Quantcast
Channel: ΧΑΪΔΑΡΙ ΣΗΜΕΡΑ
Viewing all articles
Browse latest Browse all 2444

5 υπουργοί, Δούρου και Σελέκος σε σύσκεψη για τα αντιπλημμυρικά

$
0
0

Το χρονικό όριο τέλος 2015 - αρχές 2016, που είχε θέσει η Περιφέρεια Αττικής, διά του αντιπεριφερειάρχη Σπύρου Τζόκα, για την έναρξη του έργου του μεγάλου αντιπλημμυρικού συλλεκτήρα βρόχινων νερών κάτω από τη Λ. Αθηνών, πέρασε χωρίς να εγκατασταθεί η εργολαβία. Το χειρότερο είναι ότι χρονοδιάγραμμα δεν υπάρχει πια και κανείς δεν ξέρει πότε θα ξεκινήσουν οι εργασίες. 

Το "Χαϊδάρι Σήμερα"ρώτησε τον κ. Τζόκα για το θέμα αυτό και απέφυγε, αυτή τη φορά, να δεσμευτεί για συγκεκριμένο χρόνο. Αιτία για την καθυστέρηση, κατά τον ίδιο, είναι η γραφειοκρατία. Θυμίζουμε ότι εκκρεμεί κυκλοφοριακή μελέτη για το αναγκαίο κλείσιμο λωρίδων στη Λεωφόρο, καθώς και η δημοπράτηση - ανάθεση του έργου.

Το ζήτημα των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Δυτική Αθήνα συζητήθηκε σε υψηλό επίπεδο, σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 1-2-2016 στο ΥΠΕΝ, με την συμμετοχή υπουργών, των επικεφαλής της Περιφέρειας Αττικής και των Δήμων, μετά από αίτημα της Περιφέρειας και των Δήμων της Δυτικής Αθήνας. Αποφασίστηκε να δημιουργηθεί ειδική Επιτροπή, υπό τον Σπ. Τζόκα, για τον αναγκαίο συντονισμό και την υπέρβαση των εμποδίων που καθυστερούν τα έργα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν: Ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Πάνος Κουρουμπλής. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης. Ο Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μπαλάφας, καθώς και γραμματείς υπουργείων. Από την Περιφέρεια Αττικής συμμετείχαν η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου και ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Αθηνών,  Σπύρος Τζόκας. Επίσης, οι δήμαρχοι Αγίας Βαρβάρας Γιώργος Καπλάνης, Αγίων Αναργύρων – Καματερού Νίκος Σαράντης, Αιγάλεω Δημήτρης Μπίρμπας, Ιλίου Νίκος Ζενέτος,Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης, Πετρούπολης Βαγγέλης Σίμος, Φυλής Χρήστος Παππούςκαι Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος.

  Δύο βασικά προβλήματα κυριάρχησαν στη συζήτηση, έχοντας επείγοντα χαρακτήρα:
● Η προώθηση αντιπλημμυρικών έργων, καθώς οι επιπτώσεις από τις τελευταίες πλημμύρες ήταν τραγικές, με απώλεια ανθρώπινων ζωών, αλλά και εκτεταμένες ζημιές
 ● Το Πάρκο Τρίτση, του οποίου η λειτουργία και η διαχείριση έχουν φτάσει σε οριακό σημείο, με αποτέλεσμα να απαιτείται άμεση λύση.

Η σύνθεση της σύσκεψης επέτρεψε να γίνει μια πρώτη συζήτηση και για άλλα, πολύ σοβαρά ζητήματα, διαχείρισης και παρεμβάσεων στο αστικό τοπίο των δήμων της περιοχής, για τα οποία έγινε γόνιμη ανταλλαγή απόψεων.

Ως το μεγαλύτερο εμπόδιο, που δεν επιτρέπει να προχωρήσουν εγκαίρως και αποτελεσματικά έργα και παρεμβάσεις, αναδείχθηκε μέσα από την συζήτηση, η γραφειοκρατία, η οποία καθυστερεί υπέρμετρα την ανάθεση και δημοπράτηση έργων, την εκπόνηση μελετών και ό,τι άλλο απαιτείται προκειμένου να υλοποιηθούν τα έργα. Η πολυνομία, ζητήματα αρμοδιοτήτων, η αναγκαστική εμπλοκή διαφορετικών υπηρεσιών, είναι μερικά ακόμη προβλήματα στα οποία δόθηκε έμφαση κατά τη διάρκεια της σύσκεψης.

