για να στηρίξει τους Λίβυους εξεγερμένους, τα στρατεύματα του Καντάφι τους πήραν από τα κέντρα κράτησης μέχρι την ακτή και τους διέταξαν να επιβιβαστούν σε σκάφη λαθρεμπόρων. Από την πτώση του Καντάφι, καθώς το κράτος της Λιβύης κατέρρευσε, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν επιβιβαστεί στα πλοία αυτά. Πολλοί χρησιμοποιούν τη Λιβύη ως απλό σημείο διέλευσης, υπάρχουν όμως και άλλοι που απλώς προσπαθούν να ξεφύγουν από τη βία στην ίδια τη Λιβύη, μια βία που πολλές φορές στρέφεται ενάντια στους μαύρους Αφρικανούς και Νοτιοασιάτες μετανάστες που έχουν εγκατασταθεί εκεί.


Οι θαλάσσιες διαβάσεις από τη Λιβύη προς την Ιταλία αυξήθηκαν απότομα το 2011, αλλά μειώθηκαν εκ νέου το 2012. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, δεν υπήρξαν συντονισμένες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην περιοχή της Μεσογείου. Αντ 'αυτού, η ΕΕ έδινε άφθονα χρήματα για την συνοριακή άμυνα: μια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας υπολογίζει ότι μεταξύ 2007 και 2013, η ΕΕ δαπάνησε σχεδόν 2 δις Ευρώ σε φράχτες, συστήματα επιτήρησης και περιπολίες στα σύνορα. Στα σήματα ΣΟΣ στη θάλασσα απαντούσαν τα εμπορικά πλοία και μεμονωμένες δυνάμεις από το πολεμικό ναυτικό ορισμένων κρατών. Αυτό ίσχυσε μέχρι το 2013, παρόλο που ο αριθμός των θαλάσσιων διαβάσεων είχε αρχίσει να αυξάνεται και πάλι. Τον Οκτώβριο, δύο βάρκες βυθίστηκαν μέσα σε λίγες ημέρες, σκοτώνοντας περισσότερους από 350 ανθρώπους. Μια έρευνα του Ιταλού δημοσιογράφου Fabrizio Gatti ισχυριζόταν ότι οι προσπάθειες διάσωσης για το δεύτερο ναυάγιο καθυστέρησαν σοβαρά λόγω της σύγχυσης εκ μέρους του ιταλικού και του μαλτέζικου πολεμικού ναυτικού για το ποιος ήταν υπεύθυνος. Αργότερα τον ίδιο μήνα, η Ιταλία έλαβε την απόφαση να ξεκινήσει το Mare Nostrum, μια επιχείρηση έρευνας και διάσωσης που κάλυπτε τόσο τα διεθνή ύδατα όσο και τη δική της επικράτεια. Το 2014, περισσότεροι από 170.000 άνθρωποι διασώθηκαν. Και πάλι οι μεγαλύτερες ομάδες ήταν πρόσφυγες από τη Συρία και την Ερυθραία.

Το Mare Nostrum κόστιζε στην Ιταλική Κυβέρνηση 9 εκατομμύρια Ευρώ το μήνα. Τα άλλα κράτη της ΕΕ αρνήθηκαν να προσφέρουν οικονομική υποστήριξη. Τον Νοέμβριο του 2014 αντικαταστάθηκε από μια μικρότερη επιχείρηση, τον Τρίτωνα, που διευθύνεται από την Frontex. Η Βρετανία αρχικά αρνήθηκε ακόμη και να συμβάλει σε αυτό. Η υπουργός Εξωτερικών βαρόνη Anelay ισχυρίστηκε ότι η υποστήριξη επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης στην περιοχή της Μεσογείου θα μπορούσε να λειτουργήσει ως «παράγοντας έλξης», ενθαρρύνοντας ακόμη περισσότερους μετανάστες να κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι και δίνοντας δουλειά στα κυκλώματα λαθραίας διακίνησης ανθρώπων. Ήταν ένα κούφιο επιχείρημα. Έως την άνοιξη του 2015, οι θαλάσσιες διαβάσεις από τη Λιβύη ήταν σε άνοδο για μια ακόμη φορά, καθώς ο καιρός βελτιωνόταν. Τον Απρίλιο, δύο βάρκες βυθίστηκαν και σχεδόν χίλια άτομα πνίγηκαν σε διάστημα μιας εβδομάδας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποσχέθηκε άμεση δράση, αν και η έμφαση παρέμεινε στην αντιμετώπιση των δικτύων εμπορίας ανθρώπων στη Βόρεια Αφρική.

Καθώς εκτυλισσόταν η καταστροφή στην κεντρική Μεσόγειο, η Ευρώπη συνέχιζε να χτίζει φράχτες. Τα χερσαία σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία, που ορίζονται σε μεγάλο βαθμό από τον ποταμό Έβρο, ήταν επί σειρά ετών μία από τις κύριες οδούς παράνομης εισόδου προς την ΕΕ. Το 2012, η Ελλάδα πιέστηκε πολύ εξωτερικά και εσωτερικά να κλείσει τα σύνορα: η μετανάστευση ήταν σημαντικό θέμα στην προεκλογική εκστρατεία εκείνου του έτους, ενώ άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ πίεζαν την Ελλάδα να κλείσει αυτό που είχε γίνει, σύμφωνα με τα λόγια του αυστριακού υπουργού εσωτερικών υποθέσεων, η «πόρτα αχυρώνα» της Ευρώπης (ΣτΜ: ενν. μια μεγάλη αφύλακτη πόρτα που ανοίγει εύκολα). Εκείνο το καλοκαίρι η νέα κυβέρνηση έστειλε αρκετές χιλιάδες αστυνομικών στα σύνορα του Έβρου, με την υποστήριξη αξιωματούχων της Frontex, και έχτισε ένα φράχτη 12 χιλιομέτρων. Ταυτόχρονα, ξεκίνησε μια αστυνομική επιχείρηση-σκούπα στην Αθήνα για να μαζέψει τους μετανάστες χωρίς έγγραφα και να τους συγκεντρώσει σε ένα διευρυμένο δίκτυο κέντρων κράτησης.

Το επόμενο καλοκαίρι - το καλοκαίρι του 2013 - ήταν η εποχή της πρώτης μεγάλης εξόδου από τη Συρία. Μερικοί από τους πρόσφυγες βρήκαν το δρόμο τους μέσω Τουρκίας προς την ΕΕ, μετά από μια διαδρομή όπου οι λαθρέμποροι τους πήγαν από την Κωνσταντινούπολη μέχρι την πόλη της Αδριανούπολης, μόλις λίγα χιλιόμετρα από τα ελληνικά και βουλγαρικά σύνορα. Με την πορεία προς την Ελλάδα αποκλεισμένη, προσπάθησαν να μπουν στη Βουλγαρία. Σε διάστημα λίγων μηνών περισσότεροι από 12.000 πρόσφυγες - κυρίως της Συρίας - μπήκαν σε μια χώρα που είχε συνηθίσει να δέχεται μόνο μερικές εκατοντάδες αιτήσεις ασύλου ανά έτος. Οι βουλγαρικές αρχές προσπάθησαν να αντεπεξέλθουν και άνοιξαν υποτυπώδη στρατόπεδα με σκηνές για να στεγάσουν τους πρόσφυγες. Την επόμενη άνοιξη, η ΕΕ είχε παράσχει πόρους για να βοηθήσει τη φιλοξενία και την επεξεργασία των αιτημάτων ασύλου, αλλά ένα μέρος των χρημάτων διατέθηκαν για την ασφάλεια των συνόρων: η Βουλγαρία έχει τώρα το δικό της φράχτη. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες της Συρίας που κατευθύνονται προς την Ευρώπη έχουν αναγκαστεί να πάρουν μια πιο επικίνδυνη διαδρομή, με σχεδίες από τα παράλια της Τουρκίας προς τα ελληνικά νησιά. Από τη θάλασσα ή από τη στεριά, η αυξημένη ασφάλεια στα σύνορα της ΕΕ δεν έχει οδηγήσει σε λιγότερη μετανάστευση, απλώς σε περισσότερους θανάτους. Φέτος, 2.921 άνθρωποι υπολογίζεται ότι έχουν πνιγεί στη Μεσόγειο, πέρυσι περισσότεροι από 3.000 έχασαν τη ζωή τους.

Γιατί λοιπόν, δεδομένων των κινδύνων, οι άνθρωποι εξακολουθούν να έρχονται; Και γιατί, όταν φτάνουν στην Ευρώπη, οι άνθρωποι συνεχίζουν το ταξίδι τους, συχνά σε πολύ δύσκολες συνθήκες; Ορισμένοι πιστεύουν ότι οδηγούνται από το όνειρο μιας Ευρώπης που δεν υπάρχει στην πραγματικότητα. Κάντε τους μετανάστες να συνειδητοποιήσουν ότι δεν υπάρχει Ελντοράντο και θα σταματήσουν να έρχονται. Αλλά αυτό δεν ισχύει. Έχω περάσει τα τελευταία δύο χρόνια μιλώντας με πρόσφυγες και άλλους μετανάστες που εισέρχονται στην Ευρώπη με αυτόν τον τρόπο. Έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους για διάφορους λόγους -τον πόλεμο, τις διώξεις, την οικονομική δυσπραγία, ή ένα συνδυασμό αυτών- και οι επιλογές προορισμού τους καθοδηγούνται τόσο από πραγματισμό όσο και από ιδεαλισμό. 

