Quantcast
Channel: ΧΑΪΔΑΡΙ ΣΗΜΕΡΑ
Viewing all articles
Browse latest Browse all 2444

Οι Πυργούσοι και το Χαϊδάρι τίμησαν τον πρωτοπόρο, αγωνιστή συγγραφέα Γιώργο Θεοτοκά

$
0
0


Σε μια από τις κορυφαίες πνευματικές μορφές του προηγούμενου αιώνα, τον Γιώργο Θεοτοκά, ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση που πραγματοποίησε ο τοπικός Σύλλογος Πυργούσων. Η αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου γέμισε το απόγευμα του Σαββάτου από μέλη και φίλους του Συλλόγου, που με την παρουσία τους τίμησαν τα πενήντα χρόνια από το θάνατο της μεγάλης μορφής των ελληνικών γραμμάτων. Ανάμεσα τους βρέθηκαν και γνωστοί συνδημότες μας, απόγονοι του Χιώτη λογοτέχνη και δικηγόρου. 

Ο Γεώργιος Θεοτοκάς αποτέλεσε έναν από τους κορυφαίους εκπροσώπους και διανοητές της γενιάς του 1930. Για κάποιους, το πιο πολύτιμο μέλος της. Τα κείμενά του πολλές φορές απασχόλησαν την ελληνική διανόηση. Η εκδήλωση είχε σκοπό να παρουσιάσει τη ζωή του και το έργο του, αλλά κυρίως να φωτίσει την προσωπικότητά του. Η διοργάνωση της θεωρήθηκε από όλους πολύ πετυχημένη και κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των παρισταμένων, που έφυγαν πλουσιότεροι από αυτή την πνευματική βραδιά.

Μ. Μπρη: "Ο συγχωριανός μας Γιώργος Θεοτοκάς"
  
Στο χαιρετισμό της η πρόεδρος του Συλλόγου, Μαρία Μπρη-Παπαμακάριου, τόνισε πως με την ευκαιρία των πενήντα χρόνων από το θάνατο του Γιώργου Θεοτοκά τιμούν και αναδεικνύουν το πλούσιο συγγραφικό του έργο, την κοινωνική του διάσταση, αλλά και την πολιτισμική αξία της μουσειακής βιβλιοθήκης του,  που φιλοξενείται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χίου. 

Εκδήλωσε  την υπερηφάνεια όλων των συγχωριανών της, μιας που καταγόταν από το Πυργί της Χίου. Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε, επισκεπτόταν πολλές φορές το Χαϊδάρι, όπου ο θείος του Μιχάλης Γιαννακίδης ήταν επιστημονικός και διοικητικός διευθυντής στο Δρομοκαΐτειο Ίδρυμα. 

Κλείνοντας η πρόεδρος ευχαρίστησε τον πρόεδρο και τη διευθύντρια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χίου για τη σημαντική συνεργασία, καθώς επίσης και το Δήμο Χαϊδαρίου για τη συνδιοργάνωση  της εκδήλωσης.  


Μ. Σελέκος: "Τιμητικό το έργο του, για το νησί σας"

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Μιχάλης Σελέκος θεώρησε πως με αυτή την εκδήλωση ο Σύλλογος έκανε ακόμα ένα θετικό βήμα στις ποιοτικές εκδηλώσεις που οργανώνει το τελευταίο διάστημα. Κατά την άποψή του, μέσα από αυτές τις δραστηριότητες αναδεικνύει πράγματα που πρέπει να γίνουν ευρύτερα γνωστά στις νέες γενιές και γενικότερα στην τοπική μας κοινωνία. Τόνισε πως ο Θεοτοκάς ανδρώθηκε σε μία «μαραμένη» εποχή, αυτή του Μεσοπολέμου. Ήταν εκπρόσωπος της γενιάς του '30, κορυφαίος λογοτέχνης. Είχε όμως και την άλλη «όψη», αυτή του πολιτικού, ενός ανθρώπου που έπαιρνε θέση απέναντι στα γεγονότα. Με την κήρυξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου το 1940 ζήτησε ο ίδιος δύο φορές να πάει στο μέτωπο. Ήταν άνθρωπος δημοκρατικών και φιλελεύθερων απόψεων, κάτι που έκανε πράξη στη ζωή του όλα τα επόμενα χρόνια. «Το έργο το οποίο άφησε είναι ιδιαίτερα τιμητικό για τους Χιώτες συμπατριώτες του», είπε χαρακτηριστικά και έδωσε συγχαρητήρια στο Σύλλογο και σε όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης.

Η πρώτη του γνωριμία με τον Γιάννη Ψυχάρη

Αμέσως μετά άνοιξε ο κύκλος των ομιλητών.  Ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ανιψιός του και μελετητής του έργου του σπουδαίου λόγιου,  Νίκος Αλιβιζάτος, μίλησε με λόγια καρδιάς για την οικογένεια Θεοτοκά. Όπως είπε, η πρώτη δημόσια εμφάνισή του έγινε το 1925, όταν η οικογένεια υποδέχτηκε στη Χίο τον Γιάννη Ψυχάρη, όπου έγιναν διάφορες γιορτές. Στη συνέχεια ο κ. Αλιβιζάτος διάβασε αποσπάσματα από το ημερολόγιο του Γιώργου Θεοτοκά. 