Η Επιτροπή, τον συντονισμό της οποίας ανέλαβε η Περιφέρεια Αττικής και ειδικά η Περιφερειακή Ενότητα Δυτικού Τομέα, καλείται να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες συντονισμού, να προωθήσει έργα, να βοηθήσει στην υπέρβαση εμποδίων και να φέρει, τελικά, πιο κοντά χρονικά την πραγματοποίηση σημαντικών έργων που θα αλλάξουν προς το καλύτερο τη ζωή των κατοίκων της Δυτικής Αθήνας, βάζοντας τέλος στην «κακοδαιμονία» πολλών ετών.

Η συγκρότηση της Επιτροπής ήδη ξεκίνησε από όλους τους εμπλεκόμενους και πρόκειται να συνέλθει το ταχύτερο.

Ο αντιπεριφερειάρχης Σπύρος Τζόκας στην παρέμβαση του τόνισε ότι:
«Η Δυτική Αθήνα είναι από τις αδικημένες περιοχές της Αττικής. Η νέα Περιφερειακή Διοίκηση θέλει να ασκήσει πολιτική σύγκλισης των περιοχών. Άρα και σε αυτό το σημείο η σημερινή πρωτοβουλία εκλαμβάνεται θετικά από την περιφέρεια Αττικής.Τα αντιπλημμυρικά έργα είναι ζήτημα ζωής και θανάτου και οφείλουμε να υπερβούμε όχι μόνο τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις αλλά και τις ιδεοληπτικές. Στην κατεύθυνση αυτή επαναφέρουμε την πρόταση μας να προχωρήσουμε τώρα στη δημιουργία ενός Συντονιστικού Κέντρου για την αντιπλημμυρική προστασία στης Αττικής, το οποίο θα βάλει τέλος στις πολλαπλές αρμοδιότητες και στις καθυστερήσεις για τη λήψη των εγκρίσεων των απαραίτητων έργων. Το Συντονιστικό Κέντρο θα έχει στην ευθύνη του τη συγκέντρωση όλων των υπαρχουσών μελετών, είτε αυτές αφορούν πραγματοποιηθέντα έργα του παρελθόντος, είτε έργα που τώρα κατασκευάζονται, είτε έργα που προγραμματίζονται νε εκτελεσθούν μελλοντικά. Ο λόγος αυτού του αιτήματος συνίσταται στο ότι, σήμερα, οι μελέτες των αντιπλημμυρικών έργων και κατασκευών βρίσκονται σε διαφορετικές υπηρεσίες και φορείς όπως ΕΥΔΑΠ , πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ νυν ΥΠΟΜΕΔΙ και ΥΠΕΚΑ, πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση νυν Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.Το Συντονιστικό Κέντρο στην ευθύνη του θα έχει την συνολική εικόνα των αναγκών καθώς και τον ρυθμό υλοποίησης των μελετών και των αντιπλημμυρικών έργων. Σε συνεργασία με την κυβέρνηση να υπάρξει αλλαγή του υφιστάμενου θεσμικού και νομοθετικού πλαισίου, ώστε να προχωρήσει γρήγορα η μείωση της χρονικής διάρκειας κατασκευής ενός αντιπλημμυρικού έργου και το χτύπημα της γραφειοκρατικής διαδικασίας. Αυτά τα εμπόδια έχουν δυστυχώς ως αποτέλεσμα, αντιπλημμυρικά έργα άμεσης και επείγουσας προτεραιότητας να φθάνουν να χρειάζονται τουλάχιστον έως και δεκαπέντε χρόνια για την ολοκλήρωση τους. Τέλος για το πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» επανέλαβε τη θέση της Περιφέρειας για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, για φορέα διαχείρισης από την αυτοδιοίκηση με χρηματοδότηση του Κράτους.»

Viewing all articles
Browse latest Browse all 2444

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>