Ο Μ., ένα πωλητής εσωρούχων από τη Δαμασκό, του οποίου η επιχείρηση καταστράφηκε από τον πόλεμο, ζούσε σε μια σκηνή στο Καλαί με το γιο του, όταν τον συνάντησα το περασμένο φθινόπωρο. Ήθελαν να περάσουν στη Βρετανία, είπε, γιατί έτσι θα μπορούσε να βρει μια δουλειά και να πληρώσει ώστε ο γιος του να σπουδάσει και να μπει σε πανεπιστήμιο. Ποιο πανεπιστήμιο ήταν άραγε το καλύτερο –το Cambridge; Ο J., ο Πακιστανός κρατούμενος του ελληνικού κέντρου κράτησης για τον οποίο έγραψα στο LRB (ΣτΜ: ενν. London Review of Books) της 5ης Μαρτίου, αφέθηκε ελεύθερος ένα μήνα περίπου αργότερα και ταξίδεψε προς Βορρά σε όλα τα Βαλκάνια. Όταν έφτασε στην Ουγγαρία, μου έγραψε στο Facebook ρωτώντας με πού θα έπρεπε να πάει στη συνέχεια. Εξαρτάται πού έχεις γνωριμίες, είπα. «Εντάξει τότε θα πάω στη Γερμανία», μου έγραψε. Η L., μια δασκάλα φυσικής αγωγής από την Χάμα στη Συρία, είχε φύγει όχι μόνο εξαιτίας των συγκρούσεων, αλλά επειδή η εννιάχρονη κόρη της δεν είχε πάει σχολείο για δύο χρόνια. Όταν την γνώρισα στην Αθήνα, το Νοέμβριο του 2014, είπε ότι θα ήταν ευτυχής να έμενε εκεί, αν η κυβέρνηση μπορούσε να τους στηρίξει, αλλά επειδή δεν μπορούσε, πήγαινε να δοκιμάσει την τύχη της στη Σουηδία. Ο Τ., ένας ηλεκτρολόγος από το Μάλι, που είχε καταλήξει στην Ιταλία την περασμένη άνοιξη, δεν νοιαζόταν πού θα ζούσε ή πώς θα κέρδιζε χρήματα. Ήθελε απλά να βρει μια θέση εργασίας και ένα ήσυχο σπίτι, όπου θα μπορούσε να ξεχάσει τους αντάρτες που απήγαγαν αυτόν και τον αδελφό του και σκότωσαν τη μητέρα του κατά τη διάρκεια του πολέμου του 2012. Είχε βιώσει ρατσισμό από τότε που έφτασε, αλλά μου είπε ότι οι Αφρικανοί έχουν έρθει για να μείνουν και οι Ιταλοί θα πρέπει απλώς να το συνηθίσουν. Η Μ., μια Νιγηριανή που δίδασκε αγγλικά στη Λιβύη έως ότου η βία εκεί την ανάγκασε να μπει σε μια βάρκα λαθρεμπόρων με προορισμό τη Σικελία στις αρχές του έτους, δεν ήταν σίγουρη πού να πάει, αλλά όταν της είπα ότι κατοικούσα σε ένα κομμάτι του Λονδίνου που έχει πολλά μαγαζιά Δυτικοαφρικανών, της έφτιαξα το κέφι.


Κάτι που δείχνουν αυτές οι ιστορίες είναι το πόσο πολυπαραγοντικές (ΣτΜ: παραποιώ ίσως το νόημα του “ενδεχομενικές”, στα αγγλικά λέει “contingent”) μπορεί να είναι οι αποφάσεις των ανθρώπων. Η γλώσσα είναι ένας σημαντικός παράγοντας - οι άνθρωποι από τις πρώην βρετανικές αποικίες κατευθύνονται προς τη Βρετανία και άτομα από τις πρώην γαλλικές αποικίες πηγαίνουν στην Γαλλία - αλλά τα δίκτυα της οικογένειας και των φίλων που μπορεί να έκαναν νωρίτερα το ίδιο ταξίδι, ή απλά και η ιδιοσυγκρασία ενός ατόμου, παίζουν επίσης ρόλο. Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι η πολιτική ασύλου του εκάστοτε συγκεκριμένου κράτους-μέλους της ΕΕ: το πόσο γρήγορα και ευνοϊκά επεξεργάζεται τα αιτήματα και τι είδους συνθήκες διαβίωσης των αιτούμενων άσυλο επικρατούν ενώ περιμένεις. Η Σουηδία, για παράδειγμα, δεν έχει λάβει μεγάλο αριθμό αιτήσεων από Σύριους επειδή οι τελευταίοι έχουν ιδιαίτερη αγάπη για τη ρέγκα και τον Στιγκ Λάρσον: αυτό συμβαίνει επειδή το Σεπτέμβριο του 2013 η Σουηδία ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει άσυλο σε όποιο Σύριο έφτανε εκεί. Ένας Σουδανός πρόσφυγας που πέρασε τα πρώτα πέντε χρόνια της ενήλικης ζωής του ζώντας άστεγος σε διάφορα μέρη της Ευρώπης, μου είπε ότι οι συμπατριώτες του παλιότερα ταξίδευαν προς τη Νορβηγία, έως ότου η Νορβηγία κατέστησε δύσκολο για τους ανθρώπους του Σουδάν να πάρουν άσυλο. Όταν αυτό άλλαξε, οι φίλοι του προσπάθησαν να πάνε στη Βρετανία. Μια ομάδα προσφύγων από την Ερυθραία που συνάντησα στο Καλαί μου είπαν ότι θα ήταν ευτυχής να μείνουν στη Γαλλία, αν δεν ήταν το γεγονός ότι η έλλειψη στέγης είχε οδηγήσει τους φίλους τους να ζουν στο δρόμο, στο Παρίσι, ακόμη και μετά την αίτηση ασύλου.

Οι αιτούμενοι άσυλο θα είχαν λιγότερους λόγους να περιφέρονται στην Ευρώπη αν ήταν σίγουροι ότι θα αντιμετώπιζαν τις ίδιες βασικές συνθήκες οπουδήποτε. Μια κοινοτική οδηγία του 2005 καθορίζει τα πρότυπα για την ταχύτητα με την οποία θα πρέπει να υποβάλλονται σε επεξεργασία οι αιτήσεις ασύλου, καθώς και για τις συνθήκες διαβίωσης και το επίπεδο φροντίδας που πρέπει να προσφέρονται στους αιτούμενους άσυλο ενόσω περιμένουν, αλλά οι διατάξεις της είναι ασαφείς και, στην πράξη, οι συνθήκες ποικίλουν τρομερά. Ένας επιζών από βασανιστήρια δικαιούται ψυχολογικής θεραπείας, αλλά η πρόσβασή του σε αυτήν εξαρτάται από το εάν η χώρα υποδοχής διαθέτει καταρτισμένο προσωπικό που θα μπορεί να εντοπίσει τους τραυματισμένους ανθρώπους. Λίγες χώρες έχουν. Ένας λόγος που αυτές οι ανισότητες εξακολουθούν να ισχύουν είναι ότι η ΕΕ έχει καταστήσει τις συνθήκες υποδοχής μικρότερη προτεραιότητα σε σχέση με την αστυνόμευση των συνόρων. Το 2014, ο ετήσιος προϋπολογισμός για την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο ήταν 14,5 εκατομμύρια Ευρώ. Ο προϋπολογισμός του 2014 για την Frontex ήταν 98 εκατομμύρια Ευρώ.

Η Ευρώπη βασίζεται στο σύστημα του Δουβλίνου για τον έλεγχο της κυκλοφορίας των προσφύγων εντός της ΕΕ. Αλλά τώρα το σύστημα έχει λίγο-πολύ καταρρεύσει, καθώς η Ιταλία και η Ελλάδα δεν είναι σε θέση ούτε να προσφέρουν την κατάλληλη υποστήριξη στον μεγάλο αριθμό προσφύγων που φθάνουν εκεί ούτε να τους αποτρέψουν από το να συνεχίσουν τα ταξίδια τους. Χιλιάδες πρόσφυγες κοιμούνται στους δρόμους σε ελληνικές πόλεις, ενώ στην Ιταλία ζωτικής σημασίας υπηρεσίες, όπως η υγειονομική περίθαλψη, παρέχονται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και άλλες φιλανθρωπικές οργανώσεις. Τεράστιες καθυστερήσεις ταλαιπωρούν το ιταλικό σύστημα ασύλου, ενώ το ελληνικό δεν λειτουργεί καθόλου. Αυτός είναι ο λόγος που, καθώς ο αριθμός των ανθρώπων που διασχίζουν τη Μεσόγειο έχει αυξηθεί, αυξάνεται αντίστοιχα πάρα πολύ και ο αριθμός των ατόμων που κοιμούνται σε υπαίθριους χώρους στο Καλαί. Σε αντίθεση με την εντύπωση που δίνεται από ένα μεγάλο μέρος της κάλυψης των ΜΜΕ, η Βρετανία δεν είναι προορισμός επιλογής για τους περισσότερους πρόσφυγες: απλούστατα, το ζευγάρι Σύριων που παίρνουν το λεωφορείο από τη Σικελία προς το Μιλάνο, και στη συνέχεια το τρένο από το Μιλάνο προς τη Σουηδία, έχει λιγότερο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον σε σχέση με τον έφηβο από την Ερυθραία που εισάγεται λαθραία από την Ιταλία στη Γαλλία και στη συνέχεια εγκλωβίζεται στο κανάλι της Μάγχης.