Το σύντομο πέρασμα του από την πολιτική
  
Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χίου, Κώστας Μερούσης, ανέφερε ένα σύντομο βιογραφικό του τιμώμενου προσώπου. Μίλησε και για τη μία και μοναδική φορά που ο Γιώργος Θεοτοκάς κατήλθε στον εκλογικό στίβο. Ήταν στις εκλογές του 1956, που συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο της «Δημοκρατικής Ενώσεως», απέναντι στην ΕΡΕ του Κωνσταντίνου Καραμανλή, δεν κατάφερε όμως να εκλεγεί βουλευτής. Από τότε δεν ανακατεύτηκε ξανά ενεργά με την πολιτική. Επίσης διατέλεσε δύο φορές διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου και το 1964 διορίστηκε πρώτος πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Μέσα στο πλούσιο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνονται και ταξιδιωτικά κείμενα. Να σημειωθεί πως το πρώτο μέρος αυτής της εκδήλωσης παρουσιάστηκε στο ακριτικό νησί. 

Επίκαιρα όσο ποτέ,  τα μηνύματά του 

Από την πλευρά της η διευθύντρια της ίδιας βιβλιοθήκης, Άννα Χαζίρη, αναφέρθηκε στον πατέρα τού συγγραφέα, Μιχάλη Θεοτοκά, που το γραφείο του φυλάσσεται στο αναγνωστήριο της, στη Χίο. Η κ. Χαζίρη μετέφερε τη χαρά και τον ενθουσιασμό που αισθάνθηκε μελετώντας τη συγκεκριμένη βιογραφία. «Σήμερα που ο ελληνισμός δοκιμάζεται, τα μηνύματα της προσφοράς, της αξιοπρέπειας, της ακεραιότητας και του πατριωτισμού, που ο ίδιος πίστεψε και υποστήριξε με το δικό του τρόπο,  αποδεικνύονται επίκαιρα όσο ποτέ», κατέληξε η κ. Χαζίρη.

Ηγετική μορφή στο πεδίο του πνεύματος

Αμέσως μετά ο Πυργούσης φιλόλογος και πρόεδρος του Δρομοκαΐτείου Ιδρύματος, Ισίδωρος Πρώιος, ανάπτυξε το θέμα: «Ο Γεώργιος Θεοτοκάς και το Πυργί». Τον χαρακτήρισε μεταξύ άλλων ηγετική μορφή στο πεδίο του πνεύματος, διακεκριμένο διανοητή, βαθυστόχαστο συγγραφέα, με διεθνή απήχηση και αναγνώριση. 

Η εκπαιδευτικός Μαριάννα Πελαντή παρουσίασε μέσω οπτικού υλικού τη βιβλιοθήκη του Γιώργου Θεοτοκά και το λογοτεχνικό της ενδιαφέρον. Θεώρησε πως αποτελεί ένα κόσμημα και ήταν επιθυμία της οικογένειας του να δοθεί στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χίου, με τον όρο να παραχωρηθεί ιδιαίτερος χώρος για αυτή.

Ακολούθησε η προβολή μιας σύντομης ταινίας με φωτογραφικό υλικό που αφορούσε τη ζωή του Γιώργου Θεοτοκά. Τοεπιμελήθηκε ο Καθηγητής Αγγλικής Φιλολογίας Μιχάλης Πλακωτάρης.

Μυθιστοριογράφος ιδεών

Ο κύκλος των ομιλητών έκλεισε με τη διδάκτορα Φιλολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και ερευνήτρια στο Αρχείο Θεοτοκά, Κατερίνα Μουστακάτου, που παρουσίασε την έρευνα της με θέμα: «Ο Γεώργιος Θεοτοκάς ως μυθιστοριογράφος ιδεών». Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Μουστακάτου,  η ιδιαιτερότητά του κρίνεται  στην  οξύτητα του πνεύματος του και  στην καθαρότητα της έκφρασης του. 

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης παρουσίασε η δημοτική υπάλληλος στο Πνευματικό Κέντρο,  Δέσποινα Βαρυτιμιάδη. Στο χώρο λειτούργησε έκθεση με αντιπροσωπευτικά δείγματα από τον πνευματικό θησαυρό και το φωτογραφικό αρχείο του Χιώτη συγγραφέα.



ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ

Νέο ημερολόγιο

Νοσταλγικές εικόνες από το μακρινό παρελθόν φιλοξενεί το φετινό ημερολόγιο του Συλλόγου Πυργούσων. Οι σελίδες του είναι εμπλουτισμένες με πλούσιο ασπρόμαυρο φωτογραφικό υλικό από το Πυργί, το παραδοσιακό χωριό της Χίου. Παράλληλα μπορεί κανείς να διαβάσει ή να ξαναθυμηθεί τετράστιχα γραμμένα στην πυργούσικη ντοπιολαλιά. Όσοι ενδιαφέρονται να το προμηθευτούν,  μπορούν να καλούν στο τηλέφωνο 6972-976306 (κ. Μαρία Μπρη).
  
Επόμενες εκδηλώσεις

Την Κυριακή 8 Ιανουαρίου θα πραγματοποιήσει ο Σύλλογος την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας. Η εκδήλωση αναμένεται να οριστεί για τις 5:30 το απόγευμα, στην αίθουσα του Δημαρχείου. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό. Παράλληλα το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου δρομολογεί τον φετινό αποκριάτικο χορό. Γιαοποιοδήποτε νεότερο, θα σας ενημερώσουμε.














Γιώργος Παπαπαναγιώτου




Viewing all articles
Browse latest Browse all 2444

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>