Quantcast
Channel: ΧΑΪΔΑΡΙ ΣΗΜΕΡΑ
Viewing all articles
Browse latest Browse all 2444

Ηπειρώτικο μεσοχώρι το Παλατάκι, για τον "Καγκελάρη"

$
0
0

Ο Σύλλογος Ηπειρωτών της πόλης μας έχει αποκτήσει σημαντική φήμη στον ευρύτερο αθηναϊκό κύκλο των εθνικοτοπικών οργανώσεων για τις σημαντικές πολιτιστικές πρωτοβουλίες και τις εκδηλώσεις του. Συντηρεί και διαδίδει τα ήθη και τα έθιμα της ηπειρώτικης αετοφωλιάς και μεταφέρει νοερά τους αμέτρητους φίλους του στη όμορφη πατρογονική γη τους. Στην εκδήλωση της περασμένης Κυριακής, ο σύλλογος απέδειξε για μία ακόμα φορά πως ξέρει πολύ καλά να διοργανώνει άρτιες εκδηλώσεις και να ανάβει πηγαίο γλέντι.

Στο τιμόνι του Συλλόγου Ηπειρωτών Χαϊδαρίου βρίσκεται ο αεικίνητος Δημήτρης Σούκης, μαζί με μία αξιόλογη σύνθεση νέων ανθρώπων στο διοικητικό συμβούλιο. 

"Να το συνεχίσουν οι νεότερες γενιές"

Σε ένα όμορφο ηπειρώτικο μεσοχώρι μετατράπηκε το προαύλιο του πύργου Παλατάκι, για την αναβίωση του "Καγκελάρη". Στήθηκαν τραπεζοκαθίσμαστα για να υποδεχτούν και λειτούργησαν υπαίθριες ψησταριές για την εξυπηρέτηση όλων.

Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος κ. Σούκης αφού καλωσόρισε τους επισκέπτες και τους ευχήθηκε χρόνια πολλά. Ανέφερε πως είναι η δεύτερη χρονιά που ο σύλλογος τους αναβιώνει στην πόλη μας το πολιτιστικό, αλλά και θρησκευτικό ταυτόχρονα, έθιμο που γιορταζόταν μετά το Πάσχα και μέχρι την Κυριακή του Θωμά, στα χωριά τους. Αυτό θέλουν να συνεχίσει να επιβιώνει, να το ζήσουν και να το συνεχίσουν οι νεότερες γενιές.

"Αυτός είναι ο Καγκελάρης"

Για την ιστορία του Καγκελάρη μίλησε εκτενώς το μέλος του διοικητικού συμβουλίου, Βασίλης Κίτσος. Όπως τόνισε ο σύλλογός τους έχει την τιμή και το χρέος της διαφύλαξης, της συνέχισης και διάχυσης της παράδοσης, να παρουσιάζει στο Χαϊδαριώτικο λαό, σε όλους τους Ηπειρώτες του Λεκανοπεδίου αλλά και σε όσους διακονούν την παράδοση, το συγκεκριμένο έθιμο. 

Ο Καγκελάρης, ανάλογα με την περιοχή, παρουσιάζεται από την Κυριακή του Πάσχα μέχρι και την Παρασκευή της Διακαινησίμου, ανήμερα της Ζωοδόχου Πηγής, με μεγάλη ευλάβεια και συμμετοχή. Ο χορός αυτός σε πολλά χωριά της Ηπείρου απαντάται και σε άλλα κορυφαία πανηγύρια, όπως του Προφήτη Ηλία, της Αγίας Παρασκευής, του Αγίου Παντελεήμονα. Γεγονός είναι ότι καθώς απαιτείται μεγάλη συμμετοχή, ο χορός πραγματοποιείται όποτε "βολεύει"τη μεγαλύτερη μερίδα του κόσμου και υπάρχει μεγάλη συνάθροιση. 



Την ονομασία του την οφείλει στη λέξη κάγκελο, επειδή οι χορευτές είναι τοποθετημένοι όπως τα κάγκελα ή τα καγκέλια ήτα καγκελίσματα, τα διπλώματα δηλαδή του κύκλου που κάνουν οι χορευτές στο χορό. Πάντως με την ονομασία Καγκελάρη δεν εννοούμε ένα συγκεκριμένο χορό, αλλά όσα λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια του δρώμενου. Τα τραγούδια δεν συνοδεύονταν από μουσικά όργανα, αλλά ακούγονταν αυθεντικά από τους ίδιους τους χορευτές. Με τα συνθηματικά λόγια μετέφεραν στόμα με στόμα, την ανάγκη της επανάστασης και της αποτίναξης του Οθωμανικού Ζυγού.



Από την εποχή της Τουρκοκρατίας

Οι ρίζες του χορού χάνονται στα βάθη του χρόνου. Μαρτυρίες για το πότε εμφανίστηκε δεν υπάρχουν. Από το ήθος του και τις μονότονες κινήσεις του, φαίνεται πως είναι αρχαϊκό λείψανο, μέσω συμμετοχής και εκδηλώσεων κοινών συναισθημάτων, από μεγάλες ομάδες λαού. Πάντως τα χρόνια της Τουρκοκρατίας είναι ήδη γνωστός. Πρέπει να συνδέεται με τα ηρωικά χρόνια των κατοίκων αλλά και τη μακρόχρονη σκλαβιά τους. 

Κατά μαρτυρίες τα τραγούδια του διασκορπίστηκαν σε ολόκληρη την Ήπειρο από τους Σουλιώτες ύστερα από τον ξεριζωμό τους, μετά την καταστροφή του Σουλίου. Το έθιμο του Λαζάρου, ο εκκλησιασμός της Μεγάλης Εβδομάδας, ο Κουφολάζαρος της Μεγάλης Παρασκευής, το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης, κορυφωνόταν με το μοναδικό δρώμενο του Καγκελάρη. Τα τραγούδια του χορού διακρίνονται σε αυτά της προετοιμασίας, στο βασικό χορό, σε θρησκευτικά, σε τραγούδια ηρωικά και κλέφτικα, απαγορευμένης αγάπης και πόνου και λοιπά της δημοτικής μας παράδοσης. Κλείνοντας ο κ. Κίτσος κάλεσε όλους να ενωθούν στο Καγκέλισμα.

Ένας απέραντος κύκλος χορευτών



Η ώρα του χορού έφτασε. Αναρίθμητοι πιάστηκαν από το μπράτσο και ξεκίνησαν το έθιμο. Ακολούθησε ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με χορούς και τραγούδια από κάθε γωνιά της Ηπείρου. Έπαιξαν οι μουσικοί Βαγγέλης Μουμτζής (βιολί), Ηλίας Μούτσος (κρουστά), Δημήτρης Ζάγκας (κλαρίνο), Λάζαρος Τσαμπάς (κιθάρα-τραγούδι), Κώστας Λεοντίδης (τραγούδι). Το γλέντι κράτησε μέχρι τις πρώτες βραδινές ώρες. Και του χρόνου!



Η εκδήλωση τελέστηκε υπό τη αιγίδα του Δήμου. Χορηγός της ήταν η καφετέρια "Γραμματόσημο", του Ηπειρώτη επιχειρηματία Γιάννη Στύλιου.













Γιώργος Παπαπαναγιώτου




Viewing all articles
Browse latest Browse all 2444

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>