Η λαθραία διαδρομή των προσφύγων μέσα από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων (Ελλάδα, Μακεδονία, Σερβία, Ουγγαρία, τώρα Κροατία), όπου σκηνές χάους εκτυλίχθηκαν κατά τους τελευταίους μήνες, χρησιμοποιείται στην πραγματικότητα για χρόνια. Το 2013, η Frontex είχε ήδη αναφέρει μια απότομη αύξηση στα άτομα που παίρνουν αυτή τη διαδρομή. Αυτό το καλοκαίρι, η Ελλάδα ξεπέρασε την Ιταλία ως το κύριο σημείο εισόδου προς την Ευρώπη, καθώς οι αριθμοί διογκώθηκαν από την απότομη αύξηση στους Σύριους που εγκαταλείπουν τη χώρα τους. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εκτιμά ότι περίπου το 70% των αφίξεων στην Ελλάδα φέτος είναι Σύριοι. Οι επόμενες δύο μεγαλύτερες ομάδες είναι οι Αφγανοί και οι Ιρακινοί. Στα τέλη Αυγούστου, η κυκλοφορία στη βαλκανική οδό διέλευσης εντάθηκε όταν η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα αφήσει όλους τους Σύριους στην επικράτειά της να υποβάλουν αίτηση για άσυλο. Οι χώρες κατά μήκος αυτής της διαδρομής αντιμετωπίζουν ένα δίλημμα: να αφήσουν τους πρόσφυγες να διέλθουν μέσα από τη χώρα τους ή είναι πολύ μεγάλος ο κίνδυνος ότι η επόμενη χώρα θα κλείσει τα σύνορά της, και θα μείνουν αυτοί με τους πρόσφυγες αμανάτι; Κανείς δεν θέλει να γίνει, σύμφωνα με τα λόγια του πρωθυπουργού της Κροατίας, ένα «hotspot για μετανάστες». Η Ουγγαρία, με την ακροδεξιά κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό που ρέπει προς αποκαλυπτικού χαρακτήρα δηλώσεις για την μεταναστευτική απειλή στην «Χριστιανική Ευρώπη», μπορεί να έχει επιλέξει μια ακραία αντίδραση με κατασκευή περιφράξεων, απειλές προς τους πρόσφυγες ότι θα φυλακιστούν αν περάσουν παράνομα τα σύνορά της και έγκριση της χρήσης «μη θανατηφόρας βίας» για να απωθηθούν οι μετανάστες, αλλά στην πραγματικότητα ακολουθεί μια λογική που την μοιράζεται το ευρωπαϊκό σύστημα στο σύνολό του.

Στις 9 Σεπτεμβρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει «αποφασιστική δράση» για την αντιμετώπιση της κρίσης. Η πρόταση για την επανεγκατάσταση των 120.000 προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ουγγαρία, που συμφωνήθηκε τελικά μετά από εβδομάδες τσακωμών, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά το επίκεντρο παραμένει στη μείωση της μετανάστευσης προς την Ευρώπη. Άλλα μέτρα που προτείνονται περιλαμβάνουν την επιτάχυνση των διαδικασιών απέλασης, την επανασύσταση στρατοπέδων κράτησης για μετανάστες εκτός της επικράτειας της ΕΕ και τη δημιουργία μιας στρατιωτικής δύναμης της ΕΕ για την αντιμετώπιση των δικτύων εμπορίας ανθρώπων στην περιοχή της Μεσογείου. Εκτός από λίγες ανθρωπιστικές χειρονομίες, ο στόχος φαίνεται να είναι η αποκατάσταση του προ του 2011 status quo: λιγότεροι μετανάστες να φτάνουν στις ακτές της Ευρώπης, με τους θανάτους και τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων να μένουν σε ένα επίπεδο που η κοινή γνώμη είναι σε μεγάλο βαθμό πρόθυμη να αγνοήσει. «Πρέπει να διορθώσουμε την πολιτική μας, την πολιτική με τις ανοιχτές πόρτες και τα ανοιχτά παράθυρα», δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μετά την άκαρπη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών στις Βρυξέλλες στις 24 Σεπτεμβρίου.


Αυτό είναι απίθανο να συμβεί, κατά τη γνώμη μου, αλλά ακόμα κι αν συνέβαινε, ποιο είναι το κόστος για μια κοινωνία που κλείνει τα σύνορά της και επιτυγχάνει μια σημαντική πτώση στην «μετανάστευση χωρίς χαρτιά»; Η Βρετανία είναι μια τέτοια περίπτωση. Στις αρχές του 2000, ως απάντηση στην αύξηση των αιτήσεων ασύλου, κατασκεύασε ένα δίκτυο κέντρων κράτησης, δήθεν για την επεξεργασία των αιτήσεων πιο γρήγορα, κάνοντας το σύστημα πιο σκληρό. Οι αιτούμενοι άσυλο απαγορεύθηκε να εργάζονται και πρέπει να ζουν με 36,95 λίρες την εβδομάδα, ένα από τα χαμηλότερα ποσά στη Δυτική Ευρώπη. Οι κρατούμενοι μπορούν να μείνουν κλειδωμένοι στα κέντρα για απεριόριστο χρονικό διάστημα, ενώ οι καταγγελίες για λεκτική κακοποίηση και κακομεταχείριση είναι ευρύτατες. Η θεσμική βία αυτού του συστήματος είναι κρυμμένη, και εκτός από ένα μικρό αλλά αυξανόμενο κίνημα διαμαρτυρίας που επικεντρώθηκε στο κέντρο κράτησης γυναικών του Yarl’s Wood, περνάει σε μεγάλο βαθμό χωρίς αντίδραση. Οι υποστηρικτές του συστήματος ισχυρίζονται ότι λειτουργεί: οι αιτήσεις ασύλου στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν μειωθεί από 84.130 το 2002 σε μόλις 23.507 το 2010. Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας κρίσης η Βρετανία παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό ανεπηρέαστη, αφήνοντας τη διαχείριση της αναταραχής στο Καλαί στις γαλλικές αρχές. Η ευρεία δημόσια αποστροφή για την κυβέρνηση λόγω της έλλειψης συμπάθειας που επιδεικνύει προς τους Σύριους που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο, δεν έχει προκαλέσει κάποια αμφισβήτηση του τρόπου με τον οποίο το δικό μας σύστημα ασύλου χωρίζει τους «άξιους» από τους «ανάξιους», τους πρόσφυγες από τους «οικονομικούς μετανάστες».

Στο τέλος Αυγούστου, καθώς η φωτογραφία του σώματος του τρίχρονου Alan Kurdi, που πνίγηκε στο δρόμο από την Τουρκία στην Ελλάδα, προκάλεσε παγκόσμια δημόσια κατακραυγή, ήμουν στη Σικελία βλέποντας παιδιά περίπου της ίδιας ηλικίας να μεταφέρονται στην ακτή . Ήταν ζωντανά, είχαν διασωθεί από ένα πλοίο της συνοριακής δύναμης του Ηνωμένου Βασιλείου που συμμετέχει στην επιχείρηση Triton της ΕΕ, και οι μητέρες τους, που ήρθαν από τη Δυτική Αφρική, είχαν λιγότερο άμεσα προφανείς λόγους από την οικογένεια Kurdi για να φύγουν από τα σπίτια τους. Το ζήτημα του ποιος θα τους ταΐσει ή θα τους ντύσει, του πού θα εγκατασταθούν και αν θα τους δοθεί η ευκαιρία για μια ζωή στην Ευρώπη παρέμενε άλυτο. Τα τελευταία χρόνια, τα πλούσια μέρη του κόσμου φτιάχνουν όλο και πιο εξελιγμένα συστήματα για να «φιλτράρουν» τους μεταναστών που δεν θέλουν.

Μεγάλο μέρος της συζήτησης γύρω από το θέμα αυτό εστιάζεται στο αν μία κοινότητα έχει το δικαίωμα να αποκλείει άλλους. Πριν μπορέσουμε να κάνουμε αυτή τη συζήτηση ωστόσο, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε την εγγενή βία που είναι συνυφασμένη με το φιλτράρισμα καθαυτό, είτε πρόκειται για την βία από ένστολους αστυνομικούς ή φύλακες σωφρονιστικών καταστημάτων, την βία της αδιαφορίας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, ή την βία της παραμέλησης καθώς οι άνθρωποι σπαταλούν χρόνια από τη ζωή τους περιμένοντας την ευρωπαϊκή γραφειοκρατία να απαντήσει στο αίτημά τους.

