Quantcast
Channel: ΧΑΪΔΑΡΙ ΣΗΜΕΡΑ
Viewing all articles
Browse latest Browse all 2444

Μην τη χάσετε... Μια καταπληκτική έκθεση φωτογραφίας για το παλιό Χαϊδάρι, στο "Γραμματόσημο"

$
0
0

Χρόνια τώρα, από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 ο Γιάννης Ιγγλέσης συλλέγει μανιωδώς φωτογραφικό -και όχι μόνο- υλικό για το Χαϊδάρι. Με ζήλο ιστοριοδίφη, αν και αρχιτέκτονας, έχει δημιουργήσει ένα πολύτιμο αρχείο για την πόλη, αντιπροσωπευτικό μέρος του οποίου, γύρω στις 100 φωτογραφίες, παρουσιάζεται στο "Γραμματόσημο", σε μια έκθεση αξιώσεων, που συστήνω να δείτε οπωσδήποτε. 

Γράφει ο Μενέλαος Χρόνης


Ο συλλέκτης άρχισε να μαζεύει φωτογραφίες από τότε που έκανε τη διπλωματική του εργασία στην Αρχιτεκτονική της Αθήνας, για το Παλατάκι. Το "μικρόβιο"κόλλησε για πάντα και δεν έπαψε ποτέ να αναζητά φωτογραφικό υλικό και κειμήλια από προσωπικά και οικογενειακά άλμπουμ συμπολιτών, από δημοπρασίες ή "σκαλίζοντας"σε ειδικά μαγαζιά στο Μοναστηράκι κτλ. Κάπως έτσι, με πολύ κόπο και αρκετά έξοδα, σε βάθος 40 χρόνων δημιουργήθηκε το μοναδικό για την πόλη Αρχείο Συλλογής Ιγγλέση. Ένας τεράστιος ιστορικός και οπτικός θησαυρός για το Χαϊδάρι, από τη μοναχική δουλειά ενός μόνο ανθρώπου!

Το "Γραμματόσημο cafe", στην πλατεία του Δάσους, πολύ συχνά διοργανώνει εκθέσεις, διαλέξεις και άλλες εκδηλώσεις, πάντα ποιοτικές, ώστε χωρίς υπερβολή μπορεί να χαρακτηριστεί σαν "Ιανός"της πόλης μας -κι ας μην είναι βιβλιοπωλείο. Σε μια κουβέντα για παλιές φωτογραφίες, κατά την υπέροχη περσινή έκθεση "Ελιά", ο Γιάννης Στύλιος πρότεινε στον Γ. Ιγγλέση να εκθέσουν και υλικό από το Χαϊδάρι. "Δεν είχα φυσικά την παραμικρή αντίρρηση, αφού αυτό το μαγαζί έχει μια κουλτούρα, είναι κάτι το διαφορετικό", μού λέει ο Γιάννης. (Άλλωστε τι Γραμματόσημο θα ήταν αν δεν μάς ταξίδευε, συμπληρώνω εγώ.) Η πρωτοβουλία αποδεικνύεται εξαιρετικά εύστοχη, κάθε φορά που κάποιος μεγαλύτερος δακρύζει μπροστά σε μια φωτογραφία που του γεννά αναμνήσεις ή όταν μια παρέα από νέα παιδιά δείχνουν να τα χάνουν, αντικρίζοντας τη γειτονιά τους πριν χτιστεί οτιδήποτε!


Εδώ και μερικές μέρες, λοιπόν, στον όροφο του όμορφου καφέ, που από μόνο του έχει αρκετές αντίκες ικανές να σε κάνουν να χαζεύεις ώρες, στήθηκε η έκθεση φωτογραφίας. Όχι μια πρόχειρη παράθεση παλιών φωτογραφιών, αλλά επαγγελματικές εκτυπώσεις με πλούσιο τυπωμένο πληροφοριακό υλικό, ώστε κάθε μία αποτελεί ένα παράθυρο στο χρόνο. Εντύπωση μού έκανε και το γεγονός ότι δεν αναρτήθηκαν στους τοίχους -η εύκολη λύση- αλλά σε ειδικά, καλαίσθητα σταντ στο κέντρο της αίθουσας. Να γιατί μίλησα πιο πριν για έκθεση αξιώσεων.

Το Α΄ μέροςπεριλαμβάνει γενικές απόψεις από το Χαϊδάρι του τέλους του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ού. Το Β΄ μέροςσυνεχίζει με διάφορες απόψεις από ενδιαφέροντα σημεία της πόλης, οικογενειακές στιγμές, μπάνια στον Σκαραμαγκά κτλ, φτάνοντας έως το 1970. Ενδεικτικά, το αφιέρωμα στην αγροτική ζωή στην πόλη πιστεύω πως δεν θα αφήσει κανέναν αδιάφορο.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή μέχρι την Κυριακή 10 Ιουνίου. Κατά το τελευταίο τριήμερο, Παρασκευή - Σάββατο - Κυριακή, ο Γιάννης Ιγγλέσης θα είναι παρών κάθε απόγευμα, 7 - 9 μμ, για ξενάγηση στο παλιό Χαϊδάρι.

Σημείωση: Παρόλο που ήταν εφικτό, προτίμησα να μην παραθέσω ξεχωριστά κάθε φωτογραφία, γιατί έκρινα ότι η παρατήρησή τους στην ίδια την έκθεση έχει άλλη γοητεία. Αν τύχει να είναι παρών και ο Γιάννης, θα μάθετε πάρα πολλές πληροφορίες με σημασία, τόσο ιστορικές όσο και για την ίδια τη διαδικασία της φωτογράφισης. Για παράδειγμα, εγώ έμεινα εντυπωσιασμένος από την πρωτοβουλία μιας Γαλλιδούλας τουρίστριας, γύρω στο 1920, να σκαρφαλώσει στο Ποικίλο (τότε δεν υπήρχαν δασικοί δρόμοι), με τη συνοδεία φωτογράφου φορτωμένου με την βαριά μηχανή του, για να βγάλει μια πόζα με φόντο τη Μονή Δαφνίου. "Σέλφι"θα την έλεγαν κάποιοι σήμερα, αλλά έχει καμιά σχέση...;







Viewing all articles
Browse latest Browse all 2444

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>