Το γάλα απορροφά ένα σημαντικό μέρος του οικογενειακού εισοδήματος. Το ποσό αυτό ιδιαίτερα για τις νέες οικογένειες με παιδιά πλησιάζει το 10% του συνολικού εισοδήματος πλέον. Για να μη μιλήσουμε για τα παράγωγα του γάλακτος (τυρί και γιαούρτι) γιατί τότε το ποσό ανεβαίνει θεαματικά.
Γράφει ο Δημήτρης Τσουκάλης
Παρά τις κυβερνητικές διακηρύξεις κατά καιρούς και τα δήθεν μέτρα ("γάλα εφτά ημερών"κλπ.) για τη μείωση της τιμής του οι τιμές όχι μόνο συνεχίζουν να ανεβαίνουν, αλλά έχουν φτάσει σε απαράδεκτα ύψη. Σχεδόν όλα τα επώνυμα γάλατα στα σούπερ μάρκετ πωλούνται σήμερα σε τιμές πάνω από το 1,30 ευρώ το λίτρο.
Στις ευρωπαϊκές χώρες, για παράδειγμα στη Γερμανία, οι τιμές του αγελαδινού γάλακτος είναι τουλάχιστον 50% χαμηλότερες από τις τιμές στην Ελλάδα, ενδεικτικά πωλείται από 50 έως 80 λεπτά του ευρώ και τα βιολογικά γύρω στο 1 ευρώ.
Χαρακτηριστικό στοιχείο της αισχροκέρδειας είναι οι τιμές για το πλήρες και το γάλα με χαμηλά λιπαρά. Στη Γερμανία το γάλα με χαμηλά λιπαρά είναι για όλες τις μάρκες 10% φθηνότερο. Πράγμα αυτονόητο από τη στιγμή που το γάλα με χαμηλά λιπαρά είναι το ίδιο γάλα χωρίς ένα μέρος του λίπους που αφαιρείται και χρησιμοποιείται σε άλλα προϊόντα ή απλά πουλιέται σαν λίπος.
Αυτά για τη χρεοκοπημένη χώρα μας και τη διοίκησή της είναι ψιλά γράμματα. Ποιος ασχολείται και ποιος καταλαβαίνει...
Στο βίντεο που επισυνάπτεται (εδώ) περιγράφεται το κόστος για τον παραγωγό - κτηνοτρόφο στη Γερμανία (μεγάλωμα μοσχαριού, κόστος και λειτουργικά έξοδα του στάβλου και διατροφή του ζώου). Το κόστος αυτό εκτιμάται από το κρατικό κανάλι στα 50 λεπτά το λίτρο και η τιμή που παίρνει ο παραγωγός είναι 41 λεπτά. "Μπαίνει μέσα", δηλαδή, 9 λεπτά το λίτρο και για να ανταπεξέλθουν οι παραγωγοί ασκούν και άλλες δραστηριότητες (ενοικιαζόμενα δωμάτια κλπ).
Τουλάχιστον εκεί οι καταναλωτές έχουν αρκετά φτηνό γάλα σε τιμές εξωφρενικά χαμηλές για τα ελληνικά δεδομένα, όπως φαίνεται στον παραπάνω πίνακα, από τη γερμανικήDieZeit, (Milch im Überfluss15-1-2015) που δείχνει την εξέλιξη των τιμών (χωρίς το ΦΠΑ) στα σούπερ μάρκετ τα τελευταία χρόνια.
Οι τιμές του γάλακτος στη Γερμανία (χωρίς ΦΠΑ) |
Το 2000 οι παραγωγοί πληρώνονταν το γάλα μόλις 24 λεπτά το κιλό (η τιμή υπολογίζεται με το κιλό και όχι με το λίτρο). Μετά από κινητοποιήσεις που φαίνονται στην αρχή στο βίντεο οι τιμές βελτιώθηκαν χωρίς όμως ακόμα να θεωρούνται δίκαιες από τους παραγωγούς, που έχουν βγάλει στην Αγορά συνεταιριστικό γάλα, λίγο ακριβότερο, με λογότυπο "Το δίκαιο γάλα".
Η Γερμανία έχει επενδύσει μεγάλα ποσά στη βιομηχανία γάλακτος (το γάλα αποκαλείται λευκός χρυσός) επενδύοντας σε εξαγωγές στην αστικοποιημένη Κίνα και τη Ρωσία. Το ρωσικό εμπάργκο, αλλά και η μείωση των εισαγωγών από την Κίνα δημιούργησε προβλήματα στην αγορά γάλακτος της Γερμανίας, λόγω υπερπροσφοράς, σε όφελος των καταναλωτών.
Τα ίδια ισχύουν και για τα παράγωγα του γάλακτος (γιαούρτι, τυρί κλπ.) όπου οι τιμές είναι οι μισές από τις αντίστοιχες τιμές στα ελληνικά σούπερ μάρκετ. Για να κατανοήσει κανείς την αισχροκέρδεια του εμπορικού κυκλώματος αρκεί να σκεφτεί ότι ένα κιλό πρόβειο γάλα, από το οποίο μπορεί να παρασκευαστεί ένα κιλό πρόβειο γιαούρτι, με την πιο απλή διαδικασία που μπορεί ο καθένας και στο σπίτι του να την κάνει, πουλιέται από τον παραγωγό περίπου 90 λεπτά. Πόσο πουλιέται το γιαούρτι στην Ελλάδα; Κρατηθείτε! Πάνω από 4 ευρώ!
Με τέτοιες πολιτικές η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας θα είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο της δεκαετίας που διανύουμε. Ιδιαίτερα σε μια χώρα που ούτε τις διεθνείς εξελίξεις παρακολουθεί ούτε κάποιο σχέδιο για την ανάπτυξη της χώρας ακολουθεί.