Ένα τέλος στην κρίση των προσφύγων της Συρίας μπορεί να κάνει την συνοριακή κρίση της Ευρώπης πιο διαχειρίσιμη, αλλά δεν θα την επιλύσει. Οι χιλιάδες των Ευρωπαίων πολιτών που έχουν αφιερώσει το χρόνο, τα χρήματα τους ή ακόμη και τα πλεονάζοντα δωμάτια τους δεν συμμετέχουν απλώς σε μια πράξη φιλανθρωπίας: αυτοί και οι μετανάστες εγείρουν μια πολιτική πρόκληση απέναντι σε ένα σύστημα που έχει αποτύχει.

Μετάφραση: Chris Gramatidis

Έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο και πορεία διαμαρτυρίας για τις καταστροφές από τις πλημμύρες

$
0
0
Έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χαϊδαρίου θα πραγματοποιηθεί σήμερα το βράδυ, ώρα 20:00, με μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης την συζήτηση και λήψη απόφασης που αφορά τα άμεσα μέτρα για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τις ισχυρές βροχοπτώσεις της 22ης Οκτωβρίου 2015, σε συνδυασμό με την κήρυξη του Δήμου μας σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας.




Η συνεδρίαση χαρακτηρίσθηκε ως κατεπείγουσα, λόγω της άμεσης ανάγκης αποκατάστασης των εκτεταμένων ζημιών που προκλήθηκαν από την θεομηνία.

Αύριο Τρίτη, 27 Οκτώβρη (ώρα 5 μ.μ.), ο Δήμος Χαϊδαρίου διοργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Αντιπεριφέρειας Δυτικής Αθήνας, στο Περιστέρι, σε συνεργασία με τον Δήμο Πετρούπολης. 

Ολόκληρη η ανακοίνωση για τη διαμαρτυρία: 

ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ!
ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΩΡΑ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ!


Ο Δήμος Χαϊδαρίου καλεί σε μαζική συμμετοχή το λαό του Χαϊδαρίου, στην παράσταση διαμαρτυρίας, που συνδιοργανώνει με τη Δημοτική Αρχή της Πετρούπολης, Λαϊκές Επιτροπές, σωματεία και φορείς από τη Δυτική Αθήνα, την Τρίτη , στο Περιστέρι (Θηβών και Κωνσταντινουπόλεως). Θα ακολουθήσει πορεία που θα καταλήξει στην έδρα της .
Διεκδικούμε:
  • Να αποζημιωθούν άμεσα στο σύνολο των καταστροφών, οι πληγέντες με έκτακτο κονδύλι.
  • Έκτακτη επιχορήγηση του Δήμου για την κάλυψη των άμεσων αναγκών.
  • Να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα για την αντιπλημμυρική θωράκιση, όπως η κατασκευή τάφρου όμβριων υδάτων στο βουνό, ο αγωγός στη λεωφόρο Καβάλας και να ξεκινήσει ο σχεδιασμός νέων παρεμβάσεων (Αφαία, Άνω Δάσος, Αστυθέα, Κορυτσάς κ.λ.π).


Οι καταστροφές δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία!Υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες που πρέπει να αποδοθούν!Φτάνει πια, ως εδώ, υπάρχει λύση και πρέπει να τη διεκδικήσουμε!


Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ

Δήλωση του Βαγγέλη Ντηνιακού για τις καταστροφικές πλημμύρες

$
0
0

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



«Hπόλη μας βρέθηκε ξανά στο έλεος έντονης και ξαφνικής νεροποντής με πολλούς συνδημότες μας να βλέπουν για ακόμη μια φορά τις περιουσίες τους (σπίτια, αυτοκίνητα, οικοσκευές, επαγγελματικούς χώρους κ.λπ.) να παρασύρονται από τα ορμητικά νερά ή να βουλιάζουν μέσα στη λάσπη. Παρακολουθούσαμε από κοντά τι συνέβη, χωρίς να επιδιώκουμε τη δημοσιότητα. Μετά τα πρώτα δύσκολα εικοσιτετράωρα τώρα είναι η ώρα μιας πρώτης αποτίμησης.

Πράγματι, η καταιγίδα της περασμένης Πέμπτης (22/10/15) ήταν ένα από εκείνα τα έντονα καιρικά φαινόμενα που σε κάποιες περιπτώσεις στην ακραία τους ένταση δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστούν. Σαφώς οι υπάρχουσες υποδομές δεν επαρκούν και χρειάζονται άμεσα επεκτάσεις και εδώ εγείρονται διάφορα ερωτήματα όπως γιατί η προηγουμένη Δημοτική αρχή επέτρεψε να σταματήσει το μεγάλο έργο του κεντρικού, αντιπλημμυρικού αγωγού στη Λεωφόρο Αθηνών.

Θυμίζουμε ότι χωρίς να ρίξουμε ευθύνες στη τωρινή διοίκηση, ως δημοτική παράταξη «Χαϊδάρι ξανά» είχαμε επανειλημμένα τονίσει, σε προηγούμενα Δημοτικά Συμβούλια, (προκύπτει άλλωστε από τα παλαιότερα δελτία Τύπου) πως τα αντιπλημμυρικά έργα είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας και πως θα πρέπει να δοθεί λύση το συντομότερο δυνατό.

Το συγκεκριμένο πρόβλημα, που εμφανίζεται κάθε φορά και πιο έντονο σε συγκεκριμένες περιοχές του Δήμου μας (Αη Γιώργη, Αστυθέα, οδός Κορυτσάς, οδός Ρίμινι, Δάσος και Άνω Δάσος κ.α.), είναι γνωστό σε όλους μας εδώ και καιρό. Κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν γνώριζε!

Θα έπρεπε όμως από τη δημοτική αρχή ήδη στον ένα χρόνο και πλέον διοίκησής της να υπάρχει μία ολοκληρωμένη έκθεση αντιπλημμυρικής προστασίας. Να έχει κατατεθεί από την Τεχνική Υπηρεσία ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παρεμβάσεων στην Περιφέρεια.

Οι ευθύνες της σημερινής Διοίκησης εντοπίζονται στην κακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η πόλη μας σε ό,τι αφορά τα θέματα καθαριότητας -βουλωμένα φρεάτια, σκουπίδια, κλαδιά, μπάζα- που όξυναν την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση και συνέβαλαν στο τελικό αρνητικό αποτέλεσμα. Ήδη, λίγες ημέρες πριν από την Πέμπτη, αρκετοί συνδημότες μας έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου, με τις σχετικές αναρτήσεις τους στα κοινωνικά δίκτυα, για τα βουλωμένα φρεάτια και τους κινδύνους να χαθούν περιουσίες έως και ανθρώπινες ζωές υπό την απειλή επικίνδυνων καιρικών φαινομένων για τα οποία είχαν προειδοποιήσει οι αρμόδιες μετεωρολογικές υπηρεσίες.

Αλλά και αμέσως μετά τη νεροποντή η αντίδραση της Δημοτικής Αρχής δεν ήταν αυτή που θα έπρεπε να είναι: Διαπιστώνουμε πως ημέρες μετά δρόμοι και πεζοδρομία παραμένουν γεμάτα λάσπες ενώ υπάρχουν αρκετά σπίτια και επαγγελματικοί χώροι που κανείς από το Δήμο δεν έχει επισκεφθεί. Σε τέτοιες περιπτώσεις όλος ο δημοτικός μηχανισμός οφείλει να βρίσκεται στους δρόμους, μέρα - νύχτα, στο πλευρό των δημοτών.


Ο κ. Σελέκος είναι πλέον Δημοτική Αρχή και όχι αντιπολίτευση. Ας καταλάβει πως διαχειρίζεται τους φόρους των δημοτών και προΐσταται των υπηρεσιών του Δήμου όχι μόνο για να καταγγέλλει προβλήματα αλλά και για να λύνει προβλήματα!

Άμεση προτεραιότητα είναι να δοθούν το συντομότερο δυνατόν οι αποζημιώσεις στους Χαϊδαριώτες- πληγέντες από τις καταστροφές της πλημμύρας.

Σε ό,τι αφορά στην αντίδραση της Περιφέρειας ακούσαμε κατ’ αρχήν θετικά την υπόσχεσή της ότι μέχρι το τέλος του έτους θα ξεκινήσει ξανά το έργο του αγωγού στη Λ. Αθηνών, ενώ θα προχωρήσουν και σε σχετικές μελέτες για παρεμβάσεις στο χώρο του Στρατοπέδου, στο Άνω Δάσος και στο Ποικίλο Όρος. Όμως αυτό για μας δεν είναι αρκετό. Δεν αρκούμαστε πλέον στα λόγια και στις γενικόλογες υποσχέσεις. Ζητάμε τόσο από την Περιφέρεια όσο και από τη Δημοτική Αρχή να δώσουν συγκεκριμένες απαντήσεις, με συγκεκριμένες ημερομηνίες εκτέλεσης των παραπάνω εξαγγελιών τους άμεσα στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Και γι’ αυτό προτείνουμε να συσταθεί κατεπειγόντως μία ομάδα τεχνικών, ειδικών από το Δήμο και την Περιφέρεια με αποκλειστική απασχόληση την ολοκλήρωση του έργου.


