Τη συμμετοχή κινεζικών επιχειρήσεων στους διαγωνισμούς για το μεγάλο εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο και τη δυνατότητα ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας στην Ελλάδα πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας στον Κινέζο πρωθυπουργό.
Στη νέα φάση συνεργασίας των δύο χωρών η ελληνική πλευρά θέλει να προσελκύσει επενδύσεις και από άλλες κινεζικές εταιρείες στην Ελλάδα, πέραν της Cosco.
Η μετατροπή μεγάλων ακινήτων του ΟΣΕ στο Θριάσιο σε διαμετακομιστικό εμπορικό κέντρο μεταξύ Ασίας - Ευρώπης, δηλαδή σε ένα γιγάντιο logistic center, μαζί με μια γραμμή συναρμολόγησης κινεζικών προϊόντων, αποτελεί ελληνικό σχέδιο δεκαετίας, αλλά οι μέχρι τώρα διαγωνισμοί έχουν αποβεί άκαρποι. Ωστόσο δεν έχει πάψει το ενδιαφέρον πολυεθνικών για την αξιοποίηση της στρατηγικής σημασίας γεωγραφικής θέσης της χώρας μας για γρήγορες, ασφαλείς και φθηνές μεταφορές. Η κυβέρνηση ελπίζει ότι αυτή τη φορά τα πολυπόθητα κινεζικά κεφάλαια θα δραστηριοποιηθούν, δημιουργώντας πολλές θέσεις εργασίας στο Θριάσιο. Το σχέδιο αυτό βρίσκεται σε συνδυασμό με τον στόχο αναβάθμισης του λιμανιού του Πειραιά από την 3η στην 1η θέση στη Μεσόγειο, με παράλληλη βελτίωση των σιδηροδρομικών μεταφορών.
Και την πιθανότητα επανεκίνησης και του ναυπηγοεπισκευαστικού κλάδου με κινεζική συμμετοχή εξέτασε η ελληνική αποστολή. Τα ελληνικά ναυπηγεία έχουν υψηλή τεχνογνωσία ανθρώπινου δυναμικού και θα μπορούσαν να προσελκύσουν κινεζικά πλοία για ναυπηγοεπισκευή, στην περιοχή της Μεσογείου. Θα ήταν σημαντικό, επίσης, τα κινεζικά ναυπηγεία να περιλάβουν και τα ελληνικά προϊόντα στις λίστες εξοπλισμού».