|
Ο αντιδήμαρχος Κώστας Βορέας και ο προϊστάμενος Τεχνικής Υπηρεσίας, Δημήτρης Παρασκευάς, μιλούν στο Χαϊδάρι Σήμερα. |
Αναμένοντας την εξέλιξη του έργου της κατασκευής μεγάλου υπόγειου αντιπλημμυρικού αγωγού ομβρίων κάτω από τη Λ. Αθηνών, για το οποίο η Περιφέρεια Αττικής έχει δεσμευτεί ότι θα ξεκινήσει πολύ σύντομα, το "Χαϊδάρι Σήμερα"ζήτησε την άποψη του νέου αντιδήμαρχου Τεχνικής Υπηρεσίας, κ. Κώστα Βορέα, για τις αιτίες που "πνίγουν"την πόλη σε κάθε μεγάλη βροχή. Με άλλα λόγια, τι προτεραιότητες που πρέπει να τεθούν ώστε να αποτραπούν οι καταστροφές που συμβαίνουν κάθε τόσο.
Ο Κ. Βορέας, που έχει μακρά πολιτική διαδρομή στο Χαϊδάρι, εντόπισε τα προβλήματα στην ανοικοδόμηση του Άνω Δάσους χωρίς αγωγούς ομβρίων, στην περιοχή της Αφαίας, κα΄θώς και στην έλλειψη κατάλληλου αγωγού για να παροχετεύει τα νερά του Στρατοπέδου.
Να τι μάς είπε:
Άνω Δάσος
Το 1985 μπήκε στο σχέδιο πόλης η περιοχή του Άνω Δάσους. Ενώ ο κόσμος πλήρωσε κανονικά την εισφορά του σε γη και χρήμα για να γίνουν έργα υποδομών, δεν έγινε ποτέ ο αγωγός όμβριων υδάτων. Οι περισσότεροι δρόμοι στην συγκεκριμένη συνοικία προϋπήρχαν. Αν υπολογίσει κανείς πως η περιοχή του Άνω Δάσους είναι κομμάτι ορεινού όγκου, σημαίνει πως με το τσιμέντο που έπεσε δεν απορροφάται σταγόνα από το έδαφος. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός, για να καταλάβει πως λείπει η λογική.
Το πρόβλημα είναι εμφανές κατά την τέταρτη μέρα των βροχοπτώσεων, όταν το χώμα έχει κορεσθεί και δεν μπορεί να απορροφήσει άλλο βρόχινο νερό. Αν λάβουμε υπόψη πως κατά μέσο όρο το 80% της επιφάνειας των οικοπέδων σε αυτή την περιοχή έχει οικοδομηθεί, μόλις το 20% έχει χώμα για να το απορροφήσει. Έτσι το νερό κυλάει στην κατηφόρα. Όταν μάλιστα υπάρχουν μεγάλες νεροποντές, το λιγότερο που φοβούνται οι κάτοικοι είναι υλικές ζημιές.
Το αντίθετο παράδειγμα, σύμφωνα με τον κ. Βορέα, αποτελεί η περιοχή του Προφήτη Ηλία. Επειδή εδώ υπάρχει το αδόμητος χώρος και άλσος, το νερό της βροχής εξαφανίζεται, καθώς το χώμα και τα πεύκα συγκρατούν όλα τα νερά.
Τα έργα υποδομής στο Άνω Δάσος, σύμφωνα πάντα με τον αντιδήμαρχο, έπρεπε να έχουν γίνει από το 1996. Υπήρχε πρόγραμμα που έλεγε πως έπρεπε να γίνει τάφρος στο Ποικίλο Όρος.
«Δεν είμαστε μάγοι ούτε οι απόλυτοι γνώστες κάποιων πραγμάτων. Αλλά όταν κάποιος δημότης ακούει μια εισήγηση, μπορεί να αντιληφθεί αν είναι λογική ή όχι. Αν είχε γίνει η τάφρος, το μισό νερό από το Ποικίλο Όρος θα κατέληγε στον Κηφισό και τη θάλασσα. Όμως τώρα το νερό καταλήγει στο Χαϊδάρι και προκαλεί ακόμα και βιβλικές καταστροφές!»
Αφαία Σκαραμαγκά
Το 1992 εντάχθηκε στο σχέδιο και η Αφαία. Παράλληλα η ΕΡΓΟΣΕ έκανε πρόχειρα ένα μεγάλο έργο (σιδηροδρομική σύνδεση Ν. Ικονίου - Ασπροπύργου) χωρίς να προστατέψει την περιοχή και έτσι τώρα έχουν φράξει οι δίοδοι από όπου περνάει το νερό. Αν ξαναβρέξει δυνατά, τα φερτά υλικά (πέτρες και κλαδιά) θα βγουν στην εθνική οδό.
Στην ίδια περιοχή, στο κομμάτι του ρέματος από τον Άγιο Αντώνιο και προς την ακτή, η κατάσταση είναι τραγική. Η Εθνική Οδός έχει υπονομευτεί από τον χείμαρρο και υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσει. Το ίδιο συμβαίνει και με τη μάντρα στο αρχαίο Ιερό της Αφροδίτης. Τα δύο κυπαρίσσια που είναι έξω από αυτήν, είναι σχεδόν στον αέρα. «Αυτά δεν είναι σημερινές ευθύνες. Είναι η αδιαφορία από το Υπουργείο, την Περιφέρεια και από όλες τις προηγούμενες δημοτικές αρχές που έπρεπε να πιέσουν. Ο Δήμος δεν είχε τη δυνατότητα να φτιάξει αυτά τα έργα, αλλά είχε την υποχρέωση να τα διεκδικήσει».
Νερά από το Στρατόπεδο
Το ίδιο συνέβη πρόσφατα και μπροστά στο Δημαρχείο, όπου είχαν κλείσει φρεάτια με τσιμέντα!
«Δεν πνιγόμαστε τυχαία. Δεν θέλουμε να γίνουμε μάντεις κακών. Από την άλλη όμως, με το υπάρχον προσωπικό και τους πόρους, δεν μπορούμε να κάνουμε ούτε επισκευές ούτε μελέτες».
Στα όρια του Δήμου μας σταματάει ο αγωγός της Λεωφόρου Αθηνών που ανεβαίνει από το Αιγάλεω (σσ. στο Κάμπινγκ.). "Ακούστε αυτό: Ο αγωγός ομβρίων που ξεκινάει με διάμετρο δύο μέτρων έξω από το Στρατόπεδο καταλήγει σε αγωγό διαμέτρου 80 εκατοστών στην οδό Πύλου. Πού θα πάει το νερό, αφού ο όγκος περιορίζεται; Για το λόγο αυτό πετάγονται τα φρεάτια, πλημμυρίζει το Κολυμβητήριο και πνίγονται τα σπίτια."
Ο κ. Βορέας κλείνει με την επισήμανση ότι η Περιφέρεια είχε εξαγγείλει αντιπλημμυρικά έργα με στόχο την προστασία του πολίτη, κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.
Γιώργος Παπαπαναγιώτου