Σε κάθε περίπτωση και σε πρώτη προτεραιότητα η Δημοτική μας παράταξη «Χαϊδάρι ξανά» θα παρακολουθεί την πορεία του ζητήματος και ξεκαθαρίζουμε ότι από τη θέση της αντιπολίτευσης θα προσφέρουμε τη βοήθειά μας, τόσο με το έμψυχο υλικό που διαθέτουμε σε επίπεδο στελεχών όσο και με όποιον άλλο τρόπο μας ζητηθεί, προκειμένου να δοθεί το συντομότερο δυνατό οριστική λύση στο σοβαρότατο και κατεπείγον αυτό πρόβλημα της πόλης μας». 

Χαϊδάρι, 26/10/2015

Σχολή Οδηγών Drive Way Βερούχης: Οδηγίες ασφαλούς οδήγησης για τα παιδιά

$
0
0

Η Σχολή Οδηγών DriveWayΒερούχης,πρωτοπόρα σε δράσεις και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα παιδιά, θα δώσει και φέτος το παρών στην παγκόσμια εβδομάδα οδικής ασφάλειας.

Ας ενημερωθούμε σωστά για το πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε κοντά σε σχολεία. Η σχολική χρονιά έχει ήδη ξεκινήσει και μαζί της έχουν γεμίσει οι δρόμοι γύρω από τα σχολεία με παιδιά. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί και θα πρέπει να τηρούμε κάποιους επιπλέον κανόνες, ώστε να μην θέσουμε σε κίνδυνο τους ανήλικους συμπολίτες μας.
  • Ελαττώνουμε ταχύτητα, καθώς πλησιάζουμε στην περιοχή του σχολείου.
  • Έχουμε υπ’ όψη ότι τα παιδιά δεν αντιδρούν στον κίνδυνο όπως οι ενήλικες. Στη θέα ενός οχήματος που πλησιάζει, πιθανόν να διασχίσουν το δρόμο τρέχοντας, αντί να περιμένουν να περάσει.
  • Λόγω ύψους, ίσως να μη διακρίνουμε ένα παιδί, όταν αυτό βρίσκεται πίσω από ένα εμπόδιο. Ελέγχουμε λοιπόν διαρκώς το χώρο ανάμεσα στα σταθμευμένα αυτοκίνητα που πλησιάζουμε, κινούμενοι πάντα με χαμηλή ταχύτητα. Οδηγούμε υποψιασμένοι, έχοντας πάντα στο νου μας ότι ανά πάσα στιγμή ένα παιδί μπορεί να πεταχτεί μπροστά μας κυνηγώντας π.χ. μια μπάλα.
  • Κινούμαστε πολύ αργά και προσεκτικά, όταν προσπερνάμε ένα σταματημένο λεωφορείο, διατηρώντας τη μεγαλύτερη απόσταση που μας επιτρέπουν οι συνθήκες. Υπάρχει κίνδυνος να περνάνε πεζοί μπροστά από αυτό.
  • Σε αρκετά σχολεία, λειτουργεί ο θεσμός του σχολικού τροχονόμου. Σε κάθε περίπτωση ακολουθούμε τις υποδείξεις τους και δεν δυσκολεύουμε το έργο τους.





"Αλυσοδεμένο"στο κρεβάτι της απαξίωσης το Δαφνί

$
0
0

Σήμα SOS για το Νοσοκομείο εκπέμπει μέσα από την εφημερίδα μας η προϊσταμένη της νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Ψ.Ν.Α., κ. Βασιλική Μούγια. Τα διαδοχικά άτυχα περιστατικά προβληματίζουν τους εργαζόμενους, που αγωνιούν για το μέλλον του Νοσοκομείου και της ψυχιατρικής περίθαλψης στην Ελλάδα της κρίσης, ενώ η πολυδιαφημισμένη μεταρρύθμιση βρίσκεται σε εξέλιξη, ωστόσο γίνεται ανοργάνωτα και σπασμωδικά. Η έλλειψη προσωπικού "αλυσοδένει"τη δυνατότητα της μεγαλύτερης ψυχιατρικής μονάδας της χώρας να προσφέρει τις αναγκαίες υπηρεσίες, τη στιγμή που αυξάνονται ραγδαία οι εισαγωγές, λόγω ακριβώς της κρίσης. 

"Δύο άτομα για 40 ψυχικά ασθενείς"

Μιλώντας αποκλειστικά στο "Χαϊδάρι Σήμερα"η κ. Μούγια τεκμηριώνει το πρόβλημα με αριθμούς. Μάς λέει ότι 2010 η Νοσηλευτική Υπηρεσία του Ψ.Ν.Α είχε στη δύναμη της 1007 άτομα, ενώ σήμερα διαθέτει μόλις 650, παρουσιάζοντας μείωση 35%. Προσλήψεις έχουν να γίνουν από το 2010, ενώ τελευταία παρατηρούνται μαζικές συνταξιοδοτήσεις. Έτσι στις περισσότερες περιπτώσεις, σε κάθε βάρδια μόνο δύο νοσηλευτές είναι υπεύθυνα για σαράντα ασθενείς και μάλιστα σε οξέα περιστατικά.

Το τραγελαφικό είναι πως το ΨΝΑ έχει αποκλειστεί από τις προσλήψεις που αναγγέλλει (και τελικά δεν πραγματοποιούνται) κάθε τόσο το Υπουργείο Υγείας. Πάντως αυτή τη φορά οι εργαζόμενοι περιμένουν τις εξαγγελίες του νέου υπουργού, που υποσχέθηκε 300 προσλήψεις όλων των ειδικοτήτων, στα τρία μοναδικά ψυχιατρικά νοσοκομεία που έχουν μείνει στη χώρας μας( Ψ.Ν.Α, Δρομοκαΐτειο, Θεσσαλονίκης).

2.500 εισαγωγές ετησίως

Στον αντίποδα, ενώ το προσωπικό μειώνεται, οι απαιτήσεις στο χώρο της ψυχικής υγείας αυξάνονται συνεχώς. Οι προσελεύσεις και οι εισαγωγές παρουσιάζουν κατακόρυφη άνοδο. 

Σύμφωνα με την κ. Μούγια, η ψυχιατρική είναι μια ιδιαίτερα ευαίσθητη κοινωνική παροχή. Ο ασθενής, όταν θα φτάσει στο νοσοκομείο, βρίσκεται σε οξεία φάση. Χρειάζεται να πειστεί πως πρέπει να παραμείνει, να λάβει την φαρμακευτική του αγωγή και όταν αναρρώσει να επιστρέψει στο σπίτι του, μια που το Ψυχιατρείο δεν δουλεύει πλέον με ασυλική μορφή. 

«Έχουμε 2.500 εισαγωγές ετησίως και τα αντίστοιχα εξιτήρια. Λίγοι είναι οι χρόνιοι που παραμένουν. Σε ποσοστό 40% οι ασθενείς προσέρχονται εκουσίως. Το υπόλοιπο 60% είναι με εισαγγελικές εντολές», μας ενημερώνει.

Ο νοσοκόμος εκτελεί και χρέη αστυφύλακα!

Στο σημείο αυτό ζητήσαμε την άποψή της για τα περιστατικά θανάτων ασθενών που σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα στο χώρο του Νοσοκομείου. "Τέτοια περιστατικά είναι πολύ λυπηρά και για το προσωπικό, αφού ζούμε οκτώ ώρες μαζί τους", σχολίασε και συνέχισε. "Το Ψ.Ν.Α είναι νοσοκομείο και όχι χώρος φύλαξης. Έτσι, ενώ παραπέμπονται εδώ  αρκετά άτομα με βάση το άρθρο 69 (ακαταλόγιστη παραβατική συμπεριφορά), έρχονται χωρίς το προβλεπόμενο φυλακτικό προσωπικό. Αποτέλεσμα ειναι ο νοσηλευτής, χωρίς την απαραίτητη εμπειρία, να αναγκάζεται να εκτελεί και χρέη φύλακα".

Ρωτήσαμε την προϊσταμένη για το δέσιμο ασθενών στα κρεβάτια, που σε πολλούς δίνει την εικόνα σκληρής μεταχείρισης. Η κ. Μούγια μας απάντησε ότι ο κλινοστατικός περιορισμός μόνο γίνεται σε περιπτώσεις που ο ασθενής είναι επικίνδυνος για τους άλλους ή για τον ίδιο του τον εαυτό και εφαρμόζεται με πρωτόκολλο, που σημαίνει πως με έναν ιμάντα (για να μην πληγώνεται το χέρι του) περιορίζεται στο κρεβάτι. Τέτοιοι περιορισμοί, όπως μάς είπε, γίνονται και σε γενικά νοσοκομεία. Για τους εργαζόμενους του κλάδου, θα ήταν ιδανικό να υπήρχαν μικρά δωμάτια που να καλύπτουν τις ανάγκες του ασθενή και να περιοριζόταν.

Στο Ψ.Ν.Α λειτουργούν εννέα τμήματα, τα οποία δεν είναι ταξινομημένα ανάλογα με τα είδη των παθήσεων. «Δεν υπάρχει διαχωρισμός στα τμήματα, αλλά αυτό δεν είναι πάντα σε βάρος του ασθενή. Φανταστείτε τι θα συμβεί αν σε ένα τμήμα εισαχθούν 40 άτομα, που όλοι τους πάσχουν από κατάθλιψη. Από την άλλη όμως δεν μπορείς να βάλεις στον ίδιο θάλαμο ένα νέο διεγερτικό με έναν ηλικιωμένο ανοϊκό», μας τόνισε χαρακτηριστικά. Μας υπενθύμισε ακόμα πως σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 2020 η κατάθλιψη θα είναι η πρώτη αιτία θανάτου.

"Ναι στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση, αλλά με προϋποθέσεις"

Κλείνοντας τη συζήτησή μας, η κ. Μούγια έθεσε σαν κρίσιμο ζήτημα την έναρξη διαδικασιών των προσλήψεων από το Υπουργείο Υγείας. Μας μετέφερε πως ο κλάδος της συμφωνεί με την ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, πρέπει να γίνει όμως υπό προϋποθέσεις. Με τη δημιουργία δηλαδή των αντίστοιχων δομών, οργανωμένα και συντονισμένα και όχι σπασμωδικά και παρορμητικά.

Σε διαφορετική περίπτωση θα ανοίξουν εκατοντάδες ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές για να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. «Χρειαζόμαστε τη βοήθεια των τοπικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, της δημοτικής αρχής Χαϊδαρίου, αλλά και όλων των δημοτών. Θέλουμε την ενίσχυση και όχι την απαξίωση, για τη στήριξη της δουλειάς μας και την αναβάθμιση του χώρου και των υπηρεσιών. Τα δυο ψυχιατρικά νοσοκομεία της πόλης μας έχουν τεράστια εμπειρία. Μπορούν να βοηθήσουν προς θετική κατεύθυνση».

Γιώργος Παπαπαναγιώτου  

Νομικό πλαίσιο αποζημιώσεων κατεστραμμένων από την κακοκαιρία αυτοκινήτων και περιουσιών

$
0
0
Η ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΘΑ ΦΕΡΕΙ «ΒΡΟΧΗ» ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ 
ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΕΝΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ


Γράφει η δικηγόρος Αναστασία Μήλιου*
Οι ισχυρές βροχοπτώσεις  που έπνιξαν την Αττική και όχι μόνο, προκάλεσαν τεράστια προβλήματα και υλικές καταστροφές. Άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, τραυματίστηκαν ή κινδύνεψαν, υπόγεια, και ισόγεια πλημμύρησαν, περιουσίες και εμπορεύματα καταστράφηκαν, οχήματα έπαθαν ζημιές από πτώσεις δέντρων ή από παράσυρση τους.
Αν και ο κρατικός μηχανισμός θα προσπαθήσει για μια ακόμα φορά να κρυφτεί πίσω από την δικαιολογία ότι τα καιρικά φαινόμενα ήταν «ασυνήθιστα έντονα» και δεν μπορούσαν να προβλεφτούν, ώστε να προστατευθούν οι πολίτες και οι περιουσίες τους από τις πλημμύρες και τις καταστροφές, αποδεικνύεται για μία ακόμα φορά η τεράστια κρατική ευθύνη λόγω της έλλειψης των κατάλληλων αντιπλημμυρικών έργων σε πολλές περιοχές, της άναρχης δόμησης σε μπαζωμένα ρέματα  αλλά και της αδράνειας των αρμόδιων φορέων να αποφράξουν και να συντηρήσουν τα φρεάτια αλλά και  όσα  ρέματα έχουν απομείνει, ώστε να περιοριστούν όσο το δυνατόν  οι πλημμύρες από τα όμβρια ύδατα.
Φυσικά, η ευθύνη του Δημοσίου δεν περιορίζεται στο ηθικό κομμάτι  της προστασίας των πολιτών κ.τ.λ. αλλά έχει και νομικές συνέπειες. Συνεπώς οι πολίτες που οι μεγάλες καταστροφές από τις πλημμύρες έπληξαν τους ίδιους και τις περιουσίες τους, δικαιούνται  να αξιώσουν την καταβολή αποζημιώσεων όχι μόνο για τις υλικές ζημιές αλλά και για την ηθική βλάβη που υπέστησαν λόγω της στενοχώριας, της ταλαιπωρίας κ.λπ. που πέρασαν από τις καταστροφές περιουσιακών στοιχείων και τους τραυματισμούς, έως και τον θάνατο.
Υπεύθυνοι μπορεί να είναι οι Δήμοι για τα δέντρα, η ΕΥΔΑΠ για τα βουλωμένα φρεάτια, το ΥΠΕΧΩΔΕ και άλλοι φορείς αναλόγως την αιτία πρόκλησης της ζημιάς και το ιστορικό της κάθε περίπτωσης.
Τα  διοικητικά δικαστήρια με σωρεία αποφάσεων, αποζημιώνουν απλόχερα τους πληγέντες λόγω βροχοπτώσεων, για παραβάσεις του Δημοσίου όπως βουλωμένα φρεάτια και ρέματα, παράλειψη συγκομιδής σκουπιδιών ή εφόσον υπάρχουν προβλήματα σε οδικά έργα,  όταν λείπουν τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα, δηλαδή για ενέργειες που παραλείπονται σχεδόν συστηματικά από το Δημόσιο.
Οι ισχυρισμοί του Δημοσίου  ότι τάχα βάρος ευθύνης φέρουν και οι πολίτες διότι δεν παίρνουν τα κατάλληλα μέτρα προφύλαξης, απορρίπτονται ως απαράδεκτοι, πρωτίστως για την προσπάθεια μετακύλισης της ευθύνης από το Δημόσιο σε τρίτους. Απορριπτέο κρίνεται επίσης και το επιχείρημα  ότι οι καταστροφές οφείλονται σε εξαιρετικά σπάνια σε ένταση καιρικά φαινόμενα, αφού κυρίαρχο στοιχείο για την ευθύνη είναι η απουσία έργων, καθαρισμού κ.λπ.
Το πρώτο βήμα, είναι να γίνει σωστή καταγραφή της ζημιάς. Είτε πρόκειται για αυτοκίνητο, είτε εμπορεύματα ή άλλου είδους περιουσιακό στοιχείο, θα πρέπει να φροντίσουμε να τραβήξουμε πολλές φωτογραφίες για να έχουμε εικόνα του μεγέθους της καταστροφής.
Αν έχει γίνει κλήση στο 100 ή την πυροσβεστική να φροντίσουμε να πάρουμε αντίγραφο από το Δελτίο Συμβάντων.
Να επικοινωνήσουμε με τον αρμόδιο δημόσιο φορέα και να δηλώσουμε την ζημιά μας, κρατώντας αντίγραφο με πρωτόκολλο της δήλωσης-αίτησης αυτής.
Αν έχουμε κάποια ιδιωτική ασφάλιση που καλύπτει αυτή την ζημία, τότε να επικοινωνήσουμε με τον ασφαλιστή μας.
Σημειώνεται δε  ότι η κάλυψη της ζημιάς από ιδιωτική ασφάλιση, όπως συμβαίνει στα ασφαλιστήρια οχημάτων και εμπορευμάτων ή  επιχειρήσεων, δεν αναιρεί την ευθύνη του Δημοσίου και ο πολίτης μπορεί να διεκδικήσει στα διοικητικά δικαστήρια περαιτέρω αποζημίωση για ηθική βλάβη, η οποία δεν προβλέπεται στις ιδιωτικές ασφαλίσεις, καθώς επίσης και ό,τι ζημία δεν καλύφτηκε από την ιδιωτική ασφάλιση.
*Η Αναστασία Χρ. Μήλιου είναι  Δικηγόρος Παρ'Εφέταις Αθηνών
e-mail: natmil@otenet.gr

Πηγή: analyseto.gρ

"Έγκλημα διαρκείας". Δραματικές μαρτυρίες κατοίκων στο Δημοτικό Συμβούλιο για την πλημμύρα

$
0
0



Μέσα σε έντονα φορτισμένη ατμόσφαιρα έγινε η χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα τις πρόσφατες πλημμύρες από τις νεροποντές και τις δραματικές συνέπειες σε νοικοκυριά, καταστήματα και δημόσιες υποδομές. Την παρακολούθησε πολύς κόσμος και πρωταγωνιστές της δραματικής βραδιάς ήταν οι άνθρωποι που κινδύνεψε η ζωή τους και είδαν να χάνεται η περιουσία τους μέσα στα μανιασμένα νερά και τη λάσπη. 

Ο δήμαρχος Μιχάλης Σελέκος εξέφρασε τη συμπαράστασή του σε όλους όσους έχουν πληγεί, έκανε την εισήγησή του για τα μέτρα που θα λάβει για την προστασία τους, καθώς και την άμεση αποζημίωσή τους.

Παρουσίασε μια συνολική εικόνα από τις βιβλικές καταστροφές. Πλημμύρισαν εκατοντάδες σπίτια σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης, καταστράφηκαν οχήματα, υπέστησαν ζημιές υποδομές του Δήμου όπως το Κολυμβητήριο, το Δημαρχείο, πολλά σχολεία μεταξύ αυτών το 4ο Λύκειο και το 10ο Νηπιαγωγείο. Από τις "φονικές"καιρικές συνθήκες χτυπήθηκαν εκατοντάδες οικοδομές στις οδούς Επαύλεως, Αναγεννήσεως, Κορυτσάς, Μαρίνου Αντύπα, Λουντέμη, Σουκατζίδη. Η κακοκαιρία δεν άφησε απείραχτη την Αφαία (Άνω και Κάτω) ενώ έπαθε ολική καταστροφή το οδόστρωμα της οδού Πύλου. Ζημιές έπαθαν και οι Ιεροί Ναοί Αγίου Γεωργίου και Αγίου Ανδρέα.

Το Ποικίλο Όρος τρομάζει την πόλη

Ο δήμαρχος παρατήρησε πως οι ζημιές αυτές αναφέρονται με αυξομειώσεις εδώ και δέκα χρόνια. Κατά τη γνώμη του, το πρόβλημα ξεκινάει πάντα από το Ποικίλο Όρος και το Στρατόπεδο. 


Ειδικά το Ποικίλο Όρος τρομάζει την περιοχή μας. Παρότι δόθηκαν τόσα λεφτά για αναδασώσεις, η πόλη μας δεν είδε αποτέλεσμα. Τα προηγούμενα χρόνια κόπηκαν 5.000 δέντρα για να γίνει το Αττικό Νοσοκομείο, με αντάλλαγμα να φυτευτούν δέντρα στο Ποικίλο Όρος, κάτι που δεν έγινε ποτέ. Το Νοσοκομείο δεν έχει αποχετευτικό δίκτυο και όλα τα νερά τρέχουν και πλημμυρίζουν τη Οδό Ρίμινι. 

Στα πεδία βολής του Στρατοπέδου έχουν γίνει εκχωματώσεις, με αποτέλεσμα να επιταχύνεται η χειμαρρική ροή του νερού. Επιπλέον, όταν κατασκευάστηκε η οδός Ρίμινι σκεπάστηκε το παλιό ρέμα. Στο Στρατόπεδο διαπιστώθηκε πως υπήρχαν δύο σωλήνες που είχαν εγκαταλειφθεί και δεν μπορούν να συγκεντρώσουν τα νερά. 

Γενικά την πόλη μαστίζει μια σειρά κακοτεχνιών και δεν προβλέφτηκε ολοκληρωμένο αντιπλημμυρικό δίκτυο. Η Οδός Ιερού Λόχου στην οποία γίνονται οι μεγαλύτερες καταστροφές δεν έχει φρεάτια! Αντιπλημμυρικές μελέτες δεν υπάρχει και για την περιοχή του Δαφνιού, στο Ψυχιατρείο. 

Τέτοιου είδους παραλείψεις των προηγούμενων χρόνων, έφεραν σε αυτή την κατάσταση το Χαϊδάρι. Ο κ. Σελέκος υποστήριξε πως πρέπει το κράτος και η Περιφέρεια να δουν τις μελέτες που έχουν γίνει, τις προτάσεις που έχει κάνει ο Δήμος και να κάνουν άμεσα τις παρεμβάσεις τους. Ο ΑΣΔΑ έκανε μια μελέτη από το 2010 και μένει στο αρχείο. Ακόμα υπάρχει ανάλογη μελέτη από το 2006, που προέβλεπε δημιουργία κεντρικού αγωγού στη Λεωφόρο Καβάλας. Ενώ το έργο εντάχθηκε στο κεντρικό πρόγραμμα της Περιφέρειας, αυτή με τη σειρά της ζητάει και κυκλοφοριακή μελέτη.



Εκπέμπαμε SOSκαι δεν είδαμε ανταπόκριση

Ο κ. Σελέκος αναγνώρισε τη μάχη που έδωσαν μέσα στις λάσπες υπάλληλοι του Δήμου και δημοτικοί σύμβουλοι. Αντίθετα έκρινε ότι αδιαφόρησαν οι υπόλοιποι φορείς. Η Περιφέρεια και η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας δεν είχαν να τους στείλει βοήθεια. Το Υπουργείο Υποδομών έστειλε ένα φορτηγό και ένα φορτωτή, μέσω της εταιρείας "Αττική Οδός". Στην επιχείρηση συμμετείχαν οι Δήμοι Πετρούπολης, Ασπροπύργου και Αγίας Βαρβάρας, ενώ χρειάστηκε έντονος διαπληκτισμός για να στείλει η ΕΥΔΑΠ αποφρακτικό, αφού προηγήθηκε παρέμβαση Υπουργού!

Η πόλη μας βρίσκει το δρόμο της

Κατά τη διοίκηση του Δήμου σήμερα έχει αποκατασταθείη λειτουργία της πόλης και έχουν παρθεί μέτρα για να καθαριστούν τα ακίνητα από λάσπες. Η δημοτική αρχή έκανε τα πάντα για να κηρυχτεί η πόλη μας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Θα δοθούν χρηματοδοτήσεις για να λυθούν τα άμεσα προβλήματα και θα μπει σχεδιασμός για τα έργα που αφορούν την πόλη. Θα αποζημιωθούν άμεσα και στο σύνολο τους οι πληγέντες από την πλημμύρα, κάτι που θα γίνει πιο εύκολα λόγω του χαρακτηρισμού της έκτακτης ανάγκης. Έτσι οι πλημμυροπαθείς θα έχουν το πλεονέκτημα να μην πληρώσουν οφειλές στην Εφορία λ.χ τον ΕΝΦΙΑ. Έχουν οριστεί επιτροπές του Δήμου για την καταγραφή των ζημιών στα σπίτια αλλά και στα καταστήματα που έχουν ζημιές και σε εμπορεύματα.

"Όλοι στο σημερινό συλλαλητήριο"

Κλείνοντας την εισήγησή του κάλεσε όλους τους φορείς και τους δημότες στην παράσταση διαμαρτυρίας, που συνδιοργανώνει μαζί με άλλους φορείς από τη Δυτική Αθήνα, σήμερα στις 5 το απόγευμα στο Περιστέρι (Θηβών και Κωνσταντινουπόλεως). Αντιπροσωπεία του Δήμου θα παραβρεθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο που θα γίνει την Πέμπτη για να υποστηρίξει τα δίκαια αιτήματα της πόλης μας. Ο Δήμος μας δρομολογεί τον  συμβολικό αποκλεισμό της Λεωφόρου Καβάλας, κινητοποιώντας τους κατοίκους, λέγοντάς τους πως το πρόβλημα δεν χωράει άλλη αναβολή. Κάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να κινητοποιηθούν οι κάτοικοι.

Φωνή λαού - οργή Θεού. Μαρτυρίες των πλημμυροπαθών

Αμέσως μετά το λόγο πήραν συνδημότες μας που ανέφεραν τις δραματικές εμπειρίες που έζησαν τις μέρες της κακοκαιρίας.

Ο κ. Χρήστος Κανελόπουλοςείπε πως διαλύθηκε το σπίτι του και κινδύνεψε να χάσει και τα πεθερικά του. Έδειξε θυμό για την αδιαφορία του Δήμου.

Ο κ. Χαράλαμπος Καράμπελας είδε στο υπόγειο του σπιτιού του το νερό να φτάνει δέκα πόντους από την οροφή, ενώ τα δυο αυτοκίνητά του τα πήρε το νερό κατέληξαν στον Βασιλόπουλο. Ζήτησε να μάθει τι στάση κράτησαν οι υπουργοί απέναντι στο Δήμο μας εκείνες τις ημέρες για να τους «απαντήσει» ανάλογα με τη ψήφο του, όταν θα προκηρυχτούν βουλευτικές εκλογές.

Ο κ. Νίκος Δαμίγοςαπό το Δαφνί θέλησε να ενημερωθεί αν στοχεύει ο Δήμος να δημιουργήσει ομάδα πολιτικής προστασίας.

Η κ. Βασιλική, που διατηρεί κατάστημα στην οδό Νικολάου Φλουντζή, είπε πως έσπασαν τα τζάμια και τα ψυγεία στο κατάστημά της και ρώτησε τι θα γίνει από δω και πέρα. Η στάθμη του νερού στο κατάστημα της είχε φτάσει στο μισό μέτρο.

Ο κ. Δημήτρης θέλησε να μάθει αν υπάρχει ελπίδα να αποζημιωθεί για την καταστροφή που έπαθε το αυτοκίνητό του, στην περιοχή του Κολυμβητηρίου. Θεώρησε πως ήταν από τους τυχερούς, διότι καταστράφηκε μόνο το όχημα του και όχι το σπίτι του.

Η κ. Μαρία Καλαμπαλίκηείναι η δεύτερη φορά που "πνίγεται"σε μια δεκαετία Οι ζημιές που έπαθε είναι απερίγραπτες και πιστεύει πως η πολυκατοικία όπου μένει θα έχει πρόβλημα στατικότητας, αφού όλα τα νερά του Στρατοπέδου κατέληξαν στο υπόγειό της. «Υπάρχουν ανυπολόγιστες ζημιές. Τα πέδιλα της οικοδομής άνοιξαν. Κανένας δεν έκανε τίποτα. Στην πολυκατοικία μας μένουν πέντε παιδιά που όταν αρχίζει και βρέχει κλαίνε. Παρουσιάζουν ψυχολογικά προβλήματα, από αυτό. Πρέπει να εγκαταλείψουμε την πολυκατοικία;», ρώτησε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παναγιώτης Αράπηςκάλεσε το δήμαρχο να αναρωτηθεί αν υπάρχουν μικρά έργα που πρέπει να γίνουν, εκτός από τις διεκδικήσεις του Δήμου.

Ο κ. Θεόδωροςμε την ιδιότητα του πρώην προϊσταμένου της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας έκανε την παρατήρηση πως υπάρχει διαφορά αν κρίνεται μια περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από την Περιφέρεια και άλλο από την αρμόδια υπηρεσία. Πρόσθεσε πως για να γίνουν ενέργειες πρέπει να συγκροτηθεί ομάδα που να ξέρει για το σχέδιο "Ξενοκράτης", προκειμένου να διεκδικεί σωστά η πόλη μας.

Η κ. Γιάννα Λατρώνη,που κατοικεί στην Οδό Φιλοπάππου, ενδιαφέρθηκε να μάθει ποιοι έχουν την ευθύνη για το γεγονός ότι ο Δήμος μας δεν έχει εξοπλισμό με κατάλληλα μηχανήματα. Στο σπίτι της το νερό έφτασε στο ενάμισι μέτρο και τα δυο αυτοκίνητά της καταστράφηκαν. «Αυτό που βιώνουμε είναι ένα διαρκές έγκλημα. Μπορείτε να κατανοήσετε την ψυχολογική φθορά που υφιστάμεθα. Αν δεν διεκδικήσουμε, δεν θα αποκτήσουμε τίποτα. Έχω περιουσία 87 τ.μ. και σήμερα δεν μπορεί να λειτουργήσει ούτε σαν αποθήκη. Πρέπει να πάω να νοικιάσω σπίτι!», τόνισε.

Η κ. Σοφία (από Ιερού Λόχου) ανέφερε πως τα παιδιά της αναγκάστηκαν μέχρι σήμερα να φιλοξενούνται σε ξένο σπίτι. Αναρωτήθηκε τι θα γίνει για να διορθωθεί αυτή η κατάσταση και πόσοι μέχρι σήμερα έφαγαν με χρυσά κουτάλια. Παρομοίασε την αποζημίωση που ενδέχεται να πάρουν με τη χημειοθεραπεία που δίνεται σε έναν καρκινοπαθή.

Οικονομική μετανάστριααπό τη Βόρεια Ήπειρο, δακρυσμένη είπε πως έχει ξαναπάθει στο παρελθόν ανάλογη ζημιά από καιρικά φαινόμενα και δεν αποζημιώθηκε. Αυτή τη φορά καταστράφηκε ολοσχερώς το αυτοκίνητο και το κατάστημα της.


Η κ. Μαρίαανέφερε πως το φανοποιείο που διατηρεί ο σύζυγός της στην οδό Αγωνιστών Στρατοπέδου 103 έπαθε ζημιά πολλών χιλιάδων ευρώ. Τα πυροσβεστικά οχήματα που έσπευσαν στον υπόγειο χώρο άλλαξαν τέσσερις βάρδιες για να αντλήσουν τα νερά! Μέχρι σήμερα δεν μπορεί να μπει κανένας μέσα. Τόνισε πως ζημιές δεν πάθανε μόνο τα σπίτια, αλλά και τα μαγαζιά. 

Γιώργος Παπαπαναγιώτου






Η Λαϊκή Ενότητα Χαϊδαρίου συμμετέχει στις κινητοποιήσεις για τις πλημμύρες

$
0
0



Φθινόπωρο, και το Χαϊδάρι μετράει καιφέτος τις πληγές του, μετά τις πρώτες βροχές. Το καιρικό φαινόμενο μπορεί να ήταν ακραίο, όμως έχει γίνει πλέον επαναλαμβανόμενο. Η πρόληψη είναι εφικτή.
Τα σημεία που χτυπήθηκαν είναι τα γνωστά. Εντοπισμένα εδώ και χρόνια, με διαγνωσμένες τις αιτίες και δρομολογημένες τις λύσεις που όμως δεν υλοποιούνται ποτέ.

Κάθε χρόνο μετά τις πλημμύρες εξαγγέλλονται έργα και κάθε χρόνο διαπιστώνουμε ότι είμαστε ακόμα στο σημείο μηδέν.

Φτάνει πια! Κάτι πρέπει ν’ αλλάξει!

Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής Χαϊδαρίου, να καλέσει σε κινητοποίηση τους Δημότες. Μόνο με την ενεργοποίηση και τη διεκδίκηση απ’ όλους μας θα μπορέσουμε να αναγκάσουμε τους «αρμόδιους» να «θυμούνται» το πρόβλημα και αύριο, όταν θα έχουν σβήσει τα φώτα της δημοσιότητας και να αισθάνονται την πίεση να δώσουν λύση.

Για μια ακόμα φορά, βέβαια, οι δυνάμεις του ΚΚΕ επιλέγουν να «περιχαρακώσουν» την κινητοποίηση στους Δήμους και τις Λαϊκές Επιτροπές που αυτοί ελέγχουν, αντί ν’ απευθυνθούν ανοιχτά στους φορείς της κοινωνίας και τις υπόλοιπες δυνάμεις του κινήματος. Μ’ αυτόν τον τρόπο δυναμιτίζουν τη μαζικότητα και οι κινητοποιήσεις τελικά «γίνονται για να γίνουν» και όχι για να έχουν αποτέλεσμα.

Η τοπική επιτροπή της Λαϊκής Ενότητας Χαϊδαρίου συμμετέχει στην κινητοποίησηκαι καλεί όλους τους δημότες να παραβρεθούν στην παράσταση διαμαρτυρίας και ν’ απαιτήσουν δυναμικά την αντιπλημμυρική προστασία της πόλης μας.

ΟΛΟΙ ΣΗΜΕΡΑ,
ΤΡΙΤΗ 27/10/2015, ΣΤΙΣ5:00μ.μ.
ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ (ΘΗΒΩΝ & ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ)



Λαϊκή Ενότητα: Τοπική επιτροπή Χαϊδαρίου

Video της δραματικής διάσωσης στη Λ. Αθηνών. Μιλούν στο "Χαϊδάρι Σήμερα"οι πρωταγωνιστές

$
0
0


"'Εκλαιγα και έτρεμα από τον φόβο μου. Το νερό κυλούσε ορμητικά γύρω μου και απειλούσε να ρίξει το περίπτερο. Ευτυχώς ήρθε από το απέναντι μαγαζί ένα παιδί και με τη βοήθεια της νταλίκας με έσωσε."Αυτό μάς είπε η 23χρονη Έφη Σκαπινάκη, που έζησε τη μεγαλύτερη περιπέτεια της ζωής της στην πλημμύρα της περασμένης Πέμπτης, αποκλεισμένη στο περίπτερο μπροστά από το Δημαρχείο, την ώρα που η Λ. Αθηνών είχε μετατραπεί σε άγριο ποτάμι. Βρέθηκε σε άμεσο κίνδυνο από μανιασμένα λασπόνερα που ξεπερνούσαν σε ύψος το μισό μέτρο.

Έφη Σκαπινάκη
Οι φωτογραφίες από τη διάσωσης της νεαρής κοπέλας που δημοσιεύσαμε, έκαναν το γύρο του διαδικτύου και τις είδαν χιλιάδες άνθρωποι. Θελήσαμε να μιλήσουμε με τους πρωταγωνιστές της ιστορίας αυτής, που είχε, ευτυχώς, καλή κατάληξη.

Βρήκαμε την Έφη σήμερα το πρωί στο περίπτερο. "Φοβήθηκα πως η πόρτα θα διαλυθεί κάτω από την πίεση του νερού και θα ορμήσει μέσα. Το αίμα μου πάγωνε ο φοβερός θόρυβος...", μάς είπε.

Στο μεταξύ, από την απέναντι πλευρά της Λ. Αθηνών παρακολουθούσαν την αγωνία της πολλοί άνθρωποι, αλλά ήταν εξαιρετικά παράτολμο να αψηφήσει κανένας την φοβερή δύναμη του χειμάρρου. Τελικά ένας εργαζόμενος από το "Βρώμικο"πήρε την πρωτοβουλία να πλησιάσει και να τη σώσει.

Πρόκειται για τον επίσης νεαρής ηλικίας Σίμο Σεβαστιανό, από τη Νίκαια. "Εκείνη την ώρα είδαμε μια νταλίκα να στρίβει στη λεωφόρο και τον ρωτήσαμε αν μπορεί να πλησιάσει το περίπτερο γιατί κινδυνεύει μια κοπέλα. Μάς είπε ναι, ανέβηκα πάνω, έφτασα κοντά και πήραμε το κορίτσι".

Ο λιγομίλητος Σίμος δεν θέλησε να μας πει περισσότερα. Αισθάνεται ότι έκανε απλά αυτό που έπρεπε, τη στιγμή που είδε ότι κάποιος είχε ανάγκη τη βοήθειά του.

Δείτε το video που τράβηξε κάποιος από το "Βρώμικο", τη στιγμή της διάσωσης.




Viewing all 2444 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>